Εξοικονομώ

Eνεργειακό τζάκι: Ζεστό σπίτι όλο το χειμώνα με τα μισά χρήματα

Eνεργειακό τζάκι: Ζεστό σπίτι όλο το χειμώνα με τα μισά χρήματα
Το ενεργειακό τζάκι έχει μεγαλύτερη απόδοση, ρυπαίνει πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα, καθώς είναι κλειστή η εστία του, ενώ καίει τα περισσότερα από τα καυσαέρια που απελευθερώνονται
Είναι γεγονός ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.
Μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστικό σημείο του σπιτιού αποτελεί το τζάκι, το οποίο λειτουργεί αναμφισβήτητα ως πόλος έλξης και μαζεύει γύρω του την οικογένεια, την παρέα, το ζευγάρι, τους ανθρώπους.
Στις μέρες μας ωστόσο τα ενεργειακά τζάκια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και προτιμώνται περισσότερο καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση.
Αυτό, που διαχωρίζει ένα κλασικό συμβατικό τζάκι από ένα νέου τύπου ενεργειακό τζάκι, είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν σε απόδοση.


Συγκεκριμένα, ο βαθμός απόδοσης ενός συμβατικού τζακιού είναι περίπου 15%, ενώ ο αντίστοιχος ενός ενεργειακού κυμαίνεται μεταξύ 70 – 85%.

Το ενεργειακό τζάκι έχει μεγαλύτερη απόδοση, ρυπαίνει πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα, καθώς είναι κλειστή η εστία του, ενώ καίει τα περισσότερα από τα καυσαέρια που απελευθερώνονται.
Το μονοξείδιο, αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα καίγονται πριν φύγει στην ατμόσφαιρα. Δηλαδή, πριν ελευθερωθούν.

Χρήσιμα ΤIPS για το ενεργειακό τζάκι

- Πρώτα και κύρια χρειάζεται προσοχή στην πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε, κατά το πρώτο άναμμα.
Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή αφήστε την έως και έναν μήνα πριν την θέσετε σε λειτουργία, ώστε να στεγνώσει καλά και να εξατμιστεί όλη η υγρασία, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τριχοειδών και ρηγματώσεων.
Επίσης μόλις το ανάψετε πρώτη φορά, θέλει ήπιο ξεκίνημα με λίγα ξύλα και σταδιακά να δυναμώνει η φωτιά.

- Όταν με το καλό αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε θέλει προσοχή όταν θα θελήσετε να ανοίξετε την πόρτα.
Αν την ανοίξετε απότομα θα μπει μαζικά αέρας στο θάλαμο καύσης και έτσι θα βγεκαι έτσι θα βγει καπνός από τις περσίδες.
Η σωστή κίνηση είναι να ανοίξετε για λίγο την πόρτα (2 με 3 εκατοστά) και μετά από 10-20 δευτερόλεπτα σταδιακά την ανοίγετε περισσότερο.


- Προσοχή χρειάζεται και για την φροντίδα του τζαμιού της εστίας στο ενεργειακο τζακι.
Για τον καθαρισμό επιλέξτε ένα χαρτί κουζίνας με ειδικό καθαριστικό τζαμιών και αποφύγετε σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα που θα αφήσουν γρατζουνιές (σφουγγάρια, σύρματα κλπ).

- Αν το τζάμι αυτό μαυρίζει γρήγορα από τη κάπνα, πρέπει να δώσετε προσοχή ρε ορισμένα πράγματα.
Πρώτο φροντίστε τα ξύλα που καίτε να είναι πλήρως ξερά και χωρίς υγρασίες, ενώ καλό είναι να αποφύγετε έλατα, πεύκα και άλλα κωνοφόρα, γιατί το ρετσίνι που περιέχουν είναι καταλυτικός παράγοντας για το μαύρισμα.

- Ένα σημαντικό tip αφορά την οικονομία στην κατανάλωση ξύλων για τη θέρμανση με ενεργειακό τζάκι.
Δεν χρειάζεται να βάζετε συνεχώς μέσα νέα ξύλα, αλλά μόνο στην αρχή δυναμώστε επαρκώς τη φωτιά για να θερμανθούν πλήρως τα τοιχώματα - στη περίπτωση μαντεμένιου τζακιού - και αφήστε τα μέχρι να γίνουν κάρβουνο.
Από εκεί και πέρα απλά για συντήρηση βάζετε χοντρά ξύλα ανά αραιά διαστήματα και μην ξεχνάτε μετά από λίγο να κλείνετε τον αέρα.

Το κόστος του ενεργειακού τζακιού

Αξιοσημείωτη κρίνεται η αναφορά στο κόστος του ενεργειακού τζακιού καθώς πολλοί πιστεύουν ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν είναι και η οικονομικότερη επιλογή.
Τα αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι σαφώς μεγαλύτερα αν προτιμήσετε ένα ενεργειακό τζάκι, έναντι π.χ. ενός συμβατικού, με πολλαπλάσια οφέλη θέρμανσης (ακόμα και 5 φορές μεγαλύτερα).
Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα, αν αναλογιστούμε πως έτσι κάνουμε και μεγαλύτερο καλό στο περιβάλλον, καθώς βοηθάμε στην μειωμένη εκπομπή ρύπων και στην εξοικονόμηση πόρων.
Πιο συγκεκριμένα ένα ενεργειακο τζακι που καίει 8 με 10 ώρες την ημέρα κάθε μέρα χρειάζεται 40-50 κιλά ξύλα την ημέρα, δηλαδή χοντρικά 7 τόνους σε έναν μέσο χειμώνα.
Αν αναλογιστούμε ότι τώρα μια μέση τιμή για τα καυσόξυλα είναι 150 ευρώ ο τόνος, σημαίνει ότι για κάθε χειμώνα θα έχετε ζέστη σε όλο στο σπίτι, δαπανώντας λίγο πάνω από 1.000 ευρώ!
Συνεπώς θα έχετε εξοικονόμηση και από άλλες πηγές ενέργειες που καταναλώνετε για να θερμάνετε και τους άλλους χώρους, αφού δεν θα χρειάζεστε πλέον σόμπες, αερόθερμα κλπ.
Άρα, όχι μόνο θα πληρώνετε λιγότερα χρήματα για ξύλα, αλλά και καθόλου χρήματα για ρεύμα, πετρέλαιο ή ότι άλλο χρησιμοποιούσατε ως τώρα.


Σχετικά με την αγορά εξαρχής ενός ενεργειακού τζακιού, το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες σας, την έκταση του χώρου που θέλετε να θερμάνετε, αλλά και από την κατάσταση του κτηρίου, δηλαδή πόσο καλή θερμομόνωση έχει, ποιότητα των κουφωμάτων, άλλες θερμοκρασιακές απώλειες κλπ.
Ενδεικτικά πάντως μια εγκατάσταση για έναν πιο περιορισμένο χώρο κυμαίνεται στα 2.000 με 3.000 ευρώ, ενώ η τιμή για ενεργειακό τζάκι μεγάλου βεληνεκούς για ευρύτερους χώρους μπορεί να φτάσει και τις 4.500 με 6.000 ευρώ.
Για παράδειγμα για να θερμανθεί ένας χώρος περίπου 100m², μια τιμή για αγορά και εγκατάσταση του ενεργειακου τζακιου θα κυμανθεί στα 3.000-4.000€.

Συνοψίζοντας λοιπόν, οι τιμές για ενεργειακό τζάκι είναι υψηλότερες σίγουρα από ένα συμβατικό, με το τελικό κόστος να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Ωστόσο, το κόστος διατήρησης και χρήσης του ενεργειακού είναι σημαντικά χαμηλότερο, ενώ προσφέρει και αρκετά πιο ποιοτική, ομοιόμορφη, υγιεινή και ευχάριστη ζεστασιά στο χώρο.
Μάλιστα πρόκειται για μια αγορά που σε λίγα μόνο χρόνια θα αποσβέσετε από τις οικονομίες στα ξύλα που καίτε ή τις άλλες πηγές ενέργειες, ενώ ειδικά αν δικαιούστε την επιδότηση από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης