Ενέργεια

Σε κίνδυνο η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία

Σε κίνδυνο η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες με το συνδικάτο Lederne για τους μισθούς απειλεί με κλείσιμο 5 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Πέντε νορβηγικά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου κινδυνεύουν να  σταματήσουν την παραγωγή εκτός εάν κλείσει η συμφωνία με το συνδικάτο Lederne για τους μισθούς.
Η διακοπή  θα επηρεάσει τα πεδία που διαχειρίζεται η Statoil η Shell και η Eni και θα μειώσουν την παραγωγή κατά 443.500 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με δήλωση της νορβηγικής ένωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου (NOG).
Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα και οι δύο πλευρές   τώρα  ακολουθούν την  υποχρεωτική διαδικασία διαμεσολάβησης που έχει οριστεί από το κράτος πριν από οποιαδήποτε απεργία επιτρέπεται από τη νορβηγική νομοθεσία.
"Η βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με την τιμή του πετρελαίου και το κόστος", ανέφερε ο NOG.
"Ελπίζουμε ότι η διαμεσολάβηση θα οδηγήσει σε συμφωνία με την Lederne".
Από τα πέντε πεδία, τα Goliat, Draugen και Oseberg East είναι πετρελαϊκά, ενώ τα Gudrun και Kvitebjoern είναι πεδία φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων.
Η Νορβηγία παράγει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, και φυσικού αερίου την  ημέρα, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου της είναι σήμερα περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.
Το Lederne αντιπροσωπεύει 983 εργαζόμενους σε νορβηγικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου ή 13% του συνόλου και μόνο 106 από αυτά αρχίζουν απεργία. Η ένωση αντιπροσωπεύει ως επί το πλείστον ανώτερα στελέχη που θεωρούνται κρίσιμα για τις επιχειρήσεις.
Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις για το υπόλοιπο 87% των Νορβηγών πετρελαϊκών εργαζομένων διευθετήθηκαν τον Μάιο.
Η τελευταία απεργία Νορβηγών εργατών πετρελαίου πραγματοποιήθηκε το 2012 και διήρκεσε 16 ημέρες πριν η κυβέρνηση παρέμβει και  επιβάλει τον τερματισμό της σύγκρουσης, επικαλούμενη ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης