Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΔΑΠΕΕΠ: Επιστροφή 130 εκατ. ευρώ για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ - Αντιδράσεις από την αγορά

ΔΑΠΕΕΠ: Επιστροφή 130 εκατ. ευρώ για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ - Αντιδράσεις από την αγορά

Θα ζητήσει την είσπραξη των επιπλέον ποσών από τους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να τα ζητήσουν από τους πελάτες του

 

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η προοπτική να ζητήσει ο ΔΑΠΕΕΠ επιστροφή ποσού ύψους 130 εκατ. ευρώ λόγω πληρωμής μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020. Τα ποσά αυτά ο ΔΑΠΕΕΠ θα τα ζητήσει από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μέσω αυτών θα ενισχυθεί ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που ως γνωστόν στο τέλος του έτους αναμένεται να έχει έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μόλις πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020. Οι εκκαθαρίσεις έχουν κοινοποιηθεί στον ΔΑΠΕΕΠ και δείχνουν ότι τα δυο έτη δεν κατεβλήθη  ΕΤΜΕΑΡ συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ κυρίως από εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις που πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ παρά το γεγονός ότι δεν το δικαιούνταν.
Ο ΔΑΠΕΕΠ σχεδιάζει να ζητήσει την είσπραξη των επιπλέον ποσών από τους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να τα ζητήσουν από τους πελάτες τους. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τον  νόμο και τη σχετική υπουργική απόφαση υπεύθυνοι για την είσπαρξη του ΕΤΜΕΑΡ ειναι οι προμηθευτές οι οποίοι ωστόσο αναμένεται να αντιδράσουν επικαλούμενοι κυρίως τον χρόνο που έχει παρέλθει για να γίνει η εκκαθάριση.

65 - 80 εκατ. ευρώ ανά έτος

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα 130 εκατ ευρώ δεν είναι το μόνο ποσό για το οποίο γίνεται λόγος αφού ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις και για τα επόμενα χρόνια, με τα εκτιμώμενα ποσά ανά έτος να υπολογίζονται μεταξύ 65 και 80 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα απευθυνθεί στους προμηθευτές με βάση το υφιστάμενο πελατολόγιό τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένας προμηθευτής μπορεί να κληθεί να καταβάλει ποσά για πελάτες, που ενδεχομένως να είχαν άλλο πάροχο το 2019 ή και το 2020.

Όμως οι αντιδράσεις δεν θα επικεντρωθούν μόνο σε αυτούς που δεν έχον πληρώσει αλλά και στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή τη βιομηχανία η οποία αναμένει επιστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, με υπουργική απόφαση το ΕΤΜΕΑΡ είχε μειωθεί στα 19 ευρώ από 24 ευρώ/MWh τότε. Σύμφωνα με την απόφαση, η μείωση αυτή αφορούσε στη δεκαετία 2019-2028 με δικαιούχους τους βιομηχανικούς καταναλωτές καθώς και τους καταναλωτές με Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας (Grand-fathering). Η εν λόγω ρήτρα τεκμαίρεται για καταναλωτές οι οποίοι είχαν ενεργή παροχή ως πελάτες Υψηλής και Μέσης Τάσης ή ήταν καταναλωτές αγροτικής χρήσης την 30.06.2014 και διατηρούν συνεχώς ενεργή την παροχή τους μέχρι να καταστούν δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

Στις κατηγορίες αυτές συγκαταλέγονται βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. αλλά προφανώς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ και τους υπολογισμούς του ΔΑΠΕΕΠ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι μικρότεροι εμπορικοί πελάτες, για τους οποίους ανέκυψε το θέμα του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης