Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιστορική συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο Μυτιληναίου για το ρεύμα της Αλουμίνιον - Τι έγινε στη γενική συνέλευση

Ιστορική συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο Μυτιληναίου για το ρεύμα της Αλουμίνιον - Τι έγινε στη γενική συνέλευση
Με τη συμφωνία τερματίζεται η δεκαετής διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου, με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές. Η σύμβαση εξασφαλίζει στην Αλουμίνιον της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΗ, μία από τις πιο ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη λύση της διαφοράς και την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλουμίνιον της Ελλάδας για την περίοδο ως το τέλος του 2020.
Την προτεινόμενη συμφωνία υπερψήφισαν ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνη «παραφωνία» αποτέλεσε η στάση ξένων θεσμικών επενδυτών που κατέχουν 3.613.581 μετοχές και οι οποίο καταψήφισαν το σχέδιο σύμβασης, ενώ ξένοι θεσμικοί με 2.116.029 μετοχές δήλωσαν παρών.Συνολικά, αυτές οι δύο ομάδες θεσμικών ελέγχουν το 2% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Η Αλουμίνιον της Ελλάδος εξασφαλίζει έκπτωση 25% επί του όγκου, έκπτωση 8% λόγω των ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών, καθώς και έκπτωση προπληρωμής και έγκαιρης εξόφλησης της τάξεως του 15%. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ότι η ΑτΕ θα προμηθεύεται ρεύμα σε μία τιμή η οποία είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές σε όλη ττην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ κλείνει μία δεκαετή διένεξη με τον μεγαλύτερο πελάτη της, θα ενισχύσει άμεσα τα ταμεία της με ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ μετά την καταβολή της προκαταβολής από την Αλουμίνιον, καθώς και με προπληρωμές 30 εκατ. ευρώ, περίπου, στην αρχή κάθε χρονιάς ως και το 2020.
Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ερώτησε τη διοίκηση της ΔΕΗ γιατί η τελική τιμή που προβλέπει η συμφωνία είναι χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή (36,60 ευρώ/MWh) που είχε καθορίσει το 2013 η ΡΑΕ, έπειτα από την προσφυγή ΔΕΗ και ΑτΕ στη διαιτησία.
O κ. Παναγιωτάκης απάντησε ότι έκτοτε έχουν αλλάξει οι συνθήκες και ότι επιπλέον υπάρχουν δύο πρόσθετα στοιχεία, δηλαδή οι προκαταβολές και οι ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση την τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME).
Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι απ΄αυτή τη συμφωνία και προσέθεσε ότι αν δεν είχε επιτευχθεί, θα έπρεπε η ΔΕΗ να προσφύγει στα δικαστήρια και να εμπλακεί σε μία ακόμα μακροχρόνια αντιπαράθεση με αβέβαιο, ουσιαστικά, αποτέλεσμα.

Αποστάσεις Παναγιωτάκη από τη συμφωνία

Αυτό, πάντως, που προκάλεσε αίσθηση σε όσους ήταν στη γενική συνέλευση ήταν το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης με αρκετά «διπλωματικό» τρόπο κράτησε αποστάσεις από τη σύμβαση με την ΑτΕ, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία απόφαση του βασικού μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου, που το ΔΣ της ΔΕΗ έπρεπε να ακολουθήσει.
Όπως υπογράμμισε, είναι μία συνολική συμφωνία στο πλαίσιο των πιέσεων των δανειστών για να κλείσουν γρήγορα τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. «Αυτό ήταν το σκεπτικό του βασικού μετόχου και εμείς ακολοθήσαμε την απόφαση του», δήλωσε χαρακτηστικά.
Κύκλοι της ΔΕΗ όταν ερωτήθηκαν μετά τη γενική συνέλευση για το αν το ΔΣ συμφωνεί με την πρόταση του Δημοσίου, αρκέστηκαν να πουν ότι υπάρχει «αρμονία» μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης, ο κ. Παναγιωτάκης επανήλθε στο αίτημα να αφαιρεθούν οι πελάτες Υψηλής Τάσης από τη ΔΕΗ όταν υπολογίζεται το ποσοστό της στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική κάτω από το 50% ως το 2020.
Το ποσοστό της Υψηλής Τάσης είναι περίπου το 15% της λιανικής αγοράς. Η ΔΕΗ ελέγχει σήμερα λίγο κάτω από το 90%, οπότε αν αφαιρεθεί το 15% τότε το μερίδιο της διαμορφώνεται σε 75% περίπου.

Μυτιληναίος: Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με την ΔΕΗ

Σε ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίουμ τονίζεται ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας (2014 - 2020) για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ .
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο μερών και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
«Η αμοιβαία επωφελής και λεπτομερώς δομημένη αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της ΔΕΗ -της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας- με το μεγαλύτερο πελάτη της. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία και μια ισχυρή και υγιή οικονομικά και λειτουργικά ΔΕΗ», καταλήγει η ανακοίνωση του ομίλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης