Ενέργεια

Τσίπρας: Στρατηγικός πυλώνας της συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ ο τομέας της ενέργειας

Τσίπρας: Στρατηγικός πυλώνας της συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ ο τομέας της ενέργειας
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή του αγωγού East Med.
«Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύνοδο με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med.
Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Ακόμη όπως είπε, συζητήθηκε η ένταξη στη συνεργασία των τριών κρατών των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της διασποράς, καθώς όπως είπε «οι χώρες μας διαθέτουν μία εξαιρετικά ομογενειακή παρουσία πολύ πέρα από τα σύνορα μας».
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους, και εξέρχεται από την κρίση και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, για το ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν ήδη τρεις τριμερής συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Χαρακτήρισε την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς μια Ανατολική Μεσόγειο ασφαλή, μια ανατολική Μεσόγειο των συνεργειών και της διάδρασης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία σε θέματα καινοτομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καθώς συμφωνήθηκαν κοινές προτάσεις προώθησης των τομέων αυτών στις τρεις χώρες.
Ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έμπρακτα υποστηρίζει τη δημιουργία του αγωγού Eastmed.
Τόνισε ακόμη, ότι οι τρεις χώρες έχουν δεσμευτεί να εργαστούν, έτσι ώστε να ενδυναμώσουν τις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ, ενώ επεσήμαναν τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με πολύπλευρη συντονισμένη δράση.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ευχαρίστησε για τη στήριξη και επιβεβαίωσε, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για μια λύση του Κυπριακού για όλους τους Κύπριους, μια λύση βιώσιμη που να επανενώνει το νησί στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης