Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστραλία: Οι προτάσειςγια το ενεργειακό μέλλον της, εν αναμονή νέου κύματος αυξήσεων στο ρεύμα

Αυστραλία: Οι προτάσειςγια το ενεργειακό μέλλον της, εν αναμονή νέου κύματος αυξήσεων στο ρεύμα
Η πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, η διασφάλιση της επάρκειας ενέργειας, αλλά και η μείωση των ρύπων άνθρακα είναι οι υπόλοιποι στόχοι των μετταρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνει η έκθεση Finkel
Η καθαρή ενέργεια μπορεί να είναι και φθηνή, ενώ η Αυστραλία έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των ρύπων άνθρακα κατά 28% έως το 2030.
Αυτό είναι το κύριο πόρισμα της Έκθεσης του επικεφαλής ειδικού επιστήμονα της χώρας, Alan Finkel, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 9/6/2017, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού της χώρας, Malcolm Turnbull, με τους πολιτειακούς ομολόγους του, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Αυστραλιανών Κυβερνήσεων (COAG - Council of Australian Governments).
Η ενεργειακή πολιτική που προτείνει η Έκθεση Finkel σύμφωνα με την εφημερίδα Νέος Κόσμος, αναμένεται να βάλει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί επί μία δεκαετία και πλέον στον χώρο της ενεργειακής αγοράς, μία αβεβαιότητα που είχε ως άμεση συνέπεια την έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι προτάσεις της Έκθεσης Finkel στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν στην ενεργειακή αγορά της χώρας την αξιοπιστία που έχει χάσει λόγω της ανακολουθίας των πολιτικών που εφάρμοζαν τα τελευταία 10 χρόνια, οι κυβερνήσεις της χώρας.
Η πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, η διασφάλιση της επάρκειας ενέργειας, αλλά και η μείωση των ρύπων άνθρακα είναι οι υπόλοιποι στόχοι των μετταρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνει η Έκθεση.
Προκειμένου να επιτευχθούν η στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, την οποία έχει προσυπογράψει η Αυστραλία, ο κ. Finkel στην Έκθεσή του, προτείνει να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν οι εταιρίες διανομής, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας η έκθεση προτείνει οι εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια να υποχρεωθούν με νόμο να δίνουν στο κράτος ειδοποίηση πέντε τουλάχιστον χρόνων πριν κλείσουν κάποια μονάδα παραγωγής.
Παράλληλα οι εταιρίες που παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές προκειμένου να τους δοθεί άδεια λειτουργίας θα πρέπει να έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν από μόνες τους μεθόδους αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Αυστραλία μπορεί να καταφέρει έως το 2030 να καλύψει το 42% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν συνολικά έως και το 30% και ο λόγος που θα επιβληθούν έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μικρότερες εταιρίες παροχής αναγκάζονται να πληρώνουν την ενέργεια που αγοράζουν από τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς.

www.worldenergynews.gr                                         

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης