Ενέργεια

Δύο πλοία με LNG από το Κατάρ αλλάζουν ρότα και προκαλούν «σοκ» στους traders της Ευρώπης

tags :
Δύο πλοία με LNG από το Κατάρ αλλάζουν ρότα και προκαλούν «σοκ» στους traders της Ευρώπης
Τα δεξαμενόπλοια LNG, Zarga και Al Mafyar,  παράδοση στην Ευρώπη άλλαξαν πορεία από την ακτή της Υεμένης και ενδέχεται να ταξιδεύουν προς την Αφρική  με σκοπό να αποφύγουν τη διώρυγα του Σουέζ
Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας άρχισαν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης διπλωματικής κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου όταν δεξαμενόπλοια γεμάτα καύσιμα του Qatar άλλαξαν απότομα πορεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg δύο πλοία με κατεύθυνση την Ευρώπη την Πέμπτη, απομακρύνθηκαν από την πορεία τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, διαδρομή διέλευσης  του φυσικού αερίου προς τη Μεσόγειο και σημείο έντασης  εν μέσω της κρίσης του Κατάρ.
Το αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε  για πρώτη φορά μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο μετά την αναταραχή που εξέπληξε τους traders.
Οι Ευρωπαίοι traders φυσικού αερίου βασίζονται στο Κατάρ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG, για να επαναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης  για την καλοκαιρινή περίοδο θέρμανσης.
Τα πλοία ενδέχεται να ταξιδεύουν στην Αφρική με κατεύθυνση προς την Ευρώπη για να αποφύγουν τη διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με την εταιρία παρακολούθησης φορτίων Kpler SAS που εδρεύει στο Παρίσι.
Τα δεξαμενόπλοια LNG, Zarga και Al Mafyar, στράφηκαν από την ακτή της Υεμένης, σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν την παρακολούθηση των πλοίων του Bloomberg.
Και τα δύο πλοία αναμενόταν να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πλεύση γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα καθυστερούσε τα ταξίδια τους από πέντε έως 10 ημέρες, σύμφωνα με το Kpler.
Η ανατολική πορεία του Zarga μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου από τη Σομαλία, είπε.
Οι σχέσεις του Κατάρ με τους γείτονές Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν επιδεινώθηκαν τη Δευτέρα, όταν οι τρεις χώρες, μαζί με την Αίγυπτο, διέκοψαν διπλωματικούς δεσμούς καθώς και ταξίδια με το Κατάρ.
Οι τέσσερις κατηγορούν το μικρό έθνος του Κόλπου, και  μεγαλύτερο πωλητή LNG στον κόσμο, για υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων.



Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι πιθανό να αισθανθεί τον αντίκτυπο της κρίσης καθώς οι απαγορεύσεις εισόδου στα πλοία από το Κατάρ σε ορισμένους λιμένες θα αναγκάσουν τους φορτωτές να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να ανεφοδιάσουν και να τροποποιήσουν τα χρονοδιαγράμματα, ενδεχομένως αυξάνοντας το κόστος και προκαλώντας καθυστερήσεις στις παραδόσεις LNG, σύμφωνα με την FGE.
«Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες ανεπάρκειες στον προγραμματισμό και τη  δρομολόγηση, εάν συνεχισθεί η κρίση, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τα μίλια, καθώς τα πλοία με τα καύσιμα αναγκάζονται αλλάζουν διαδρομές», δήλωσε ο James Buckland, επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων στην GasLog Ltd.
"Ο κύριος αντίκτυπος θα ήταν εάν το κανάλι του Σουέζ ήταν κλειστό στα πλοία του Κατάρ, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό θα συμβεί".
Το α 'τρίμηνο του έτους, το φυσικό αέριο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 4%, φθάνοντας στα 37,46 πένες ανά θερμοηλεκτρικό στοιχείο (4,75 εκατ. δολ. Βρετανικές θερμικές μονάδες), το μεγαλύτερο κέρδος από τις 30 Ιανουαρίου στο ICE Futures Europe.
Αυξήθηκε 0,2% την Παρασκευή και εξακολουθεί να είναι περίπου 20% κάτω από τον πενταετή εποχιακό μέσο όρο.
Το Κατάρ εξήγαγε 79,62 εκατομμύρια τόνους LNG το προηγούμενο έτος ή το 30% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με τον Διεθνή Όμιλο Εισαγωγέων Υγραερίου γνωστή ως GIINGL.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης