Εξοικονομώ

«Πράσινη» η Αττική Οδός με δράσεις που εξοικονομούν ενέργεια άνω του 20%

«Πράσινη» η Αττική Οδός με δράσεις που εξοικονομούν ενέργεια άνω του 20%
Οι παρεμβάσεις για την εξασφάλιση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας αφορούν στα καύσιμα κίνησης, τον κλιματισμό και τον οδοφωτισμό
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αποτελεί ζητούμενο μόνο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, υπόθεση και για τις επιχειρήσεις της χώρας, καθώς για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους απαιτούνται μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας.
Για το λόγο αυτό, προχωρούν στην υλοποίηση επενδύσεων με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα – υγρά καύσιμα και κατ’ επέκταση τη μείωση των σχετικών δαπανών.
Η εταιρία Αττικές Διαδρομές ΑΕ που διαχειρίζεται την Αττική Οδό είναι από εκείνες τις επιχειρήσεις της χώρας που αντιλήφθηκε νωρίς τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεων σε όλες τις λειτουργίες της.
Το αποτέλεσμα είναι να απολαμβάνει σήμερα χαμηλότερες καταναλώσεις ενέργειας που ξεκινούν από το 20% για τον οδοφωτισμό και αγγίζουν ακόμη και το 30% για τον κλιματισμό.  
«Η Αττική Οδός σε μόνιμη βάση μεριμνά για τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση σε όλες τις λειτουργικές της δραστηριότητες που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας», αναφέρει στο World Energy News o κ. Λευτέρης Ζαμπέτας, προϊστάμενος του τμήματος Συντήρησης Ηλεκτρικών - Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων της εταιρίας Αττικές Διαδρομές ΑΕ.  
Οι δραστηριότητες με τις μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις στην Αττική Οδό είναι
•    Η κίνηση του στόλου οχημάτων της Λειτουργίας και Συντήρησης του αυτοκινητόδρομου που απαιτεί κατανάλωση καυσίμου (βενζίνης και diesel).
•    Ο κλιματισμός (ψύξη και θέρμανση) των κτιρίων, που απαιτεί κατανάλωση, είτε καυσίμου (diesel) είτε ηλεκτρικής ενέργειας.
•    Ο οδοφωτισμός (φωτισμός ανοιχτού δρόμου, σκεπαστών και σηράγγων) του αυτοκινητόδρομου που απαιτεί κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αττική Οδός διαθέτει συστήματα οργανωμένης παρακολούθησης όλων αυτών των καταναλώσεων, έχοντας μάλιστα εγκαταστήσει και μόνιμο σύστημα υπολογισμού και καταγραφής του ανθρακικού αποτυπώματός τους.  
Επίσης διαθέτει αυτόματα συστήματα βέλτιστης ενεργειακής διαχείρισης (BMS, SCADA) για τα συστήματα κλιματισμού και οδοφωτισμού.


Μείωση 28% στη κατανάλωση καυσίμων από τα οχημάτα της εταιρίας
Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως σημειώνει ο κ. Ζαμπέτας, έχουν αποδώσει απτά και σημαντικά αποτελέσματα κατά τα τελευταία έτη λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις τρεις βασικές δραστηριότητες κατανάλωσης ενέργειας είναι οι ακόλουθες:
•    Για την κίνηση του στόλου οχημάτων εφαρμόστηκε από τετραετίας μία στρατηγική με τρεις άξονες: α) την εκπαίδευση των χειριστών σε πρακτικές «eco-driving», β) την αναπροσαρμογή / βελτιστοποίηση του πλαισίου περιπολιών των οχημάτων οδικής ασφάλειας, γ) τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων με την παράλληλη αντικατάσταση των βενζινοκίνητων οχημάτων με πετρελαιοκίνητα.  Η παραπάνω στρατηγική απέφερε μία μείωση της μέσης ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων της τάξεως του 28% από την εκκίνηση της εφαρμογής της μέχρι σήμερα.
•    Για τον κλιματισμό των κτιρίων, από το 2012 επελέγη η υποκατάσταση των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης που καταναλώνουν diesel, με αντλίες θερμότητας που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.  Η υποκατάσταση αυτή οδήγησε σε μείωση της μέσης ετήσιας κατανάλωσης diesel κατά 85%, ενώ απέφερε και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της μέσης ετήσιας συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης για τον κλιματισμό της τάξεως του 30%.  Η απόσβεση της επένδυσης της δράσης αυτής εκτιμάται ότι απαίτησε περί τα τρία έτη.
•    Για τον οδοφωτισμό έχουν πραγματοποιηθεί δύο βασικές δράσεις:  Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το έτος 2010 και αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του συστήματος αυτοματισμού του οδοφωτισμού (SCADA), με την οποία βελτιστοποιήθηκε η ρύθμιση των εκάστοτε κατάλληλων επιπέδων φωτισμού στον αυτοκινητόδρομο.  Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το έτος 2015 και αφορούσε την αναθεώρηση των μελετών φωτισμού των σκεπαστών και σηράγγων του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα διεθνή standards.  Οι δύο παραπάνω δράσεις απέφεραν αθροιστικά μείωση της μέσης ετήσιας συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του αυτοκινητόδρομου της τάξεως του 20%. Από τις δύο παραπάνω δράσεις, η πρώτη αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης του SCADA, ενώ η δεύτερη στόχευε στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην ποιοτικότερη / ακριβέστερη προσαρμογή των φωτιστικών επιπέδων εντός των σκεπαστών και σηράγγων του αυτοκινητόδρομου.  Η απόσβεση της επένδυσης των συγκεκριμένων δράσεων, στο σκέλος που αφορούσε την ενεργειακή εξοικονόμηση, εκτιμάται ότι απαίτησε λιγότερο από ένα έτος.
Επισημαίνεται πως η υλοποίηση των όλων αυτών των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας είχε ως «σύμμαχο» την ελληνική νομοθεσία, η οποία –  σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κάποιος –  δεν έθεσε εμπόδια στις αναγκαίες παρεμβάσεις. Αντίθετα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τον οδοφωτισμό, η υιοθέτηση από τον ΕΛΟΤ των πλέον σύγχρονων διεθνών προτύπων που έχουν εξορθολογίσει σημαντικά τα απαιτούμενα φωτιστικά επίπεδα - ιδιαίτερα στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο και στην κατεύθυνση της εξάλειψης της άσκοπης ενεργειακής σπατάλης - διευκόλυναν σημαντικά την αποδοτικότητα των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
Ο κ. Ζαμπέτας υπογραμμίζει, τέλος, πως η εταιρία εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού παρακολουθεί στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις προκειμένου να τις αξιοποιήσει με όλες τις περαιτέρω αναγκαίες δράσεις στην κατεύθυνση της βέλτιστης ενεργειακής διαχείρισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης