Ενέργεια

Αυτές είναι οι πέντε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας τα τελευταία 66 χρόνια

Αυτές είναι οι πέντε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας τα τελευταία 66 χρόνια
Πέντε γραφήματα δείχνουν τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στην παγκόσμια ενέργεια
Η BP Plc δημοσίευσε τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας για 66 χρόνια.
Τα στοιχεία του τρέχοντος έτους διευρύνουντις επιταχυνόμενες μεταβολές των παγκόσμιων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, καθώς οι οικονομίες κινούνται από ορυκτά καύσιμα σε αιολικές, ηλιακές και άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες.
Το Bloomberg παρουσιάζει σε γραφήματα τις  πέντε από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας:

1. Απαλλοτρίωση του άνθρακα

Η παραγωγή άνθρακα υποχώρησε κατά το μεγαλύτερο μέρος του πέρυσι, καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μετακινήθηκαν  στο φυσικό αέριο καθώς και στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.


2. Ακόμα και η Κίνα αλλάζει

Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι οι περισσότερες από τις οικονομίες του κόσμου στρέφονται μακριά από τον άνθρακα, το πιο επιβλαβές για το περιβάλλον ορυκτό καύσιμο. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες ΗΠΑ και Κίνα, μετά από τρεις δεκαετίες ταχείας εκβιομηχάνισης έχουν δει την κατανάλωση να αυξάνεται υπερβολικά.



3.Η Κίνα χρησιμοποιεί λιγότερο ντίζελ

Ακολουθεί μια άλλη ξαφνική μετατόπιση που δείχνει πώς η ωρίμανση της οικονομίας της Κίνας αλλάζει την ενεργειακή βιομηχανία. Η κατανάλωση ντίζελ, το καύσιμο για εκατομμύρια φορτηγά, τρένα, ανελκυστήρες και εκσκαφείς, υποχώρησε πέρυσι για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.



4.Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα είναι σταθερές

Οι μειούμενες εκπομπές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν σχεδόν επαρκείς για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ρύπανση από τις ασιατικές οικονομίες.



5. Ηλιακή και αιολική ενέργεια

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, αλλά η ανάπτυξή τους επιταχύνεται κάθε χρόνο.



Πηγή:Bloomberg
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης