Ενέργεια

«Ξεπαγώνει» η κατασκευή του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας – Εκδίδεται ΚΥΑ για έγκριση Περιβαλλοντικής Μελέτης

«Ξεπαγώνει» η κατασκευή του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας – Εκδίδεται ΚΥΑ για έγκριση Περιβαλλοντικής Μελέτης
Αμέσως μετά την έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης, η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει τις υπολειπόμενες εργασίες με στόχο να θέσει τη μονάδα σε λειτουργία στις αρχές του 2020
Την ένταξη ενός ακόμη υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 160 MW στο σύστημα των μονάδων παραγωγής της, προγραμματίζει η ΔΕΗ για το 2020.
Ο λόγος για το περίφημο πλέον σταθμό της Μεσοχώρας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζί με το φράγμα που τον συνοδεύει παραμένει ανενεργός εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, λόγω της ένταξης του στο σύστημα των έργων της εκτροπής του Αχελώου που όπως είναι γνωστό έχουν «παγώσει» λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών και σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει δαπανήσει για το συγκεκριμένο έργο μέχρι στιγμής περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2016, η οποία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης τον Απρίλιο του 2017, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφασης με την οποία θα εγκρίνεται η περιβαλλοντική μελέτη  του υδροηλεκτρικού σταθμού Μεσοχώρας.
Εν συνεχεία η ΔΕΗ προγραμματίζει να προχωρήσει στην κατασκευή των υπολειπομένων έργων και την απαλλοτρίωση των υπολειπομένων εκτάσεων, ώστε να καταστεί δυνατό να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα ο αρμόδιος  αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είχε προϊδεάσει τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για θετική κατάληξη εντός του επόμενου διαστήματος στο ζήτημα του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε προχωρήσει, θα σας εκπλήξω ευχάριστα».
Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για το ζήτημα και προωθείται λύση που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας.

Οι «περιπέτειες» της υδροηλεκτρικής μονάδας

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το Ν.3481/2006 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί, οι οποίοι αναφέρονται στην κατασκευή και λειτουργία των Έργων μερικής εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου προς Θεσσαλία, στα οποία είναι ενταγμένο και το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας.
Μετά την έκδοση της Απόφασης 141/2010 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ διεκόπησαν όλες οι εργασίες, οι οποίες εκτελούντο σύμφωνα με τον Ν.3481/2006, για την ολοκλήρωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας.
Ακολούθησε η έκδοση της απόφασης 26/2014 του ΣτΕ η οποία απαγόρευσε τη συνέχιση, της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του σταθμού.
Η ΔΕΗ υποστήριζε ότι το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας είναι ανεξάρτητο από την εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία και δεν πρέπει να επηρεάζεται η συνέχιση και ολοκλήρωση του.  
Προκειμένου λοιπόν να απεμπλακεί το έργο από το συνολικό σχήμα της εκτροπής του Αχελώου, να αντιμετωπιστεί ως αυτοτελές και να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ανεξάρτητα από την πορεία των υπολοίπων έργων, η ΔΕΗ προχώρησε στην υποβολή επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο ΥΠΕΝ, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ΚΥΑ ΕΠΟ.
Ακολούθησε διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τους αρμόδιους φορείς.
Μάλιστα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μ.Π.Ε.
Έτσι η ΔΕΗ εκτιμά ότι η διαδικασία για την έκδοση ΚΥΑ ΕΠΟ για το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης