Ενέργεια

Θέμα αναθεώρησης δημοπρασιών ΝΟΜΕ και σχεδίου πώλησης μονάδων θέτει η ΔΕΗ μετά την καταστροφή στο Αμύνταιο

Θέμα αναθεώρησης δημοπρασιών ΝΟΜΕ και σχεδίου πώλησης μονάδων θέτει η ΔΕΗ μετά την καταστροφή στο Αμύνταιο
Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιχείρηση θα αιτηθεί από το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ τη μείωση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των ΝΟΜΕ
Ζήτημα αναθεώρησης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται στο εξής μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να θέσει η ΔΕΗ μετά την κατάρρευση του ορυχείου του Αμυνταίου.
Δέκα ημέρες μετά την καταστροφή του ορυχείου που θέτει εκτός λειτουργίας και τις δυο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW, η ΔΕΗ έχει αρχίσει να μετράει τις επιπτώσεις και διαπιστώνει ότι πέραν της μείωσης του λιγνιτικού δυναμικού που θα είναι διαθέσιμο προς πώληση, μειώνεται και η δυνητική λιγνιτική παραγωγή της.
Έτσι όπως προκύπτει από έγκυρες πηγές θα επιδιώξει τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να διατεθεί μέσω των ΝΟΜΕ.

Μείωση της τιμής εκκίνησης στις δημοπρασίες

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να παρουσιάσει τη νέα πρόταση της για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών για το υπόλοιπο του έτους και όλα δείχνουν ότι η νέα τιμή θα κινηθεί στην περιοχή των 35 ευρώ/MWh έναντι των 37,37 ευρώ/MWh που είναι σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης η ΔΕΗ αναμένεται να ζητήσει τόσο από το υπουργείο όσο και από τη ΡΑΕ τη μείωση των ποσοτήτων λόγω της καταστροφής του ορυχείου, καθώς και την αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων για το πακέτο των προς πώληση μονάδων.
Ζήτημα για το οποίο ήδη εργάζονται τρεις εταιρίες συμβούλων.
Η Lazard για το υπουργεία Ενέργειας, η McKinsey για τη ΔΕΗ και η Norton Rose.
Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο πλέον ότι η ΔΕΗ δεν θα καταφέρει να κρατήσει εκτός του προς πώληση πακέτου τη Μελίτη, τον Άγιο Δημήτριο και τη Μεγαλόπολη, όπως θα ήθελε.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης