Εξοικονομώ

Αξιοποίηση του νυχτερινού οικιακού ρεύματος για οικονομία της τάξεως του 30% στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας

Αξιοποίηση του νυχτερινού οικιακού ρεύματος για οικονομία της τάξεως του 30% στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας
Ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, όπως πλυντήριο, κουζίνα και θερμοσίφωνας, μπορούν να λειτουργούν με σαφώς χαμηλότερο κόστος όταν γίνεται χρήση τους κατά τις ώρες που ισχύει η νυχτερινή χρέωση 
Δεν αρκεί ένα νοικοκυριό να διαθέτει νυχτερινό ρεύμα, αλλά θα πρέπει και να το αξιοποιεί κατάλληλα ώστε να καταφέρει να μειώσει αισθητά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που πληρώνει.
Αν το φθηνό τιμολόγιο ρεύματος αξιοποιείται μόνο στον φωτισμό του σπιτιού και τη λειτουργία της τηλεόρασης το βράδυ, τότε τα οικονομικά οφέλη είναι σαφώς περιορισμένα και αρκετά μικρότερα σε σχέση με εκείνα που προκύπτουν από τη νυχτερινή λειτουργία όσων οικιακών συσκευών καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας.  
Είναι, λοιπόν, σημαντικό ένα νοικοκυριό να προσαρμόσει σε ένα βαθμό τις συνήθειες και τις ανάγκες του στις «απαιτήσεις» του νυχτερινού ρεύματος, ώστε να εξασφαλίσει τα μέγιστα των πλεονεκτημάτων της χαμηλής χρέωσης ρεύματος.
Έτσι, προγραμματίζοντας τη λειτουργία των πλέον ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, όπως είναι τα πλυντήρια πιάτων – ρούχων και ο θερμοσίφωνας, αλλά και κάνοντας μια σειρά από δουλειές του σπιτιού (σιδέρωμα, μαγείρεμα, καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα κ.α.) κατά τις ώρες που τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό ρεύμα, τότε το κόστος της ενέργειας μειώνεται περί το 30% με αντίστοιχο κέρδος για τον καταναλωτή.  


Σήμερα, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιποι προμηθευτές ηλεκτρικού πωλούν την κιλοβατώρα του νυχτερινού ρεύματος προς 0,0661 ευρώ, τη στιγμή που η χαμηλότερη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας ημερήσιου ρεύματος διαμορφώνεται στο 0,077 ευρώ και η ακριβότερη στο 0,10252 ευρώ (κάθε πάροχος, ανάλογα με το πρόγραμμα, προσφέρει σε διαφορετική τιμή το ημερήσιο ρεύμα).
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως το νυχτερινό ρεύμα δεν επιβαρύνεται με τις επιπλέον βασικές (και σχετικά ακριβές) χρεώσεις που αυξάνουν περαιτέρω την τιμή του ηλεκτρικού.
Συγκεκριμένα, επί της τιμής του νυχτερινού ρεύματος δεν χρεώνονται οι δαπάνες για το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής, παρά μόνο το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (0,02487 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και ένα μικρό μέρος της χρέωσης για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0157 - 0,0448 ευρώ που είναι η αντίστοιχη χρέωση για το ημερήσιο ρεύμα αναλόγως του μεγέθους της κατανάλωσης).  

Το «ωράριο» της χαμηλής χρέωσης   

Το νυχτερινό ρεύμα είναι διαθέσιμο σε καθημερινή βάση για διάστημα οκτώ ωρών κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Τη θερινή περίοδο, η οποία ξεκινά από την 1η Μαίου και διαρκεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, ο καταναλωτής μπορεί να έχει φθηνή χρέωση για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις ώρες 23:00 – 07:00.
Αντίστοιχα, κατά τη χειμερινή περίοδο που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και λήγει στις 30 Απριλίου, η λειτουργία του νυχτερινού ρεύματος είναι κατά τις ώρες 02:00 – 08:00 το βράδυ και 15:00 – 17:00 το μεσημέρι.
Επισημαίνεται πως για τους καταναλωτές των μη διασυνδεμένων στο Δίκτυο νησιών το νυχτερινό ρεύμα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου διατίθεται τις ώρες 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30.


Θα πρέπει να αναφερθεί ωστόσο, πως οι οικιακοί καταναλωτές που έκαναν χρήση νυχτερινού ρεύματος πριν το 1988 ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή (δεν υπάρχει σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας - ΤΑΣ) έχουν στη διάθεσή τους το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος τις ώρες 23:00 – 07:00 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (συνεχές ωράριο).
Οι παλαιοί χρήστες, πάντως, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το συνεχές ωράριο  του οικιακού νυχτερινού ρεύματος με το τμηματικό, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΔΕΔΔΗΕ.
Θα πρέπει να γνωρίζουν, όμως, πως δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο αν στο μεταξύ αλλάξουν γνώμη, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα δεν χορηγείται πλέον.

Μεγιστοποίηση ωφελημάτων  

Η χρήση του νυχτερινού ρεύματος συμφέρει σε κάθε περίπτωση, ωστόσο τα οικονομικά οφέλη μεγιστοποιούνται όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, ο καταναλωτής κερδίζει τα μέγιστα των ωφελημάτων του νυχτερινού ρεύματος όταν:
•    Η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι μεγαλύτερη των 800 κιλοβατώρων (kWh) το τετράμηνο
•    Η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι μικρότερη από 800 κιλοβατώρες υπό την προϋπόθεση πως η νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος είναι τουλάχιστον 150 kWh
•    Θέτει σε λειτουργία τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα (ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο πιάτων και ρούχων, θερμοσίφωνα, θερμοσυσσωρευτές, σίδερο, κλιματιστικό κ.α.) κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση


Χάρη στις δυνατότητες που έχουν οι σύγχρονες οικιακές συσκευές, είναι πολύ εύκολο να προγραμματίσει ο καθένας τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων ή των ρούχων κατά τις νυχτερινές ώρες χωρίς να χρειαστεί να ξενυχτήσει.
Επίσης, το κόστος για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούν όλο το 24ώρο, όπως είναι το ψυγείο, ο καταψύκτης, αλλά και οι ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή, θα είναι σαφώς μικρότερο μιας και το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας.
Μειωμένο θα είναι φυσικά και το κόστος σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί λαμπτήρες φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Απλή η διαδικασία απόκτησης νυχτερινού ρεύματος   

Η ένταξη στο πρόγραμμα νυχτερινής χρέωσης είναι μια απλή υπόθεση, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας είναι να μεταβεί στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για υπηρεσίες δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί του ένα λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική του ταυτότητα και ένα αποδεικτικό του ΑΦΜ.
Με τα δικαιολογητικά αυτά, υποβάλει τη σχετική αίτηση και παράλληλα καταβάλει το ποσό των 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή του καταναλωτή στις δαπάνες για τη σύνδεση και καταμέτρηση του νυχτερινού ρεύματος.
Σημειώνεται πως εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χρήση νυχτερινού ρεύματος και τηλεφωνικά,  καλώντας στον αριθμό 11500 (τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης – εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ).


Στον υπάλληλο που θα τους εξυπηρετήσει θα πρέπει να δώσουν τον αριθμό παροχής, το ΑΦΜ και τον αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας.
Μετά από μερικές ημέρες, όταν θα εγκριθεί η αίτηση και ετοιμαστεί η σχετική σύμβαση, θα πρέπει να την υπογράψουν και να την υποβάλουν σε κάποιο από τα καταστήματα της εταιρίας προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.  
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του σπιτιού αλλά ενοικιαστής, τότε, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση του οικιακού νυχτερινού ρεύματος, θα πρέπει να έχει εγγράφως και τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως πολλές φορές ένας νέος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής δεν γνωρίζει αν το σπίτι που αγόρασε ή μίσθωσε πρόσφατα έχει νυχτερινό ρεύμα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει αν ελέγξει το μετρητή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν είναι μετρητής διπλής εγγραφής, αν έχει δηλαδή δυο κοντέρ (το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ), τότε ενδεχομένως υπάρχει νυχτερινό ρεύμα.
Αν π.χ. κατά τις ώρες 15:00 – 17:00 που ισχύει το νυχτερινό ρεύμα τη χειμερινή περίοδο, ο πελάτης διαπιστώσει ότι ο μετρητής καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο), τότε είναι σαφές ότι το σπίτι κάνει χρήση νυχτερινού ρεύματος.
Αν η καταγραφή γίνεται στον καταχωρητή με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), τότε το ακίνητο δεν έχει παροχή νυχτερινού ρεύματος.
Επιπλέον, στον κάθε λογαριασμό ρεύματος αναγράφεται το είδος του τιμολογίου, ενώ παράλληλα σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό υπάρχει ειδική καταχώρηση με τις κιλοβατώρες και τη χρέωση νυχτερινού ρεύματος.  
Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της κατοικίας που συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης.
Αν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου το εν λόγω λαμπάκι είναι αναμμένο, τότε γίνεται χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης