Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έως τις 12/10/2016 οι δεσμευτικές προσφορές για το 24% ΑΔΜΗΕ

Έως τις 12/10/2016 οι δεσμευτικές προσφορές για το 24% ΑΔΜΗΕ
Στον τελικό γύρο για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ συνεχίζουν, η ιταλική TERNA, η κινεζική State Grid Corporation of China και η γαλλική RTE σε συνεργασία με την καναδική Hydro Quebec. 
Στις 12 Οκτωβρίου λήγει τελικώς η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ έως το τέλος του μήνα με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, θα πρέπει να έχει γίνει και η επιλογή του στρατηγικού εταίρου.
«Είμαστε στριμωγμένοι από πλευράς χρόνου, αλλά δεν πουλάμε όσο - όσο» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία για θετική εξέλιξη του διαγωνισμού.
Στον τελικό γύρο του διαγωνισμού για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ συνεχίζουν, η ιταλική TERNA χωρίς της συνεργασία του fund με το οποίο εμφανίστηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η κινεζική State Grid Corporation of China και η γαλλική RTE, η οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρά την υποτονική της στάση κατά τη διάρκεια του due dilligence, θα καταθέσει προσφορά σε συνεργασία με την καναδική Hydro Quebec.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 49% του RTE, τoυ γαλλικού διαχειριστή δικτύου που είναι 100% θυγατρική της EdF, βρίσκεται υπό πώληση σε κρατική γαλλική τράπεζα και εκτιμάται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017, το μερίδιο αυτό θα ιδιωτικοποιηθεί. 
Σε ότι αφορά τους δύο άλλους διεκδικητές, το ενδιαφέρον τους παραμένει ισχυρό, καθώς η TERNA, αποσκοπεί σε επέκταση στα Βαλκάνια και η κινεζική SGCC στη νότια Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινεζικός όμιλος πέραν του σημαντικού μεριδίου που κατέχει στον πορτογαλικό διαχειριστή (REN) έχει εξαγοράσει μερίδιο και στην μητρική της TERNA, στη CDP, η οποία διατηρεί συμμετοχή στο fund F2i.  

Προσδοκίες για «καλό» τίμημα   

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύμβουλος της ΔΕΗ για την πώληση, HSBC, διενεργεί μελέτη αποτίμηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να υπάρξει βάση αξιολόγησης του τιμήματος. 
Η ΔΕΗ προσδοκά ένα «καλό» τίμημα για το 24% του ΑΔΜΗΕ καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, λόγω του τεράστιου όγκου των απλήρωτων λογαριασμών, της υποχρεωτικής συρρίκνωσης του μεριδίου της λόγω Μνημονίου, της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αλλά και της ανάγκης της να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερα δάνεια της.
Οι αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων δανείων για εφέτος και το 2017 υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δις ευρώ. 
Πάντως κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ δηλώνουν ότι η επιχείρηση «αντέχει» καθώς και ότι εξετάζονται διάφοροι σενάρια αναχρηματοδότησης του παλαιού δανεισμού.
Όπως φαίνεται η ΔΕΗ προσδοκά την αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δημοσίου για κατανάλωση ρεύματος που υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικεί παλαιότερες οφειλές του δημοσίου για  ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015 που δεν της έχουν καταβληθεί.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης