Εξοικονομώ

Όφελος 200 ευρώ το χρόνο με την κατάλληλη επιλογή προμηθευτή και προγράμματος οικιακού ρεύματος

Όφελος 200 ευρώ το χρόνο με την κατάλληλη επιλογή προμηθευτή και προγράμματος οικιακού ρεύματος
Η εμπρόθεσμη πληρωμή και η εξόφληση με πάγια τραπεζική εντολή εξασφαλίζουν επιπλέον εκπτώσεις
Μέχρι και 200 ευρώ το χρόνο μικρότερο κόστος σε ότι αφορά στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να εξασφαλίσει ένα νοικοκυριό σε περίπτωση που κάνει σωστή επιλογή προμηθευτή και προγράμματος ηλεκτροδότησης.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφαρμογή “allazo revma” που βοηθά στην επιλογή της βέλτιστης για κάθε οικιακό χρήστη πρότασης παροχής ρεύματος, μπορεί να προκύψει για καταναλώσεις 2.001 kWh το τετράμηνο.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή προμηθευτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί ενημέρωση και μελέτη εκ μέρους του καταναλωτή όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων.
Το World Energy News στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ για τα προγράμματα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάζει τις προτάσεις των εταιριών GREEN, Watt + Volt, Elpedison και φυσικά της ΔΕΗ.
Σημειώνεται πως οι τιμές της κιλοβατώρας, στις οποίες εξάλλου επικεντρώνεται η διαφοροποίηση των προτάσεων των προμηθευτών μιας και οι υπόλοιπες χρεώσεις (προς τρίτους, δημοτικά τέλη κτλ) είναι κοινές για όλους, επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%.
Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως οι εταιρίες επιβραβεύουν τη συνέπεια στις πληρωμές με επιπλέον έκπτωση, καθώς και ότι προσφέρουν στους πελάτες τους ειδικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον έλεγχο της κατανάλωσης ρεύματος. Μέσω των υπηρεσιών αυτών που είναι διαθέσιμες και μέσω του κινητού τηλεφώνου, ο καταναλωτής μπορεί να καταχωρεί τη μέτρηση που καταγράφει ο μετρητής ρεύματος, να βλέπει την ανάλυση των σχετικών χρεώσεων, να έχει πρόσβαση στο ιστορικό των λογαριασμών και των πληρωμών του, αλλά και να ενημερώνεται για όλες τις νέες προσφορές.

GREEN
Δύο προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τους οικιακούς της πελάτες διαθέτει στην αγορά η εταιρία GREEN, μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες εμπορίας και
προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που συστάθηκαν κατά την απελευθέρωση της αγοράς.
Αυτά είναι:
•    Το GREEN Home απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να έχουν ημερήσια χρέωση ρεύματος (Γ1)  με την τιμή τιμοκαταλόγου ανά κιλοβατώρα να διαμορφώνεται, βάση της προσφοράς που «τρέχει» αυτή την περίοδο, στο 0,075 ευρώ. Το πάγιο τέλος χρήσης είναι μηδενικό, ενώ δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός σε ότι αφορά στη διάρκεια του συμβολαίου. Η χριστουγεννιάτικη προσφορά της εταιρίας αφορά στους νέους πελάτες που θα συνάψουν σύμβαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Οι υφιστάμενοι πελάτες της Green απολαμβάνουν έκπτωσης έως 25% ως επιβράβευση για τη συνέπεια εξόφλησης των λογαριασμών τους.  
•    Το GREEN Home Plus αφορά σε όσους έχουν ημερήσια και νυχτερινή χρέωση ρεύματος (Γ1Ν). Για να αποκτήσει κάποιος το εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ήδη ενταχθεί σε νυχτερινή χρέωση ειδικού τιμολογίου. Η τιμή τιμοκαταλόγου της κιλοβατώρας ανέρχεται, υπολογίζοντας και την έκπτωση της χριστουγεννιάτικης προσφοράς της εταιρίας, στο 0,076 ευρώ σε ότι αφορά στο ημερήσιο ρεύμα και στο 0,0661 ευρώ για το νυχτερινό ρεύμα. Το πρόγραμμα δεν χρεώνει πάγιο τέλος και δεν έχει χρονικό περιορισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πελάτες της GREEN μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος, μέσω της επιστροφής του 30% της εγγύησης σε όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Watt+Volt
Με δύο προγράμματα και επτά «πακέτα» έχει παρουσία στην αγορά οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος η εταιρία Watt + Volt.
Αναλυτικά, προσφέρει:
•    Το Home Energy Plus είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να έχουν ενιαία χρέωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ. Για καταναλώσεις μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η χρέωση ανά κιλοβατώρα είναι 0,08500 ευρώ. Για τις καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο η τιμή αυξάνεται στο 0,08700 ευρώ. Επιπλέον, ο πελάτης καταβάλει ανά τέσσερις μήνες πάγιο τέλος χρήσης ύψους 1,52 ευρώ για μονοφασική παροχή και 4,80 ευρώ για τριφασική.
•    To Home Energy Night αφορά τους πελάτες που θέλουν να έχουν χαμηλή χρέωση στο νυχτερινό ρεύμα. Για καταναλώσεις τετράμηνου μέχρι 2.000 κιλοβατώρες, η κιλοβατώρα χρεώνεται από την εταιρία με 0,08500 ευρώ την ημέρα και 0,06610 ευρώ το βράδυ. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις, η κιλοβατώρα κοστίζει 0,09200 ευρώ την ημέρα και παραμένει σταθερή στο 0,06610 ευρώ το βράδυ. Το πάγιο τέλος χρήσης που χρεώνει η επιχείρηση διαμορφώνεται το τετράμηνο στα 3,52 ευρώ για τη μονοφασική παροχή και στα 6,80 ευρώ για την τριφασική.
•    Τα «πακέτα» Home Energy απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτές που πραγματοποιούν συγκεκριμένες καταναλώσεις και θέλουν να γνωρίζουν από πριν το ποσό που θα πληρώσουν για τη χρήση ρεύματος. Υπάρχουν επτά διαφορετικά «πακέτα» (συν επτά ακόμη που συνδυάζουν νυχτερινό ρεύμα) με σταθερό μηνιαίο ποσό πληρωμής και συγκεκριμένη ποσότητα ρεύματος ανά τετράμηνο. Μέχρι 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο το μηνιαίο πάγιο είναι 30 ευρώ (31,5 ευρώ το «πακέτο» Home Energy 1000 + Night) και μέχρι 1.400 KWh το πάγιο είναι 42 ευρώ το μήνα (43,25 ευρώ το Home Energy 1400 + Night). Τα μηνιαία πάγια για τα υπόλοιπα «πακέτα» Home Energy (1700, 2000, 2400, 3500 και unlimited) διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 62 ευρώ (63,50 ευρώ με νυχτερινό ρεύμα), 73 ευρώ (74,50 ευρώ), 91 ευρώ (92,50 ευρώ), 140 ευρώ (146,25 ευρώ) και 200 ευρώ (210 ευρώ). Σε περίπτωση που ο πελάτης υπερβεί το όριο κατανάλωσης του προγράμματός του, τότε η επιπλέον κατανάλωση χρεώνεται με τιμή 0,27 – 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα.  
Θα πρέπει να αναφερθεί πως για τους πελάτες της Watt + Volt που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους (πληρώνουν εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές), η τιμή της κιλοβατώρας για τα προγράμματα Home Energy Plus και Home Energy Night διαμορφώνεται στο 0,0770 ευρώ.
Η τιμή του νυχτερινού ρεύματος παραμένει στο 0,06610 ευρώ.  

Elpedison
Μέσω έξι προγραμμάτων επιδιώκει να διατηρήσει, αλλά και να επαυξήσει το πελατολόγιό της σε ότι αφορά στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών η εταιρία Elpedison.
Σημειώνεται πως τα προγράμματα της επιχείρησης δεν επιβαρύνονται με πάγιο ποσό χρήσης. Ειδικότερα:
•    Το πρόγραμμα Energy Family καλύπτει τις ανάγκες πρωινής κατανάλωσης ρεύματος μιας κατοικίας με κόστος 0,08950 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
•    Το Energy Family Night απευθύνεται κυρίως σε όσους κάνουν σημαντική χρήση νυχτερινού ρεύματος (όσους διαθέτουν νυχτερινό μετρητή) και το κόστος διαμορφώνεται ανά κιλοβατώρα στο 0,08950 ευρώ την ημέρα και στο 0,06610 ευρώ κατά τις νυχτερινές ώρες.
•    Το Energy Family Simple εξασφαλίζει φθηνή χρέωση νυχτερινού ρεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Το κόστος της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στο 0,08590 ευρώ.
•    Το Energy Family Plus αφορά όσους έχουν απλό μετρητή ρεύματος, εξασφαλίζοντας μέχρι και 12% έκπτωση στο κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,09195 ευρώ.  
•    Το Energy Family Plus Night απευθύνεται σε εκείνους τους πελάτες που διαθέτουν νυχτερινό μετρητή και κάνουν σημαντική χρήση του νυχτερινού ρεύματος. Η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,09195 για το ρεύμα που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και 0,07195 για το νυχτερινό.  
•    Το Energy Family Plus Simple είναι κατάλληλο για όσους έχουν νυχτερινό μετρητή, αλλά επιθυμούν να χρεώνονται με τιμές νυχτερινού ρεύματος όλο το 24ωρο. Η κιλοβατώρα κοστίζει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 0,8995 ευρώ τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.  
Υπογραμμίζεται πως οι συνεπείς στις πληρωμές πελάτες της Elpedison έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν έκπτωση που φτάνει μέχρι και το 23% (έως 21% στα προγράμματα Plus) στην τιμή της κιλοβατώρας.  

ΔΕΗ
Η ΔΕΗ προσφέρει στους οικιακούς καταναλωτές δύο προγράμματα, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Αυτά είναι:
•    Το Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες με σταθερές ανάγκες κατανάλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφαρμόζεται ενιαία τιμή χρέωσης για την κατανάλωση που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,09460 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 2.000 kWh το τετράμηνο και 0,10252 ευρώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικού. Το πάγιο τέλος στο τετράμηνο ανέρχεται στο 1,52 ευρώ για μονοφασικό και στα 4,80 ευρώ για τριφασικό ρεύμα.
•    Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν (με χρονοχρέωση) απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες με διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ημέρα. Την ημέρα οι χρεώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες του Οικιακού Τιμολογίου, ενώ τη νύχτα η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στο 0,0661 ευρώ ανεξάρτητα από το μέγεθος της κατανάλωσης. Το πάγιο ανέρχεται στα 3,52 ευρώ για μονοφασική παροχή και στα 6,80 ευρώ για τριφασική.
•    Το μειωμένο Οικιακό Τιμολόγιο Πολυτέκνων ΓΤ χορηγείται σε οικογένειες πολυτέκνων, εφόσον έχουν ως προστατευόμενα μέλη 4 παιδιά και άνω. Για τις πρώτες 2.400 kWh στο τετράμηνο, η χρέωση της κιλοβατώρας είναι 0,01478 ευρώ. Για τις επόμενες 1.100 kWh η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει το 0,04619 ευρώ ενώ υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Η ΔΕΗ παρέχει στους πελάτες που είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών έκπτωση 15% επί της τιμής της κιλοβατώρας.

Το οικονομικό όφελος του κάθε προγράμματος σε δύο λεπτά
Όπως είναι πασιφανές, το να συγκρίνει κανείς τα προγράμματα των οκτώ εταιριών και να αποφασίσει ποιο είναι εκείνο που του εξασφαλίζει χαμηλότερους λογαριασμούς, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σ’ αυτή τη ....σπαζοκεφαλιά έρχεται να δώσει λύση, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια, η ιστοσελίδα www.allazorevma.gr μέσω της ειδικής εφαρμογής που διαθέτει και η οποία μέσα σε μόλις δύο λεπτά γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο το ετήσιο χρηματικό όφελος που προκύπτει από τη χρήση του κάθε προγράμματος των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνο που θα πρέπει να κάνει αυτός είναι απλά να καταγράψει στα αντίστοιχα πεδία της εφαρμογής τα στοιχεία της κατανάλωσής του (είδος ρεύματος – Γ1 ή Γ1 Νυχτερινό, την ισχύ της παροχής – μονοφασική ή τριφασική, πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει το νοικοκυριό του το τετράμηνο, αν θέλει να πληρώνει τον λογαριασμό με πάγια τραπεζική εντολή) και θα έχει άμεσα όλα τα προγράμματα που του εξασφαλίζουν οικονομικό όφελος. Επιπλέον, θα μπορεί να δει το ετήσιο ποσό που θα καταβάλει στο νέο πάροχο σε περίπτωση που επιλέξει το σχετικό πρόγραμμα. Ασφαλώς, τα ποσά αυτά αφορούν μόνο στο μέγεθος της κατανάλωσης που σημείωσε στην εφαρμογή ο πελάτης. Όπως είναι φυσικό, αν κατά την περίοδο χρήσης του προγράμματος μεταβληθούν οι καταναλώσεις ρεύματος, θα μεταβληθούν και τα ποσά των λογαριασμών.
Έστω, λοιπόν, πως ένας οικιακός καταναλωτής κάνει χρήση ημερήσιου ρεύματος Γ1, καταναλώνει στο τετράμηνο 1.270 κιλοβατώρες και η παροχή του είναι μονοφασική. Σε περίπτωση που αποφασίσει να πληρώνει στο εξής τον λογαριασμό ρεύματος με πάγια εντολή (οι εταιρίες προσφέρουν επιπλέον έκπτωση για την εξόφληση με πάγια τραπεζική εντολή), τότε, σύμφωνα με την εφαρμογή του www.allazorevma.gr, :
•    Αν επιλέξει το πρόγραμμα Protergia Οικιακό με 12 μήνες παραμονής σ’ αυτό και παράλληλα είναι συνεπής στις πληρωμές, θα έχει όφελος 101,07 ευρώ το χρόνο και θα καταβάλει συνολικά στην εταιρία 311,37 ευρώ για την ετήσια κατανάλωση ρεύματος.
•    Αν επιλέξει το πρόγραμμα της εταιρίας Ήρων Home 1 + 1 με 24 μήνες παραμονής σ’ αυτό, θα έχει όφελος 92,67 ευρώ το χρόνο και θα καταβάλει 319,77 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος.
•    Αν επιλέξει το πρόγραμμα GREEN Home (το συμβόλαιο δεν έχει χρονικό περιορισμό) θα έχει ετήσιο όφελος 85,23 ευρώ και θα πληρώσει 327,20 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ενός έτους.
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η εφαρμογή αναφέρει ακόμη 19 προγράμματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά με μικρότερο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή. Σημειώνεται πως το όφελος αυτό διαμορφώνεται σε σχέση με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ήδη ο πελάτης.
Για έναν οικιακό καταναλωτή που κάνει χρήση ημερήσιου αλλά και νυχτερινού ρεύματος (Γ1 Νυχτερινό ρεύμα), έχοντας κατανάλωση 2.170 kWh το τετράμηνο, η εφαρμογή του προτείνει:
•    Το πρόγραμμα της Ήρων Home 1 + 1 N με πάγια εντολή και 24 μήνες παραμονή, γιατί εξασφαλίζει οικονομικό όφελος 123,04 ευρώ το χρόνο. Ο χρήστης καταβάλει για την πληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης 508,97 ευρώ.
•    Το πρόγραμμα Protergia Οικιακό Ν με 12 μήνες παραμονή, με όφελος 117,53 ευρώ το χρόνο και καταβολή ποσού 514,47 ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο.
•    Το πρόγραμμα της εταιρίας nrg Basic N με ετήσιο όφελος 113,46 ευρώ και πληρωμή 518,54 ευρώ σε καταναλώσεις ηλεκτρικού.
Υπενθυμίζεται πως και στη δεύτερη αυτή περίπτωση, η πάγια τραπεζική εντολή καθώς και η συνέπεια του πελάτη έχει προσμετρηθεί στα αποτελέσματα, βάσει των οποίων υπάρχουν ακόμη 23 προγράμματα με όφελος για τον ίδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης