Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Είκοσι + μία συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση κατά περίπου 60% του λογαριασμού ρεύματος

Είκοσι + μία συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση κατά περίπου 60% του λογαριασμού ρεύματος
Η ορθολογική χρήση των πλέον ενεργοβόρων οικιακών συσκευών όπως είναι το ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και ο θερμοσίφωνας συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος
Σίγουρα όλοι θέλουμε να πληρώνουμε λιγότερα για ηλεκτρικό ρεύμα.
Πόσω δε μάλλον αν η μείωση στον λογαριασμό ρεύματος μπορούσε να αγγίξει ακόμη και το 60%.
Όσο κι αν αυτό το ποσοστό μείωσης φαντάζει ακατόρθωτο, είναι κάτι απόλυτα επιτεύξιμο αν κάποιος ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές για την οικονομικότερη χρήση των συσκευών που χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση στο σπίτι του.
Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, πως σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος παίζουν δύο κινήσεις που πρέπει να προηγηθούν: Η μεταφορά της παροχής ρεύματος στον προμηθευτή εκείνο που προσφέρει το χαμηλότερο τιμολόγιο με βάση τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και η απόκτηση (και αξιοποίηση κατά το δυνατόν) νυχτερινού ρεύματος που έχει την πλέον χαμηλή τιμή.
Εφόσον λοιπόν εξασφαλίσει τις δύο αυτές προϋποθέσεις, ένα νοικοκυριό έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Η λίστα που … σώζει χρήματα

Το World Energy News καταγράφει τις 20 + μία τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει εύκολα ο καθένας σε σχέση με τη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και συστημάτων, έτσι ώστε να πετύχει τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.
Η λίστα των 21 αυτών συμβουλών εξοικονόμησης ενέργειας έχει ως ακολούθως:  

1.    Στον εξωτερικό φωτισμό της κατοικίας μας (ιδίως όταν πρόκειται για μονοκατοικία) χρησιμοποιούμε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης που τον ενεργοποιεί μόνο όταν χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε την αυτοματοποιημένη λειτουργία του φωτισμού χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος χρήσης.

2.    Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες στο σπίτι μας με νέους τύπου LED, οι οποίοι έχουν καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και το σημαντικότερο λειτουργούν με έως και 90% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τους παλαιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

3.    Κατά την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής ελέγχουμε την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει και επιλέγουμε εκείνη που κατατάσσεται στις κατηγορίες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξοικονομεί μέχρι και 41% ενέργεια σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο προϊόν της Β ενεργειακής κλάσης.


4.    Όταν πρόκειται να αγοράσουμε έναν ηλεκτρικό υπολογιστή, είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα laptop. Και αυτό γιατί ο φορητός υπολογιστής καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια και χώρο σε σχέση με τον κλασικό, ενώ προσφέρει το σημαντικό πλεονέκτημα της μεταφοράς και χρήσης εκτός σπιτιού.

5.    Ακόμη και όταν ένας φορητός υπολογιστής είναι σβηστός αλλά συνδεδεμένος με το δίκτυο του ρεύματος, ο μετασχηματιστής του συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Γι’ αυτό καλό είναι να τον συνδέουμε σε πολύπριζο με διακόπτη, τον οποίο κλείνουμε όταν δεν κάνουμε χρήση του laptop. Εναλλακτικά, αποσυνδέουμε τον υπολογιστή από τη πρίζα, εκτός και εάν θέλουμε να φορτίσουμε την μπαταρία του.

6.    Δεν ξεχνάμε να αφαιρούμε τους πάσης φύσεως φορτιστές από την πρίζα (κινητού τηλεφώνου, ξυριστικής μηχανής, οδοντόβουρτσας κτλ) όταν η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί αυτοί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.


7.     Η χρήση κλιματισμού, είτε για ψύξη είτε για θέρμανση, είναι οικονομικότερη όταν οι κλιματιστικές μονάδων διαθέτουν τεχνολογία inverter, μιας και καταναλώνουν έως και τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

8.    Δροσίζουμε τον χώρο μας με τη χρήση ανεμιστήρα και ειδικά αν αυτός είναι οροφής. Σε περίπτωση χρήσης κλιματισμού, μπορούμε να θέσουμε παράλληλα σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής τοποθετώντας τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σε υψηλότερη κατά 3 – 4 βαθμούς θερμοκρασία. Έτσι, εξασφαλίσουμε την ίδια θερμική άνεση με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

9.    Για να εξασφαλίσουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 15% σε ότι αφορά στη λειτουργία του ψυγείου, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης στους 7 βαθμούς Κελσίου και στον καταψύκτη στους –18 βαθμούς.

10.     Φροντίζουμε να κάνουμε σε τακτά διαστήματα απόψυξη στο ψυγείο, εάν φυσικά αυτό δεν γίνεται αυτόματα και αν η συσκευή δεν είναι no frost. Μόνο η ύπαρξη πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά περίπου 30% την κατανάλωση ρεύματος από το ψυγείο.


11.     Όταν θέλουμε να ζεστάνουμε νερό για χρήση στο μαγείρεμα, είναι προτιμότερο να το κάνουμε στον βραστήρα, αντί σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Το νερό ζεσταίνεται ταχύτερα και πολύ πιο οικονομικά. Μάλιστα, η οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν κάθε φορά θερμαίνουμε μόνο την αναγκαία ποσότητα νερού και όχι πολύ περισσότερη που στη συνέχεια δεν χρησιμοποιούμε.

12.     Κατά το μαγείρεμα, σβήνουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο περίπου 15 - 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό, καθώς η  θερμότητα που ήδη υπάρχει είναι αρκετή για να ολοκληρώσει το βράσιμο ή το ψήσιμο.

13.     Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν το κάνουμε, τότε επιβραδύνουμε το χρόνο προετοιμασίας του φαγητού, αφού οι απώλειες στη θερμοκρασία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 25 βαθμούς κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.

14.    Χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη που εφαρμόζουν επ’ ακριβώς στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας, καθώς για μια κατσαρόλα που είναι μόλις 1 με 2 εκατοστά μικρότερη από το «μάτι» η σπατάλη στο ρεύμα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας στο μαγείρεμα, κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας από 30% έως και 60% ρεύμα.

15.     Αν θέλουμε να ζεστάνουμε μια μικρή ποσότητα φαγητού κάνουμε χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, εφόσον φυσικά διαθέτουμε. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και χρόνο.


16.    Γεμίζουμε πλήρως τον κάδο τόσο του πλυντηρίου ρούχων, όσο και του πλυντηρίου πιάτων πριν τα θέσουμε σε λειτουργία. Έτσι, με την ίδια κατανάλωση ενέργειας πλένουμε περισσότερα ρούχα ή σκεύη κουζίνας, οπότε γίνεται σημαντική εξοικονόμηση από τη μείωση του αριθμού των πλύσεων.

17.     Αφήνουμε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους και δεν χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα στεγνώματος του πλυντηρίου.

18.     Μεταξύ ενός ηλεκτρικού και ενός ηλιακού θερμοσίφωνα επιλέγουμε ξεκάθαρα τον δεύτερο. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αγγίζει το 60% στο σύνολο του έτους (θερινή και χειμερινή περίοδος), ενώ η οικονομία στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%.


19.     Ρυθμίζουμε σε χαμηλότερο επίπεδο κατά 3 – 5 βαθμούς τον θερμοστάτη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ή του μπόιλερ, καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε σημαντική οικονομία χωρίς μεγάλη και αισθητή επίπτωση σε ότι αφορά στο ζεστό νερό χρήσης.

20.     Αποσυνδέοντας τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, καφετιέρα κτλ) από το ηλεκτρικό δίκτυο μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος από 5% μέχρι και 15%. Οι συσκευές, ακόμη και όταν είναι κλειστές αλλά βρίσκονται σε φάση αναμονής εξακολουθούν να απορροφούν ενέργεια.

21.    Κάνουμε οπωσδήποτε συντήρηση του λέβητα θέρμανσης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και κατά προτίμηση στην αρχή της σεζόν. Έτσι η απόδοσή του παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Καλύτερη απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας επιτυγχάνουμε γενικά με την προληπτική συντήρηση μηχανημάτων και συσκευών, βάσει πάντα των οδηγιών του κατασκευαστή.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης