Ενέργεια

Βουλγαρικό ενδιαφέρον για συμμετοχή κατά 25% στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Βουλγαρικό ενδιαφέρον για συμμετοχή κατά 25% στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης
Π. Σκουρλέτης για τον IGB:«Τώρα είναι η ώρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου.Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών και γενικών συζητήσεων.» 
Ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή της Βουλγαρίας σε ποσοστό έως και 25% στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης εξέφρασε η υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Temenuzhka Petkova κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε σήμερα στη Σόφια με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών κυρίως σε ότι αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB. 
Όπως έγινε γνωστό έχει ήδη συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών της κρατικής ενεργειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου της Βουλγαρίας,  BEH και της ελληνικής εταιρίας Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης.
Η  κ. Petkova, η ομάδα εργασίας πρόκειται έως το τέλος Οκτωβρίου 2016, να υποβάλει την πρόταση της σχετικά με τις δυνατότητες συμμετοχής της Βουλγαρίας, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθεί η οριστική απόφαση από την βουλγαρική κυβέρνηση.  
Η δήλωση αυτή της κ. Petkova, έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης είναι ένα ώριμο, από πλευρά αδειοδοτήσεων, έργο που έχει ενταχθεί στη δεύτερη λίστα PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έργα κοινού ενδιαφέροντος) και τόνισε τον συνδυασμό του συγκεκριμένου έργου με τον αγωγό IGB. Μάλιστα σημείωσε ότι «με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη σημασία του LNG  σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα  «υποχρεωτικό έργο» στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενεργειακών κόμβων.»
Το ύψος της επένδυσης για τον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολής υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ και ο σταθμός σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον αγωγό IGB. Η δυναμικότητα του προβλέπεται σε 6,1 bcm αερίου ετησίως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική Cheniere Energy, έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο. 
Η τελική απόφαση για την επένδυση αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2017, με στόχο να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019. 

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συζητήσεων και αναβολών για τον IGB 

Σε ότι αφορά την πορεία του market test για τον IGB που ήταν και το κεντρικό θέμα της επίσκεψης Σκουρλέτη, στη Σόφια η κ. Petkova, ανακοίνωσε ότι τέσσερις εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη δεύτερη φάση του market test που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου 2016.
Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε τη στρατηγική σημασία του IGB για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και τους μελλοντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Μάλιστα τόνισε ότι το έργο αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επιτελέσουν έναν ρόλο στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατέληξε:
«Τώρα είναι η ώρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου. Σε επίπεδο προθέσεων οι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί. Αυτό δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει δέσμευση ποσοτήτων ικανών να καταστήσουν βιώσιμο το έργο. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών και γενικών συζητήσεων.» 


www.worldenerynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης