Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Πρόωρα τα όσα ειπώθηκαν περί πώλησης του ορυχείου του Αμύνταιου

Σταθάκης: Πρόωρα τα όσα ειπώθηκαν περί πώλησης του ορυχείου του Αμύνταιου
Σε εξέλιξη τριπλή διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης από ανεξάρτητη επιτροπή, ΔΕΗ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ο κ.Σταθάκης.
Την θέση ότι είναι πρόωρα τα όσα ειπώθηκαν για το ορυχείο του Αμύνταιο, ότι δηλαδή αποτελεί αντικείμενο πώλησης διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη τριπλή διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης από ανεξάρτητη επιτροπή, από τη ΔΕΗ και από το υπουργείο Ενέργειας.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δέσμευση ούτε για ορυχεία ούτε για μονάδες, είναι κάτι που μελετάται και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου σύμφωνα με τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει» είπε μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" ο κ.Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε πως οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα αποτανθούν για τα αίτια της κατολίσθησης.
«Τα ερωτήματα για το αν μπορούσε να προβλεφθεί -και ενδεχομένως να αποφευχθεί - η κατολίσθηση στο Αμύνταιο είναι εύλογα, αλλά η απάντηση δεν είναι πολύ απλή.
Επειδή είναι πάρα πολύ σύνθετα, τεχνικά θέματα, καλούνται να μας απαντήσουν σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα ειδικοί, άνθρωποι που θα μας δώσουν μία αντικειμενική εικόνα γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα», είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ. Σταθάκης.
Όπως είπε έχει ήδη εξαγγελθεί, η συγκρότηση ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει όλη αυτή την πορεία για το συγκεκριμένο ορυχείο που θα λειτουργήσει παράλληλα με την αντίστοιχη που συνέστησε η ΔΕΗ», ενώ τόνισε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της «αποτίμησης που κάνουν οι επιθεωρητές μεταλλείων του υπουργείου Ενέργειας, που ήδη το έχουν επισκεφτεί και ετοιμάζουν την έκθεσή τους»
«Το πόρισμα των επιθεωρητών θα υποβληθεί τις επόμενες 20-25 ημέρες, για την δική της επιτροπή η ΔΕΗ έβαλε ορίζοντα ενός μήνα, ενώ κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για την ανεξάρτητη επιτροπή του υπουργείου.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχει προφανώς να κάνει με τη γεωμορφολογία και τον τρόπο διαχείρισης, αλλά ας μιλήσουν οι ειδικοί» είπε ο κ.Σταθάκης.
Ερωτηθείς για την τύχη της μονάδας αλλά και των κοιτασμάτων άνθρακα που θάφτηκαν, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «περιμένουμε την έκθεση αποκατάστασης, που είναι μία χωριστή διαδικασία, για το πώς αποκαθίσταται, με τι κόστος, την έκταση των ζημιών, πόσο ποσοστό του λιγνίτη θεωρείται μη ανακτήσιμο, ώστε να έχουμε μία σαφή εικόνα, προκειμένου να έχουμε και μία οικονομική αποτίμηση που θα εμπλακεί στη συζήτηση που γίνεται για την αποεπένδυση της ΔΕΗ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης