Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Οικιακές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Οικιακές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
Ανάβουν «πράσινο» στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
Σίγουρα η τιμή μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής είναι ένας βασικός – και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικός – παράγοντας για την αγορά της. Όμως δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός.
Δεδομένου ότι ένα ψυγείο, μια κουζίνα ή μια τηλεόραση παραμένουν σε χρήση για τουλάχιστον μια δεκαετία πριν αντικατασταθούν με κάποιο νέο μοντέλο, είναι απαραίτητο στην επιλογή του ενδιαφερόμενου αγοραστή να λαμβάνεται υπόψη ένας ακόμη ουσιαστικός παράγοντας: η κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η οικιακή συσκευή.
Το στοιχείο αυτό «προδίδει» τα τελευταία χρόνια η ειδική σήμανση που φέρουν πάνω τους οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και η οποία τις κατατάσσει σε επτά κατηγορίες ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρες είναι.
Η κατηγοριοποίηση ξεκινά από τη σήμανση Α+++ (ή Α αν πρόκειται για κουζίνες και ηλεκτρικές σκούπες) που έχει χρώμα σκούρο πράσινο και αφορά προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε πλήρη λειτουργία, ενώ τελειώνει στο σήμα που φέρει το γράμμα D (ή το G για κουζίνες και ηλεκτρικές σκούπες) με σκούρο κόκκινο χρώμα και αναφέρεται σε συσκευές με την πλέον υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος.
Στην ίδια ετικέτα, εκτός από την ενεργειακή κλάση, ο καταναλωτής μπορεί να λάβει χρήσιμες επιμέρους πληροφορίες για το προς αγορά προϊόν, όπως π.χ. για τη χωρητικότητα και τον θόρυβο που κάνει όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Οι εν λόγω πληροφορίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές όταν πρόκειται για την αγορά ενός ψυγείου, ενός πλυντηρίου ή μιας ηλεκτρικής σκούπας.

Ακριβότερες, αλλά και οικονομικότερες ταυτόχρονα

Κατά βάση, οι οικοσυσκευές με σήμανση Α, Α+, Α++ και Α+++ είναι μεν ακριβότερες στην αγορά τους, η χρήση τους ωστόσο εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 80% σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν της χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης.
Έτσι, σε βάθος χρόνου ο καταναλωτής όχι μόνο κάνει απόσβεση του επιπλέον κόστους της συσκευής υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά έχει και οικονομικό όφελος από τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Επομένως, σε κάθε περίπτωση συνίσταται η αγορά των συγκεκριμένων συσκευών,  αν όχι της πρώτης κλάσης εφόσον το κόστος είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τουλάχιστον μιας συσκευής που να ανήκει σε μια από τις δύο επόμενες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης.   
Σε ένα σύγχρονο νοικοκυριό, όμως, δεν είναι μόνο οι οικιακές συσκευές και ο φωτισμός που ευθύνονται κατά βάση για την κατανάλωση ενέργειας.
Εξίσου σημαντική είναι και η «ευθύνη» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των εκτυπωτών και των υπολοίπων gadgets που πολλές φορές βρίσκονται σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Όλα αυτά τα είδη γραφείου διαθέτουν επίσης ειδική σήμανση, η οποία δηλώνει πως πρόκειται για ηλεκτρονικά προϊόντα με χαμηλή κατανάλωσης ενέργειας.
Το σήμα που φέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι το «Energy Star» σε μπλε χρώμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης