Ενέργεια

Scoufias: O TAP ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών για την Ελλάδα

tags :
Scoufias: O TAP ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών για την Ελλάδα
Για το αζέρικο αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ θα αρχίσει να ρέει προς την Ευρώπη βάσει χρονοδιαγράμματος, το 2020, ο κ. Scoufias  απάντησε ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
"Ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών το οποίο η Ελλάδα λαμβάνει θέση άρχισε να ανοίγει ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP)" σύμφωνα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του έργου για τη χώρα Rikard Scoufias σε συνένετευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κληθείς δε να σχολιάσει το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της χώρας σε ένα σκηνικό όπου τα πιθανά ενεργειακά project στρατηγικής σημασίας (όπως για παράδειγμα ο προωθούμενος από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο αγωγός "East Med") πληθαίνουν, σχολίασε ότι με χαρά βλέπει την Ελλάδα να τοποθετείται σε αυτό το σκηνικό ευκαιριών, με έναν αριθμό διαφορετικών αναπτύξεων.
Ερωτηθείς αν το αζέρικο αέριο από το γιγάντιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ θα αρχίσει να ρέει προς την Ευρώπη βάσει χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το 2020, ο κ. Scoufias  απάντησε ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ο Scoufias απάντησε σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του διαπεριφερειακού προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της κοινοπραξίας του TAP.

ΕΡ. Η κατασκευή του ΤΑΡ προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα;

ΑΠ. Προχωράμε πραγματικά καλά. Από τα περίπου 550 χιλιόμετρα, που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε ήδη εργασίες σε περίπου 320 και σχεδόν έχουμε φτάσει στο σημείο να ολοκληρώνουμε τις εργασίες σε 160 χλμ. Η δουλειά προχωρά πολύ καλά, βάσει χρονοδιαγράμματος (...) 'Εχουμε σήμερα 3000 άτομα στο πεδίο, που υλοποιούν το έργο (...) Φυσικά είμαστε ευτυχείς που είμαστε σήμερα εδώ (στη Θεσσαλονίκη) ως εκπρόσωποι ενός από τα μεγαλύτερα -αν όχι του μεγαλύτερου- ενεργειακά projects στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΕΡ. Η ροή του αερίου (από το Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη) θα ξεκινήσει λοιπόν βάσει χρονοδιαγράμματος, το 2020;

ΑΠ. Ναι. Το έργο προχωράει βάσει προγράμματος (...)

ΕΡ. Μια σειρά από άλλα ενεργειακά έργα στρατηγικής σημασίας, όπως ο αγωγός East Med, βρίσκονται πιθανώς καθοδόν ή τουλάχιστον αυτό διεφάνη στο πλαίσιο της πρόσφατης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας στο σκηνικό που διαμορφώνουν αυτές οι εξελίξεις;

ΑΠ.'Ενας τεράστιος αριθμός από πολύ συναρπαστικές αναπτύξεις συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Φυσικά εμείς εστιάζουμε στην υλοποίηση του ΤAP, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό ν΄ αναγνωρίσουμε ότι το έργο του TAP, που κατασκευάζεται τώρα, μπορεί βεβαίως να εξυπηρετήσει σαν καταλύτης για μια σειρά από άλλα projects.
 Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε συνολικά είναι ότι όταν ο TAP επελέγη για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και έτσι έγινε μέρος (...) στο μεγαλύτερο ενεργειακό project που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, άρχισε να ανοίγει ένας τεράστιος αριθμός ευκαιριών και με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι η Ελλάδα τοποθετείται (positioning) σε αυτή την ευκαιρία με έναν αριθμό διαφορετικών αναπτύξεων. Ευχόμαστε την καλύτερη τύχη και ότι αυτό θα αναπτυχθεί τόσο καλά, όσο όλοι ελπίζουμε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης