Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Υπάρχει δροσισμός χωρίς κλιματιστικό και… με μηδέν ευρώ; - Κι όμως ναι!

Υπάρχει δροσισμός χωρίς κλιματιστικό και… με μηδέν ευρώ; - Κι όμως ναι!

Περιορίζουμε τη λειτουργία συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα

Το καλοκαίρι βρίσκεται σε εξέλιξη με τους καύσωνες να βρίσκονται προ των πυλών και την αναζήτηση δροσιάς να είναι το ζητούμενο.

Η πιο εύκολη κίνηση και συνήθεια όλων είναι να καταφεύγουμε στο air condition, προκειμένου να απολαύσουμε την δροσερή ατμόσφαιρα που προσφέρει απλόχερα η συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή.Ωστόσο, δεν πρόκειται και μια τελείως αθώα επιλογή, εάν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο που έχει στην τσέπη μας.

Για αυτό λοιπόν, αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε μαζί και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

 

1. Kρατάμε τα παντζούρια κλειστά

Για να εμποδίσουμε να εισέλθει και να «εγκλωβιστεί» η υψηλή θερμοκρασία μέσα στη κατοικία μας, ιδίως όταν αυτή δεν διαθέτει ενεργειακού τύπου κουφώματα, κλείνουμε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα – παντζούρια και κατεβάζουμε τα στόρια – περσίδες κατά τις μεσημεριανές ώρες. Μπορούμε, επίσης, να καλύψουμε τα παράθυρα με ειδικές μεμβράνες ηλιοπροστασίας ή ανακλαστικά που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι. Επιπλέον, κλείνουμε τις κουρτίνες που καλό είναι να έχουν ανοιχτά χρώματα. Ασφαλώς, εάν υπάρχουν τέντες φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση να είναι κατεβασμένες, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα για τη «θωράκιση» του σπιτιού έναντι της ζέστης. Οι τέντες μειώνουν δραστικά τα θερμικά ηλιακά φορτία που έρχονται σε άμεση επαφή με το σπίτι με αποτέλεσμα η εσωτερική θερμοκρασία να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα.

 

2. Αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού

Τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 - 33 βαθμούς Κελσίου φροντίζουμε να αερίζουμε καλά τους χώρους της κατοικίας μας, ώστε να φύγει η συσσωρευμένη ζέστη και να δροσίσει ο χώρος. Έτσι, τόσο τις πρωινές ώρες όσο και αφού δύσει ο ήλιος ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, αφήνοντας το πρωινό αλλά και το βραδινό αεράκι να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού μας και να ανανεώσει – δροσίσει την ατμόσφαιρα

Περιορίζουμε τη λειτουργία συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα και αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου αυξάνει τη θερμοκρασία στο σπίτι, ιδίως όταν λειτουργούν κατά τη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο το μαγείρεμα να γίνεται νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Ακόμη καλύτερα – και συνάμα υγιεινότερο – είναι να ετοιμάζουμε μια δροσερή σαλάτα ή ένα κρύο σάντουιτς για τη διατροφή μας τις ημέρες που η θερμοκρασία «σκαρφαλώνει» στα ύψη. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης για την προετοιμασία φαγητού.

Θερμότητα εκπέμπουν και οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως, οι οποίες έχουν μεν καταργηθεί – αποσυρθεί από την αγορά, ωστόσο δεν αποκλείεται σε κάποια σπίτια να χρησιμοποιούνται ακόμη. Ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο. Για το λόγο αυτό, αντικαθιστούμε άμεσα τις παλαιές αυτές λάμπες (οι οποίες σημειωτέων καταναλώνουν αρκετό ρεύμα κατά τη λειτουργία τους) με λάμπες τεχνολογίας LED, οι οποίες και λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν και δεν εκλύουν καθόλου θερμότητα στο χώρο.

 

3. Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες οροφής και δαπέδου.

Με ένα σχετικά μικρό κόστος (οι τιμές τους ξεκινούν από τα 30 – 40 ευρώ) και με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος (περίπου 15 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη που απαιτεί η λειτουργία ενός κλιματιστικού) μπορούμε να δροσίσουμε αποτελεσματικά τους χώρους του σπιτιού μας όταν ο υδράργυρος φτάνει στα ύψη. Όταν ο ανεμιστήρας είναι σωστά τοποθετημένος, σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό, δημιουργώντας – μαζί με το άνοιγμα πίσω του – μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα.

 

 

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ πιο υψηλή σε σχέση με εκείνη του δωματίου, ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να «κοιτάζει» προς το εσωτερικό.

 

4. Βάφουμε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά και μη απορροφητικά – ενεργειακά χρώματα.

Όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια - σε έναν τοίχο εν προκειμένω - τότε αυτή είτε απορροφάται είτε ανακλάται είτε συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Οι μουντοί και σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν περί το 70 - 90% της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία για ένα φρεσκάρισμα του χρώματος της εξωτερικής τοιχοποιίας, φροντίζουμε να επιλέξουμε ανοιχτά χρώματα που εμποδίζουν κατά το δυνατόν την διείσδυση της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά ενεργειακά χρώματα με υψηλό ποσοστό ανακλαστικότητας της ηλιακής ακτινοβολίας και θερμομονωτικές ιδιότητες, η εφαρμογή των οποίων στους εξωτερικούς τοίχους περιορίζει την ανάγκη τεχνητού δροσισμού της κατοικίας.

Κλείνοντας, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το κλιματιστικό μπορεί να αντικατασταθεί από διάφορες επιλογές, των οποίων η κινητήρια δύναμη είναι η φαντασία.Aς την επιστρατεύσουμε λοιπόν!

 

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης