Ενέργεια

Τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος «σπρώχνουν» τους καταναλωτές προς τους ιδιώτες προμηθευτές

Τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος «σπρώχνουν» τους καταναλωτές προς τους ιδιώτες προμηθευτές
Συνεχίσθηκε κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2017 η σταδιακή αύξηση των μεριδίων αγοράς των εναλλακτικών παρόχων, χάρη στην προσφορά χαμηλότερων τιμολογίων έναντι των αντίστοιχων της ΔΕΗ
Αλλάζει σταδιακά το τοπίο στην αγορά ενέργειας, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος κερδίζουν μερίδια έναντι της ΔΕΗ χάρη στα χαμηλότερα τιμολόγια που προσφέρουν στους πελάτες τους.
Οι ιδιώτες και επαγγελματίες αναζητούν φθηνότερες λύσεις, τις οποίες προσφέρουν οι εναλλακτικοί πάροχοι, τη στιγμή που η ΔΕΗ εδραιώνεται στη συνείδηση των καταναλωτών ως η εταιρεία που δεν προχωρά στην αποκοπή του ρεύματος παρά τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.  
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο αντιμετώπισής τους.  
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι δεν χρειάζεται αυστηροποίηση του πλαισίου όταν κατεβάζεις το διακόπτη σε καταναλωτή που δεν πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος.

Αύξηση μεριδίων

Σύμφωνα  με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καταγράφει τις μετακινήσεις των καταναλωτών μέσα από τους μετρητές, αλλά και του ΛΑΓΗΕ που μετρά την κατανάλωση με βάση τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας, οι εναλλακτικοί πάροχοι εξακολουθούν να ενισχύουν από τις αρχές του έτους τη θέση τους στην αγορά.
Κατά τον ΑΔΜΗΕ, λοιπόν, η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου βρέθηκε στην κορυφή ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με μερίδιο αγοράς στο 3,57% το Μάιο έναντι 3,34% τον Απρίλιο του 2017.
Η πορεία της Protergia ήταν ανοδική και τους δώδεκα μήνες του 2016, όπως επίσης και στο πρώτο πεντάμηνο του 2017.
Στη δεύτερη θέση είναι η εταιρεία Elpedison με μερίδιο αγοράς στο 3,42% έναντι 3,26% του Απριλίου και ακολουθεί η Ήρων με μερίδιο 3,37%.
Τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος παραμένει σταθερά η Watt + Volt με μερίδιο αγοράς που ανήλθε στο 1,02% τον Μάιο από 0,99% που κατείχε τον Απρίλιο.
Η εταιρεία αυξάνει τη διείσδυση στην αγορά χάρη την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης ιδιόκτητων καταστημάτων, τα οποία λειτουργούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Η Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος σταθμός της εταιρείας και διεκδικεί οικιακούς καταναλωτές.
Με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ που μετρά τον όγκο κατανάλωσης, η Protergia είναι στην κορυφή με μερίδιο αγοράς στο 3,53%.
Δηλαδή η εταιρεία κερδίζει οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι παρουσιάζουν σχετικά χαμηλούς όγκους κατανάλωσης ρεύματος.
Το μερίδιο της ΔΕΗ  με βάση τον ΑΔΜΗΕ είναι στο 86% και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ το μερίδιο της κρατικής επιχείρησης διαμορφώνεται στο 85,5%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι η ΔΕΗ χάνει πελάτες που κάνουν σημαντικές καταναλώσεις και προτιμούν να μετακινηθούν προς τους ιδιώτες που έχουν χαμηλότερα τιμολόγια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης