Εξοικονομώ

Οικονομία μέχρι 90% στο ρεύμα για τουλάχιστον 10 χρόνια με τους λαμπτήρες τεχνολογίας LED

Οικονομία μέχρι 90% στο ρεύμα για τουλάχιστον 10 χρόνια με τους λαμπτήρες τεχνολογίας LED
Η τιμή αγοράς τους ξεκινά κάτω από τα 2 ευρώ
Δεν προσφέρουν μόνο καλύτερη ποιότητα φωτισμού καταναλώνοντας το ελάχιστο δυνατόν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά έχουν ταυτόχρονα μεγάλη διάρκεια ζωής και πολύ μικρό κόστος αγοράς.
Χάρη σ’ αυτές τις ιδιότητές τους, οι λαμπτήρες φωτοδιόδων εκπομπής - γνωστοί ως λαμπτήρες τεχνολογίας LED (Light Emitting Diode) -  κερδίζουν την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων καταναλωτών, αυξάνοντας χρόνο με το χρόνο το μερίδιο αγοράς τους έναντι των υπολοίπων προϊόντων φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας.
Σημειώνεται πως μετά την απόσυρση από την αγορά το 2012 των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως (οι οποίοι παρήγαγαν περισσότερο θερμότητα παρά φωτισμό), ο καταναλωτής έχει να επιλέξει μεταξύ τριών κατηγοριών προϊόντων φωτισμού: Τις λάμπες αλογόνου, φθορισμού (CFL) και τεχνολογίας LED.
Και οι τρεις κατηγορίες αφορούν προϊόντα που καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τους παλαιούς λαμπτήρες, ωστόσο μεταξύ τους υπάρχουν σημαντικές διαφορές εξαιτίας της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν για την παραγωγή φωτός. Πιο συγκεκριμένα:
•    Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι άμεσης έναυσης και επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως 20 - 25%. Η διάρκεια ζωής τους φτάνει τις 2.000 ώρες περίπου, ενώ κοστίζουν συνήθως λιγότερο από 1 ευρώ η μία.
•    Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι άμεσης έναυσης (με ηλεκτρονικό σύστημα) και μη άμεσης έναυσης (με ηλεκτρομαγνητικό σύστημα), ενώ μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70%. Ο χρόνος ζωής τους φτάνει τις 8.000 ώρες (περίπου 3 – 4 χρόνια) και το κόστος τους ξεκινά κάτω από το 1,5 ευρώ.
•    Οι λαμπτήρες τύπου LED κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 90%. Η μέση διάρκεια ζωής τους ξεπερνά στις 30.000 ώρες ή τη δεκαετία (μερικά προϊόντα έχουν διάρκεια ζωής ακόμη και 50.000 ώρες) και το κόστος αγοράς τους ξεκινά κάτω από τα 2 ευρώ.
Από τα παραπάνω είναι πασιφανές γιατί οι λαμπτήρες τύπου LED κερδίζουν διαρκώς έδαφος, κάτι που εκτιμάται πως θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.  

Χρώματα για κάθε γούστο
Εκτός από τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και τη διάρκεια ζωής τους, οι λαμπτήρες LED μπαίνουν σε κάθε σπίτι και λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε χρώματα φωτισμού που προσφέρουν.
«Τα τελευταία χρόνια η υψηλή ποιότητα χρωματικής απόδοσης των λαμπτήρων τεχνολογίας LED έχει έρθει να προστεθεί στα πλεονεκτήματά τους», επισημαίνει στο World Energy News ο κ. Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, Lighting Manager της εταιρίας εμπορίας ειδών φωτισμού Καυκάς ΑΕ.
Ο ίδιος απαριθμεί μια σειρά επιπλέον ατού των συγκεκριμένων λαμπτήρων, όπως:
•    Μείωση κόστους συντήρησης
•    Χαμηλός δείκτης θάμβωσης
•    Ανθεκτικότητα στους κραδασμούς σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα
•    Αυξημένες δυνατότητες στη χρήση dimming, φωτισμού ασφαλείας, αισθητήρων κίνησης, παρουσίας και φωτός
•    Φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
•    Εύκολα ανακυκλώσιμοι
•    Εκπέμπουν ως και 90% λιγότερη θερμοκρασία και 0% υπεριώδη ακτινοβολία
•    Κατάλληλοι τόσο για εσωτερικό όσο και για εξωτερικό χώρο
•    Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα οποία μάλιστα μπορούν να εμφανίζονται εναλλάξ από τον ίδιο λαμπτήρα
Ο κ. Εμμανουήλ σημειώνει, επίσης, πως «η τεχνολογία LED χάρη στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα».

Καλύτερη απόδοση από τα επώνυμα προϊόντα  
Όπως ήδη έχει αναφερθεί, η ζήτηση για λαμπτήρες τύπου LED αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
«Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε τεμάχια και λιγότερο σε πωλήσεις τζίρου, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί αισθητά οι τιμές αγοράς των συγκεκριμένων λαμπτήρων.
Η μεγαλύτερη ζήτηση από πελάτες λιανικής καταγράφεται στους λαμπτήρες τύπου E27 - E14 (κλασικές λάμπες – γλόμποι) και GU - GU5,3 (σπότ), ενώ από τους επαγγελματίες κυρίως στους λαμπτήρες LED tubes», τονίζει το στέλεχος της εταιρίας Καυκάς ΑΕ.
Στην οικονομική κρίση αποδίδει την αύξηση της ζήτησης ο κ. Γιώργος Σκρέκης, εμπορικός διευθυντής της εταιρίας εμπορίας λαμπτήρων και ειδών φωτισμού Σκρέκης ΑΕ.
«Λόγω της οικονομικής  κρίσης οι καταναλωτές κατέφυγαν σε λύσεις που θα μείωναν τα έξοδα κατανάλωσης ενέργειας του νοικοκυριού τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης λαμπτήρων νέας τεχνολογίας προς κάλυψη των αναγκών, με τους λαμπτήρες LED να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της εν λόγω αύξησης», αναφέρει ο κ. Σκρέκης.
Ο ίδιος τονίζει ότι η απόδοση των λαμπτήρων είναι ανάλογη της τεχνολογίας του κάθε προϊόντος.
Όπως είναι φυσικό, οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες (όπως είναι οι Philips, Ledvance - Osram, Sylvania) διαθέτουν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και επομένως είναι καλύτερο να επιλέγει κάποιος τα επώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Επιπλέον, σε ότι αφορά στην απόδοση των χρωμάτων, ο καταναλωτής θα πρέπει πριν προβεί στην αγορά του όποιου προϊόντος να ελέγχει το δείκτη χρωματικής απόδοσης του λαμπτήρα που βρίσκεται πάνω στη συσκευασία.  
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι ο καταναλωτής να συμβουλεύεται τους ειδικούς. «Στα καταστήματά μας το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να βοηθήσει τον καταναλωτή να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή λύση για την εκάστοτε ανάγκη του», επισημαίνει ο κ. Σκρέκης.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης