Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επένδυση 3 δισ. ευρώ του Interconnector και της οπτικής ίνας στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου

Η επένδυση 3 δισ. ευρώ του Interconnector και της οπτικής ίνας στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου
Oι χρηματοδοτήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Ισραήλ και το ενεργειακό πακέτο στο επίκεντρο
H επένδυση του Interconnector θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 15/6/2017 στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
H επένδυση αυτή θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ στην Κύπρο,στην Κρήτη και τελικά στην Αττική μέσω υποθαλάσσιου (DC) καλωδίου, που θα ποντιστεί μέχρι και σε 2000 μέτρα βάθος.
Πρόκειται για ένα έργο το αρχικό κόστος του οποίου εκτιμάται σε 3 δισ ευρώ και η αρχική μελέτη που προβλέπεται από τα κοινοτικά κονδύλια θα ανέλθει σε 14 εκατ ευρώ.
Για το 1,5 δισ ευρώ ο στόχος είναι να καλυφθεί από κονοτικά κονδύλια (Connecting Europe Facility) , για το υπόλοιπο 1,5 δισ αναζητούνται επενδυτικά κεφάλαια.
Το έργο έχει περιληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCIs) της Ευρωπαικής Ενωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για την οπτική ίνα που θα συνδέσει περιστρεφόμενη γύρω από το καλώδιο αυτό, σε υψηλό τηλεπικονωνιακό επίπεδο την Ελλάδα με το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η σχετική προεργασία έγινε στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παπά στο Ισραήλ.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης ο αγωγός EastMed, οι επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης (μεγάλης σημασίας για τον επιχειρησιακό έλεγχο σε περιοχές της Μεσογείου) και της εκμετάλλευσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος ( ΑΟΖ).

Ποιος είναι ο Eurasia Interconnector

Με μήκος 1500 χιλιόμετρα και ισχύ 2000MW η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector φιλοδοξεί να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη-μέσω Κρήτης- περιλαμβάνοντας τρία επιμέρους project: τη διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου, τη διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης και τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.

Η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, δεν έρχεται σε αντίθεση με την κατασκευή της μικρής "διασύνδεσης εξπρές" που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης.
Ταυτόχρονα το project του Euroasia Interconnector δημιουργεί μία γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας που ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο, βγάζοντας από την ηλεκτρική απομόνωση την Κύπρο και συμβάλλοντας στους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών.

Το project του καλωδίου συνοδεύεται και από μια σειρά άλλα project με κυριότερο αυτό της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.
Παράλληλα το καλώδιο μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ σε Κύπρο και Κρήτη με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, το καλώδιο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται -το τμήμα Κύπρος Ισραήλ- από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019.
Θα ακολουθήσει το έργο της Κρήτης και στη συνέχεια η διασύνδεση Κύπρου Κρήτης για να είναι η διασύνδεση πλήρως λειτουργική μέχρι το 2022.

H επένδυση της οπτικής ίνας

Η Ελλάδα μάλιστα έχει προτείνει το καλώδιο, που θα έχει μήκος 1.518 χλμ και θα ποντιστεί περίπου στα 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, να αποτελέσει «βάση» για την εξάπλωση οπτικής ίνας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.

Η ασφάλεια της συνάντησης

Εντός των προσεχών ημερών αναμένονται και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών από το Ισραήλ τα οποία έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στην όλη αστυνομική επιχείρηση περιφρούρησης της τριμερούς διάσκεψης.
Οπως είναι γνωστό, στελέχη της Μοσάντ ακολουθούν πάντοτε τον εκάστοτε ισραηλινό πρωθυπουργό σε όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Ήδη, μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της Μοσάντ έχει υπάρξει προεργασία για το σχέδιο αστυνόμευσης το οποίο θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης