Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H ΡΑΕ έλαβε υπ΄όψιν τις αιτιάσεις των ιδιωτών προμηθευτών για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου

H ΡΑΕ έλαβε υπ΄όψιν τις αιτιάσεις των ιδιωτών προμηθευτών για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου, μετά την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης.
Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη δημοπρασία φυσικού αερίου με βάση το νέο καθεστώς που συμφωνήθηκε με τους δανειστές και υλοποιείται με βάση απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης επί της πρότασης της ΔΕΠΑ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου που θα γίνονται στο εξής, οριστικοποίησε τις αλλαγές της μεθοδολογίας και ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση της. 
Η ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα της ΔΕΠΑ για διόρθωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών με βάση τις προβλέψεις της για την αναλογία του μίγματος αερίου από τους προμηθευτές της (Gazprom, Botas Sonatrach), ενώ αποφάσισε  ότι το επιπλέον κόστος ευελιξίας θα επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στις δημοπρασίες εφόσον ζητήσουν ευελιξία στις παραδόσεις, και δεν θα έχει τη μορφή οριζόντιας επιβάρυνσης που θα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εκκίνησης. 
Με άλλα λόγια η ΡΑΕ έκανε δεκτές τις σημαντικότερες από τις αιτιάσεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα η πρώτη δημοπρασία για τις ετήσιες ποσότητες του 2017, που θα ανέρχονται στο 16% της ποσότητας φυσικού αερίου που διαχειρίστηκε η ΔΕΠΑ το 2016, αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. 
Αναλυτικότερα η ΡΑΕ με την απόφαση της απορρίπτει το αίτημα της ΔΕΠΑ να γίνεται διόρθωση της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας βάσει της ποσοστιαίας αναλογίας των ποσοτήτων που η ίδια προβλέπει ότι θα παραλάβει από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της, εντός του τριμήνου που αφορά η δημοπρασία. 
Μάλιστα στην απόφαση της Αρχής σημειώνεται ότι μελετήθηκαν ενδελεχώς τα στοιχεία για το σύνολο του 2015 και για το πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς και από την αξιολόγηση αυτή προέκυψε σαφώς ότι ο ήδη ισχύων τρόπος προσαρμογής της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας παραμένει μεθοδολογικά απόλυτα εύλογος. 
Σε άλλα σημείο της απόφασης της, η ΡΑΕ σημειώνει πως ο,τιδήποτε αφορά στη ροή του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, όπως αυτή επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των χρηστών που παραλαμβάνουν έστω φυσικό αέριο από τις δημοπρασίες, δεν αφορά στους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, και άρα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μεθοδολογικά στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας. 
Πάντως η ΡΑΕ δέχεται την μετάθεση των ημερομηνιών ανακοίνωσης της Οριστικής Τιμής Εκκίνησης των Δημοπρασιών, ώστε να δοθεί χρόνος για την οριστικοποίηση δεικτών που υπεισέρχονται στον υπολογισμό της τιμής. 
Σε ότι αφορά το ζήτημα της παροχής ευελιξίας 0-125% σε όλους τους συμμετέχοντες, η ΡΑΕ έκρινε μεν εύλογη την πρόταση της ΔΕΠΑ να αποτυπώνεται ότι η ευελιξία προκαλεί μια πρόσθετη επιβάρυνση στο μοναδιαίο κόστος χρήσης υποδομών, αλλά προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη μεθοδολογία πως η επιβάρυνση αυτή προστίθεται στην τιμή κατακύρωσης μόνο των συμμετεχόντων που επιλέγουν να συμβολαιοποιήσουν ποσότητες με ευελιξία στην παράδοση. 
Τέλος ως προς το επιπλέον διαχειριστικό κόστος των δημοπρασιών, το οποίο σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ για το 2017 θα είναι της τάξης των 100.000 ευρώ, η ΡΑΕ αποδέχεται να συμπεριληφθεί στην τιμή εκκίνησης και για την ετήσια δημοπρασία του έτους 2017 το υπολογίζει σε 0,005 ευρώ/MWh, ενώ για κάθε τριμηνιαία δημοπρασία σε 0,03 ευρώ /MWh. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης