Ενέργεια

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Bulgargaz και BOTASH για το επιπλέον κόστος του φυσικού αερίου

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Bulgargaz και BOTASH για το επιπλέον κόστος του φυσικού αερίου

 Η βουλγαρική εταιρεία πληρώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια ημερησίως στην BOTASH, αλλά δεν χρησιμοποιεί τη συμβατική χωρητικότητα

 

Οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και οι εξαγωγές της Gazprom σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω Τουρκίας, που ήδη είναι υπό διερεύνηση από την Κομισιόν, άλλαξαν τα δεδομένα και τις εμπορικές συμφωνίες στην ευρύτερη περιοχή.

Η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz, σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής, βρίσκεται σε φάση σκληρής διαπραμάτευσης με την τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου BOTASH, επιδιώκοντας να απογύφει τα έξτα κόστη που δημιουργούνται από το συμβόλαιο για αγορά 1,85 δισ. κυβικών φυσικού αερίου από την τουρκική εταιρεία.
Σημειώνεται, ότι η συμφωνία υπεγράφη σε μια περίοδο που κυριαρχούσε ανησυχία για την εφοδιασμό της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί και η Gazprom εξάγει σε ανταγωνιστικές τιμές.

Δέσμευση δυναμικότητας 1,85 bcm

Η σύμβαση μεταξύ της Bulgargaz και της BOTASH προβλέπει τη δέσμευση δυναμικότητας 1,85 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως από τουρκικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τα βουλγαρικά σύνορα μέσω του διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Bulgargas μπορεί να εκφορτώνει βυτιοφόρα σε ορισμένους τερματικούς σταθμούς LNG στην Τουρκία και να παραλαμβάνει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου προς τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι το 2035.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερεύνησε τη συμφωνία Bulgargas-BOTASH δήλωσε ότι είναι εντελώς δυσμενής για τη Βουλγαρία και την έστειλε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για έρευνα.
Όπως κατέληξε η κοινοβουλευτική έκθεση η βουλγαρική εταιρεία πληρώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια ημερησίως στην BOTASH, αλλά δεν χρησιμοποιεί τη συμβατική χωρητικότητα. Σε διάστημα δύο ετών, η Bulgargas θα δαπανήσει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια για τη συμφωνία και η εταιρεία δεν θα έχει κανένα έσοδο από αυτήν.

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Vladimir Malinov σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Alparslan Bayraktar στην Κωνσταντινούπολη επιχείρησε να ακρώσει τη συμφωνία γιατί της προκαλεί ζημιές.
Όμως η Τουρκία δεν έδειξε καμία προθυμία να ακυρώσει τη συμφωνία ενώ σημειώνεται ότι οι βολγαρικές αρχές προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για περισσότερο από μισό χρόνο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
«Η Βουλγαρία και η Τουρκία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να διασφαλίσουν τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας μετά τη συνάντηση μεταξύ Malinov – Bayraktar.
«Η βουλγαρική πλευρά εξέφρασε την προθυμία να επανεξετάσει τη συμφωνία, ενώ η τουρκική πλευρά εξέφρασε την κατανόηση και την ετοιμότητά της να συνεχίσει τη συνεργασία. Οι υπουργοί Ενέργειας έδωσαν εντολή στις διοικήσεις των δύο εταιρειών να ξεκινήσουν ενεργές εργασίες για τη συμφωνία μεταξύ Bulgargaz και BOTASH», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη.

Η έρευνα της Κομισιόν

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη έρευνα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου BOTASH και τις κρατήσεις δυναμικότητας στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα.
Η Επιτροπή ζήτησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση βάσει των οποίων η Bulgargaz μπορεί να ενεργεί ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος ή διανομέας για προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία ή αλλού στην ΕΕ.
Ο λόγος της έρευνας είναι η υποψία ότι η Bulgargaz μπορεί να ενεργεί ως μεσάζων για το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται στην Τουρκία και παραδίδεται στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης