Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ: Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν την υποβολή της αίτησης

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ: Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν την υποβολή της αίτησης
Όποιος επιδιώξει την ένταξή του στο πρόγραμμα πρέπει να έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου
Μια «ανάσα» βρισκόμαστε από την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων για το νέο  «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», καθώς αύριο (8/3) έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει ο Οδηγός και έχουμε τονίσει μέσα από το worldenergynews.gr, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο σημερινό θέμα, σας εφιστούμε την προσοχή σε διάφορες πτυχές του προγράμματος που χρειάζετε να εξετάσετε, έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου σας και παράλληλα να ξαναθυμηθούμε μερικά από βασικά σημειά του Οδηγού.


Ας θυμηθούμε επιγραμματικά τα «SOS» του προγράμματος

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητα:

-η κυριότητα του ακινήτου
- οι κωδικοί πρόσβασης στο taxisnet
- η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων
- και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου
Επίσης είναι απαραίτητη σε περίπτωση συνιδιοκτησιών και η σύμφωνη γνώμη του συνδιοκτήτη
Εάν υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητες και χρειάζεται να τροποιηθεί κάποια φορολογική δήλωση πρέπει να γίνει και αυτή ή να διορθωθούν στοιχεία στο Ε9 “.

Πρώτη Προσοχή
Το σύστημα θα «κλείσει» και δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μόλις καλυφθεί ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων από τους ενδιαφερόμενους .
Το πρόγραμμα αφορά μονοκατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα.
Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή τεχνικού συμβούλου, ο οποίος να είναι αξιόπιστος έτσι ώστε να γίνει ολοκληρωμένη υποβολή του φακέλου για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Η συνεργασία αξιόπιστων τεχνικών συμβούλων με τους ιδιοκτήτες του εκάστοτε ακινήτου ευθυγραμμίζεται με το σωστό και πετυχημένο αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Όποιος επιδιώξει την ένταξή του στο πρόγραμμα πρέπει να έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου ή την επικαρπία και να προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση ότι είναι η κύρια κατοικία.

Νομιμότητα κατοικιών
Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται και τα αυθαίρετα, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν νομιμοποιηθεί, να έχουν μπει σε διακανονισμό με το συνολικό οφειλόμενο πρόστιμο να έχει αποπληρωθεί.


Τι να προσέξετε

Το worldenergynews.gr ήρθε σε επικοινωνία με ενεργειακούς επιθεωρητές της αγοράς προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η γενική εντύπωση από τις μη ορατές πλευρές του προγράμματος.

- Ειδικότερα, το κλειδί της επιτυχίας είναι η επιλογή έμπειρου τεχνικού και συμβούλου, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και θα σας δώσει χρηστικές πληροφορίες για την εξέλιξη της διαδικασίας και να αξίζει να μπείτε στη διαδικασία για να αναβαθμίσετε ενεργειακά το ακίνητό σας.

- Σε αυτό το σημείο, το ακίνητο πρέπει να είναι νόμιμο και να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

- Τρίτον, αναφορικά με την περίπτωση υποβολής αίτησης για πολυκατοικία, η γενική συνέλευση πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους τους συνιδιοκτήτες, γιατί εάν προκύψει έστω και μια αρνητική ψήφος δεν θα προχωρήσει η διαδικασία.
Όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό για την πληρωμή του έργου των δαπανών

- Τέταρτον, το πρόγραμμα αποπληρώνει ένα μέρος του χρηματικού ποσού.
ΓΙΑΤΙ η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων πιστεύει ότι η τράπεζα θα τους πληρώσει όλο το πρόγραμμα ή θεωρεί ότι με πολλά χρήματα θα πληρωθούν λίγες παρεμβάσεις.

Τέλος, το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» πραγματοποιεί την ενεργειακή βελτίωση του ακινήτου σας αναβαθμίζοντας την ποιότητα και την αξία της περιουσίας σας.
Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση, η πλήρης συνειδητοποίηση του τι ακριβώς επιθυμείτε και μέχρι που φτάνει η τσέπη σας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε πριν από την υποβολή των αιτήσεων.
Η σωστή απεικόνιση της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης του ακινήτου μέσω ενός ορθού Πιστοποιητικού Ενεργητικής Απόδοσης, καθώς και η σωστή μελέτη παρεμβάσεων, είναι απαραίτητη.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης