Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Οικολογική θέρμανση και 50% λιγότερη δαπάνη με τα ενεργειακά τζάκια

Οικολογική θέρμανση και 50% λιγότερη δαπάνη με τα ενεργειακά τζάκια
Τα σημεία – κλειδιά για τη μέγιστη απόδοση της εγκατάστασης
Αν νομίζετε πως η θέρμανση του σπιτιού σας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση, σίγουρα κάνετε λάθος.
Όχι βέβαια εσκεμμένα, καθώς η οικονομική στενότητα αρκετών νοικοκυριών και το σχετικά υψηλό κόστος του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος απαιτεί τη δαπάνη ενός σημαντικού τμήματος του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού για τη εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής θερμοκρασίας εντός του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας.
Για το λόγο αυτό, αρκετοί περιορίζουν στις ελάχιστες δυνατές τις ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης (καλοριφέρ, κλιματιστικό, ηλεκτρική σόμπα), με αποτέλεσμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας να κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι «αγκαλιά» με την κουβέρτα τους.
Λύση το ζήτημα της θέρμανσης, όχι μόνο οικονομική αλλά ταυτόχρονα και οικολογική, δίνει το ενεργειακό τζάκι.
Μια καλή εγκατάσταση, εκτός από την ασφάλεια σε ότι αφορά στη χρήση και τη μεγάλη απόδοση αφού μπορεί να εξασφαλίσει ιδανικές θερμοκρασίες σε χώρους μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα, προσφέρει παράλληλα σημαντικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
Εκτιμάται πως η δαπάνη για την αγορά της πρώτης ύλης καύσης, τα ξύλα δηλαδή, είναι κατά 50% μικρότερη σε σχέση με το κόστος του πετρελαίου.
 Όπως εξηγεί στο World Energy News ο κ. Θεοδόσης Φράγκος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Τζάκια Φράγκου, η ενέργεια για θέρμανση που παράγουν 1.200 λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε περίπου 5 κυβικά (ή περίπου 3 τόνους) καυσόξυλα.
Η αντίστοιχη δαπάνη διαμορφώνεται σήμερα σε περίπου 1100 ευρώ για το πετρέλαιο (κόστος 0,90 ευρώ ανά λίτρο) και στα 550 ευρώ για τα καυσόξυλα (κόστος 110 ευρώ ανά κυβικό).
Σημειώνεται πως το κόστος αγοράς καυσόξυλων είναι ακόμη μικρότερο αν η προμήθειά τους γίνει πριν τη χειμερινή περίοδο.

Ποιότητα – Εγκατάσταση, σημειώσατε Χ
Καθοριστικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του ενεργειακού τζακιού και τη μέγιστη θερμαντική του απόδοση, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 90% της καύσιμης ύλης, αποτελούν η ποιότητα και η σωστή εγκατάστασή του. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο σε ότι αφορά στην αγορά του βασικού εξοπλισμού του τζακιού, όσο και στην ανάθεση της τοποθέτησης – εγκατάστασης», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Φιλιππακόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας Ενεργειακό Τζάκι Φιλιππακόπουλος ΑΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 50% της εύρυθμης λειτουργίας ενός ενεργειακού τζακιού εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος και το υπόλοιπο 50% από την τοποθέτησή του.
«Αν για παράδειγμα η μόνωση του τζακιού γίνει με πετροβάμβακα και όχι με ασβεστικό πυρίτιο όπως είναι το ορθό, τότε η απόδοσή του θα είναι σαφώς χαμηλότερη. Επίσης, μια κακή εγκατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατά τη λειτουργία του τζακιού, όπως φωτιά στην καμινάδα και διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο κ. Φιλιππακόπουλος.
Στην αγορά κυκλοφορούν τέσσερις τύποι τζακιού ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους:
•    Πλήρως μεταλλικά τζάκια
•    Τζάκια από μέταλλο και πυρόπλακες ή άλλα υλικά (π.χ. βερμικουλίτης)
•    Μεταλλικά τζάκια με μαντεμένιες πλάκες
•    Πλήρως μαντεμένια ενεργειακά τζάκια
Από αυτές τις κατηγορίες, εκείνη που συνίσταται για ένα πραγματικά αποδοτικό ενεργειακό τζάκι είναι η τελευταία, καθώς το υλικό κατασκευής του εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση τη μέγιστη θερμαντική δυνατότητα.
Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των πλήρως μαντεμένιων τζακιών παρατηρούνται διαφορές ως προς την ποιότητά τους.
«Είναι απαραίτητο», τονίζει ο κ.Φράγκος, «ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να ελέγχει την ποιότητα του προϊόντος. Τα υψηλής ποιότητας τζάκια διαθέτουν τουλάχιστον 3 με 5 πιστοποιήσεις πρωτογενούς υλικού, ενώ παράλληλα προσφέρουν εγγύηση άνω των 8 ετών. Εγγύηση με μικρότερο χρονικό ορίζοντα προδιαγράφει ενδεχομένως ένα κακής ποιότητας προϊόν».
Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι ο αγοραστής πρέπει να διαπιστώνει και τη χώρα προέλευσης – παραγωγής του τζακιού, αποφεύγοντας  προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρες της Ασίας (π.χ. Κίνα).    

Στο χώρο σας με κόστος από 1.500 ευρώ
Η κατασκευή ενός ενεργειακού τζακιού, συγκρινόμενη με τα οικονομικά οφέλη που εξασφαλίζει, είναι μια επένδυση σχετικά προσιτή για το μέσο νοικοκυριό και με γρήγορη απόσβεση.
Μπορεί δε να γίνει σε μια κατοικία που δεν διαθέτει σχετική υποδομή, αλλά και να αποτελέσει την αναβάθμιση του παλαιού συμβατικού τζακιού που κάθε άλλο παρά οικονομική και αποδοτική είναι η λειτουργία του.
Το κόστος μετατροπής του παλαιού τζακιού σε ενεργειακό ξεκινά από τα 1.500 ευρώ, ενώ για την εξ αρχής κατασκευή του ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δαπανήσει το ποσό των 2.800 ευρώ τουλάχιστον.
Ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του κάθε σπιτιού (υπάρχουσα υποδομή, επιφάνεια χώρου), οι επιλογές σε ενεργειακό τζάκι είναι τρεις:
•    Ένθετο ενεργειακό τζάκι (κασέτα). Τοποθετείται μέσα σε μόλις μία ημέρα σε ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση τζακιού και μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά ένα ενιαίο χώρο με επιφάνεια 80 – 100 τ.μ. Το κόστος για την αγορά του εξοπλισμού και την τοποθέτηση κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ. Με τη μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, αυτό θα καταναλώνει 50% λιγότερα καυσόξυλα και θα εξασφαλίζει απόδοση μέχρι 80% του υλικού καύσης.
•    Αερόθερμο τζάκι με εξ αρχής κατασκευή. Μπορεί να εξασφαλίσει τη θέρμανση σε μια κατοικία με επιφάνεια μέχρι 150 τ.μ., ενώ καταναλώνει κατά 60% - 70% λιγότερα καυσόξυλα σε σχέση με ένα παραδοσιακό τζάκι. Εκτός από τον ενιαίο χώρο, έχει τη δυνατότητα θέρμανσης και των δωματίων της κατοικίας μέσω της διανομής θερμού αέρα. Η απόδοση φτάνει το 88% και το κόστος προμήθειας υλικών / εγκατάστασης ξεκινά από τα 2.800 ευρώ.
•    Ενεργειακό τζάκι – καλοριφέρ. Ιδανικό για κατοικίες με επιφάνεια άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 300 τ.μ. Κατασκευάζεται από την αρχή και η σχετική δαπάνη (προμήθεια τζακιού, αρχιτεκτονική και διακοσμητική μελέτη, πλήρης εγκατάσταση) ξεκινά από τα 4.500 ευρώ. Κάνει εξοικονόμηση καυσόξυλων της τάξεως του 70% και η απόδοσή του μπορεί να φτάσει το 90%. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος τύπος τζακιού συνδέεται στο υπάρχων δίκτυο θέρμανσης της κατοικίας και θέτει σε λειτουργία τα καλοριφέρ μέσω της παροχής ζεστού νερού. Επίσης, εξασφαλίζει ζεστό νερό χρήσης στο μπάνιο και την κουζίνα του σπιτιού. Ακριβώς λόγω της παροχής ζεστού νερού στο σπίτι, το ενεργειακό τζάκι – καλοριφέρ επιτυγχάνει πάνω από 50% λιγότερο κόστος σε σχέση με τη δαπάνη που απαιτείται για θέρμανση και ζεστό νερό με χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η αισθητική του ενεργειακού τζακιού προσαρμόζεται στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του κάθε χώρου (είτε πρόκειται για μοντέρνο είτε για κλασικό), αποτελώντας έτσι όχι μόνο ένα απαραίτητο μέσο θέρμανσης αλλά και ένα στοιχείο που αναβαθμίζει σημαντικά το εσωτερικό της κατοικίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης