Ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές τιμές του άνθρακα θα πρέπει να τριπλασιαστούν – Εξηγεί η Messer

Οι ευρωπαϊκές τιμές του άνθρακα θα πρέπει να τριπλασιαστούν – Εξηγεί η Messer
Η τεχνολογία των CCS θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Ευρώπης να καταστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050
Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα θα πρέπει να ξεπεράσει τα 200 ευρώ/τόνο για να υπάρξει ισχυρή προοπτική για την τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στην Ευρώπη, δήλωσε στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Messer.

«Αυτό θα έκανε κάθε έργο εφικτό», δήλωσε ο Tarek El Hawary, επικεφαλής τεχνολογίας της Messer, στο συνέδριο SEEnergy στην πόλη Celje της Σλοβενίας.

Οι τιμές γύρω στα 150 ευρώ/τόνο - που προβλέπεται από ορισμένους αναλυτές ότι θα φτάσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας - θα καθιστούσαν την τεχνολογία λιγότερο εξαρτημένη από την οικονομική στήριξη της ΕΕ, πρόσθεσε ο El Hawary.

Η οικονομική αυτή στήριξη, όπως πχ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, καλύπτει επί του παρόντος περίπου το 60% του κόστους των έργων CCS, αλλά τα ποσά είναι περιορισμένα, συμπλήρωσε ο El Hawary.

Για τα έργα CCS

Η τεχνολογία των CCS θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Ευρώπης να καταστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Προς το παρόν τουλάχιστον, οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα παραμένουν πολύ χαμηλές για να λειτουργήσουν τέτοιες επενδύσεις χωρίς υποστήριξη.

Η τιμή του συμβολαίου αναφοράς για τα EUAs διαπραγματεύεται κοντά στα 70 ευρώ/τόνο περίπου, αφού είχε υποχωρήσει από το ρεκόρ των +101 ευρώ/τόνο το 2023.

Περισσότερα «νεκροταφεία» άνθρακα

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να κοιτάξει ανατολικότερα για να βρει κατάλληλες τοποθεσίες για την αποθήκευση άνθρακα στο μέλλον, δήλωσε ο El Hawary.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ είχε επικεντρωθεί σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ιταλία, αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία να μετατρέψουν ανθρακωρυχεία ή ανενεργά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε «νεκροταφεία» άνθρακα, είπε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα CCS θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους μετά το 2030.

Η στρατηγική του γκρουπ των 27 για τη βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα, που αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος, προβλέπει τη δέσμευση 280 εκατ. τόνων CO2 ετησίως έως το 2040, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως τότε.

Αυτό ισοδυναμεί με εξαπλασιασμό του στόχου του 2030 για τον τεχνολογικό κλάδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης