Εξοικονομώ

Φθηνότερη θέρμανση έως 40% με τη χρήση φυσικού αερίου

Φθηνότερη θέρμανση έως 40% με τη χρήση φυσικού αερίου
Το κόστος του καυσίμου ανέρχεται σήμερα στα 5,4 λεπτά του ευρώ ανά
κιλοβατώρα – Από 1η  Ιανουαρίου μειώνεται κατά 0,43 λεπτά ο ΕΦΚ στο
οικιακό τιμολόγιο
Αν δεν είστε ήδη ένα από τα 330 χιλιάδες νοικοκυριά στο λεκανοπέδιο της Αττικής που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανση, το μαγείρεμα και την παροχή ζεστού νερού, τότε πληρώνετε τουλάχιστον 40% περισσότερα χρήματα για την εξασφάλιση των τριών αυτών βασικών λειτουργιών της κατοικίας σας.
Η παροχή φυσικού αερίου για οικιακή χρήση μετρά μόλις 15 χρόνια «ιστορίας» στη χώρα μας, διάστημα που είναι μεν πολύ μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση του καυσίμου στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η καθυστέρηση αυτή έχει εξασφαλίσει στην Ελλάδα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των σύγχρονων υποδομών που είναι κατασκευασμένες με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Έτσι, το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά ταυτόχρονα να απόλυτα ασφαλές καύσιμο για χρήση μέσα σε ένα σπίτι.
Οι βασικοί πάροχοι φυσικού αερίου, με τους οποίους θα πρέπει να συμβληθεί ο ενδιαφερόμενος χρήστης, είναι τρεις και συγκεκριμένα οι εταιρίες ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας με αντίστοιχο γεωγραφικό τομέα ευθύνης η καθεμία.
Ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής, η αρμόδια εταιρία τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περί τους 330.000 οικιακούς, 6.500 επαγγελματικούς, 200 βιομηχανικούς και μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές, καθώς και περισσότερα από 1.200 σχολεία και δημόσια κτίρια.

Οικονομία σε θέρμανση και μαγείρεμα
Στον οικιακό τομέα, η θέρμανση με φυσικό αέριο εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης σε σχέση με το πετρέλαιο. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, υπολογίζεται πως η σχετική οικονομία αγγίζει ακόμη και το 35 - 40%, ενώ η χρήση του φυσικού αερίου παρέχει ενιαία - ποιοτική θέρμανση με σταθερή και μόνιμη παροχή καυσίμου, χωρίς εξαρτήσεις παραγγελιών και τροφοδοσίας, χωρίς οσμές, θορύβους αλλά και ρύπους.
Επιπλέον, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της κουζίνας, κάνοντας το καθημερινό μαγείρεμα μια αρκετά ποιο οικονομική δραστηριότητα δεδομένου ότι η εξοικονόμηση σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα αγγίζει το 70%.
Αντίστοιχα ποσοστά οικονομίας επιτυγχάνονται και σε ότι αφορά στην εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης σε ένα νοικοκυριό, αφού με τη καύση φυσικού αερίου δεν απαιτείται χρόνος αναμονής για την προθέρμανσή του.  
Η τιμή του φυσικού αερίου για τον τελευταίο μήνα του 2016 είναι ιδιαίτερα χαμηλή και διαμορφώνεται στα 5,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κόστος του εν λόγω καυσίμου θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό από τις αρχές του νέου έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί κατά 0,43 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Επισημαίνεται πως το κόστος του φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και συγκεκριμένα για το πρώτο δεκάμηνο του 2016 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) η τιμή του καταγράφει μείωση της τάξεως του 17% κατά μέσο όρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2015 και κατά 23% σε σχέση με το 2014.
Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως η εξοικονόμηση που θα έχει ένα νοικοκυριό από τη χρήση φυσικού αερίου ανέρχεται σε περίπου 250 ευρώ τη χειμερινή περίοδο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις τρέχουσες τιμές των δύο καυσίμων και για μια μέση κατανάλωση 700 κυβικών μέτρων).  

Έκπτωση μέχρι και 100% στα τέλη σύνδεσης
Η διαδικασία για τη σύνδεση μιας κατοικίας στο δίκτυο φυσικού αερίου είναι σχετικά απλή. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργού δικτύου στην περιοχή.
Εφόσον πληρείται αυτή, ο ενδιαφερόμενος χρήστης υποβάλλει την αίτηση σύνδεσης με το δίκτυο και υπογράφει τη σχετική σύμβαση παροχής με την εταιρεία προμήθειας.
Παράλληλα, αναζητά οικονομική προσφορά για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης και την τοποθέτηση των σχετικών συσκευών. Μετά την τοποθέτηση του μετρητή και την έγκριση της μελέτης εσωτερικής εγκατάστασης, ο εγκαταστάτης αναλαμβάνει τις απαραίτητες κατασκευές. Ακολουθεί τελικός έλεγχος της εγκατάστασης και ξεκινά η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι.
Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων εργασιών από την υπογραφή της σύμβασης έως και την τελική ενεργοποίηση δεν ξεπερνά τους δύο μήνες.  
Ο καταναλωτής για τη σύνδεσή του με το κεντρικό δίκτυο καταβάλλει τέλη σύνδεσης και εγγύηση, ενώ θα πρέπει να υπολογίσει και το κόστος για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης.
Σημειώνεται πως η εταιρία ΕΠΑ Αττικής διευκολύνει τους καταναλωτές με εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 100% στα τέλη σύνδεσης, αλλά και με άτοκα προγράμματα χρηματοδότησης του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης.  

Στα 2.000 ευρώ το κόστος της αυτόνομης εσωτερικής εγκατάστασης

Όπως είναι λογικό, η μεγαλύτερη δαπάνη προκειμένου ένα νοικοκυριό να κάνει χρήση φυσικού αερίου αφορά στην κατασκευή της αναγκαίας εσωτερικής εγκατάστασης. Ειδικότερα:
•    Στην περίπτωση που το καύσιμο χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξασφάλιση κεντρικής θέρμανσης, δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση στην πολυκατοικία, αφού δεν απαιτείται αλλαγή των σωληνώσεων νερού της θέρμανσης ή των σωμάτων του καλοριφέρ. Η βασική αλλαγή γίνεται στο λεβητοστάσιο του κτιρίου και αφορά στην αντικατάσταση του  καυστήρα πετρελαίου από καυστήρα φυσικού αερίου, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται και η αλλαγή του λέβητα.
•    Στην επιλογή της αυτόνομης θέρμανσης, το διαμέρισμα αποκόπτεται από την κεντρική σύνδεση και τοποθετείται ατομικός λέβητας φυσικού αερίου σε ημιυπαίθριο χώρο (π.χ. στο μπαλκόνι) ή ακόμη και στον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος (π.χ. κουζίνα ή μπάνιο). Ο λέβητας έχει μικρές διαστάσεις και βάρος και συνδέεται με το κύκλωμα νερού θέρμανσης των εγκατεστημένων σωμάτων καλοριφέρ, καθώς και με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματος. Έτσι, το ζεστό νερό (θέρμανσης και χρήσης) κυκλοφορεί αποκλειστικά στα κυκλώματα νερού του διαμερίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαμερισμάτων είναι πιθανό να απαιτηθούν επεμβάσεις στις σωληνώσεις νερού. Για χρήση μαγειρέματος, ο λέβητας μπορεί να συνδεθεί με τη συσκευή της κουζίνας.
Σε ότι αφορά στο κόστος αυτών των εργασιών, αναφέρεται πως για μια αυτόνομη εγκατάσταση η δαπάνη είναι περίπου 2.000 ευρώ, ενώ για μία  κεντρική εγκατάσταση σε πολυκατοικία ανέρχεται σε περίπου 4.500 ευρώ.  Είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος οικιακός χρήστης να ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης εγκαταστάτη παράλληλα με την υποβολή αίτησης για τη σύνδεσή του με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Έτσι, θα αποφύγει προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ θα έχει χρόνο να διαπραγματευτεί καλύτερη τιμή για τις απαραίτητες εργασίες.
Οι εταιρίες πάροχοι φυσικού αερίου συνεργάζονται με εξειδικευμένους και εξουσιοδοτημένους εγκαταστάτες, οι οποίοι εγγυώνται τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία των συστημάτων.
Εκτός από την εγκατάσταση, κρίσιμη για το μέγιστο της απόδοσης / ασφάλειας της εσωτερικής εγκατάστασης και των συσκευών φυσικού αερίου είναι η συντήρησή τους.
Για τον σκοπό αυτό, ο καταναλωτής θα πρέπει να αναθέτει τις σχετικές εργασίες σε αδειοδοτημένους τεχνικούς, να τηρεί αρχείο με τα έγγραφα που αφορούν στη χρήση του φυσικού αερίου και να ενημερώνει το ημερολόγιο συντήρησης.  
Η συντήρηση - ρύθμιση πρέπει να πραγματοποιείται κατ’ ελάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου θα πρέπει να επανελέγχονται ως προς τη στεγανότητά τους κάθε τέσσερα χρόνια και να εκδίδεται σχετικό  πιστοποιητικό.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως οι προδιαγραφές ασφαλείας που ακολουθούνται τόσο στην κατασκευή του παροχετευτικού αγωγού όσο και στην εσωτερική εγκατάσταση είναι οι πλέον σύγχρονες και αυστηρές. Μάλιστα, η λειτουργία του κεντρικού δικτύου φυσικού αερίου παρακολουθείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα (SCADA) στο κέντρο ελέγχου των εταιριών παροχής. Παράλληλα, γίνονται προληπτικοί και συστηματικοί επιτόπιοι έλεγχοι καλής λειτουργίας.
Επισημαίνεται πως το φυσικό αέριο είναι από τη φύση του άοσμο, αλλά προστίθεται χαρακτηριστική οσμή για την ανίχνευση πιθανής διαρροής του. Επιπλέον, δεν είναι τοξικό αφού δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα.
Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, πάντως, ο καταναλωτής μπορεί να τοποθετήσει στο σπίτι του μια συσκευή ανίχνευσης αερίου, η οποία  αναγνωρίζει άμεσα τυχόν διαφυγή φυσικού αερίου.

Νέος τρόπος καταγραφής των χρεώσεων στον λογαριασμό

Σε ότι έχει να κάνει με τον λογαριασμό κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτός εκδίδεται σε μηνιαία βάση για τους οικιακούς χρήστες με κεντρική θέρμανση και ανά δίμηνο για τους όσους έχουν αυτόνομη θέρμανση.
Περιλαμβάνει δε το κόστος για την ενέργεια (σε  kWh) που έχει καταναλωθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το πάγιο τέλος χρήσης και μια σειρά από επιβαλλόμενους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ, τέλος ΡΑΕ, ΤΑΕ και ΔΕΤΕ).
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των  χρεώσεων στον λογαριασμό κατανάλωσης φυσικού αερίου, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να διακρίνει τη χρέωση για τη μεταφορά του καυσίμου στα όρια της Αττικής, τη χρέωση για τη διανομή εντός του λεκανοπεδίου, αλλά και το κόστος για το φυσικό αέριο που καταναλώθηκε στην οικία του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης