Εξοικονομώ

Γιατί θεωρείται συνώνυμο της εξοικονόμησης ενέργειας το «πράσινο σπίτι»;

Γιατί θεωρείται συνώνυμο της εξοικονόμησης ενέργειας το «πράσινο σπίτι»;
Σημαντικές παράμετροι για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πράσινο σπίτι
Ακούγοντας τη λέξη «πράσινο σπίτι» ίσως το μυαλό των περισσοτέρων να ανατρέχει σε παραμυθένιες ιστορίες με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, νεράιδες και ξωτικά να ξεπροβάλλουν μέσα από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού.
Ίσως επίσης το μυαλό μας να δημιουργεί εικόνες εξοχικών σπιτιών, πνιγμένα στο πράσινο μαγνητίζοντας τα βλέμματα όσων είναι μάρτυρες τέτοιων μοντέρνων και εναλλακτικών στεγαστικών προτάσεων.
Οι προαναφερθείσες αναλύσεις και εκδοχές σίγουρα δεν αποκλείονται αλλά δεν κερδίζουν και εξολοκλήρου τον ορισμό του «πράσινου» σπιτιού.


Τι είναι το πράσινο σπίτι;

Είναι το σπίτι, που ελαχιστοποιεί την εξάρτηση από τα συμβατικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, με μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και στον βαθμό, που απαιτείται, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μειώνει, επίσης, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κάνει ορθολογική χρήση του ύδατος για την οικιακή χρήση, την άρδευση κ.λπ.
Χρησιμοποιεί, υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, σε πολλές περιπτώσεις ανακυκλώσιμα, και προτρέπει σε ορθή διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ότι ο κτιριακός τομέας καταναλώνει 30-40% της συνολικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη, ενώ ευθύνεται για το 40-45% των επιβλαβών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ένα «πράσινο» σπίτι μπορεί να εξασφαλίσει ελάχιστη έως και μηδενική κατανάλωση ενέργειας προσφέροντάς μας παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η κατασκευή ενός πράσινου σπιτιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί της επιτυχίας είναι ο σωστός σχεδιασμός και ειδικότερα ο βιοκλιματικός.
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του κλιματολογικές και τοπικές συνθήκες, αξιοποιώντας στο έπακρο τις φυσικές περιβαλλοντικές πηγές όπως ο ήλιος, ο αέρας, το νερό και το έδαφος.
Όσον αφορά τις πρώτες ύλες της κατασκευής, κυκλοφορούν οικοδομικά υλικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον που φέρουν ειδική σήμανση.
«Πράσινοι» σοβάδες, πατώματα από φελλό ή μπαμπού, πλακάκια από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και γυαλί, οικολογικές μπογιές, και γενικότερα υλικά που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά συστατικά, δεν συντελούν μόνο στην κατασκευή μιας «πράσινης» κατοικίας, αλλά διασφαλίζουν και την ποιότητα της υγείας μας.

Τα πλεονεκτήματα του πράσινου σπιτιού

Αρχικά, τόσο η κατασκευή όσο και η συντήρηση πραγματοποιείται με λιγότερο κόστος από ένα κανονικό σπίτι.

- Οι κάτοικοι τέτοιων σπιτιών διατηρούν σε καλά επίπεδα την υγεία τους, καθώς υπάρχουν εγκαταστάσεις εξαερισμού και τα μη τοξικά οικοδομικά υλικά αποτρέπουν από τις αρρώστιες.
- Περιορισμός στο ελάχιστο της υγρασίας και της σκουριάς
- Οικονομικότεροι λογαριασμοί:
Η εξοικονόμηση των δαπανών κυμαίνεται περίπου στο 50% με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι περισσότερα.
-Υψηλότερη αξία μεταπώλησης του ακινήτου:
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη η αναφορά στα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα κτίρια που κατασκευάζονται, πωλούνται ή ενοικιάζονται.
Με την πιστοποίηση, οι κατοικίες θα ταξινομηθούν ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση, όπως συμβαίνει ήδη και στις ηλεκτρικές συσκευές.
Ειδικά για τα κτίρια που κατασκευάζονται απαιτείται εκ των προτέρων μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την ευαισθητοποίησή μας απέναντι στα περιβαλλοντικά θέματα.


Συνοπτικά, κρίνοντας από όλα τα παραπάνω τα πλεονεκτήματα του πράσινου σπιτιού συμβάλλουν άμεσα στο μηδενικό κόστος συντήρησης με την πλήρη εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .
Χρειάζεται κριτικό πνεύμα και ώριμη σκέψη προκειμένου ο ιδιοκτήτης να επιλέξει τις συγκεκριμένες επιλογές.
Μπορεί το κόστος να συγκαταλέγεται στα «μειονεκτήματα», αλλά με την πάροδο των ετών θα γίνει απόσβεση των χρημάτων, καθώς το κτίριο έχει χαμηλά λειτουργικά κόστη.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης