Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σχέδιο αναμόρφωσης των λογαριασμών ρεύματος με κατάργηση των χρεώσεων για Δήμους και ΕΡΤ

Σχέδιο αναμόρφωσης των λογαριασμών ρεύματος με κατάργηση των χρεώσεων για Δήμους και ΕΡΤ
Στόχων των αλλαγών, τις οποίες επεξεργάζεται ομάδα εργασίας του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να υπάρξει μείωση των ποσών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κατά 15%
Τρόπους ελάφρυνσης των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ, κάτι που θα δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, εξετάζει ομάδα εργασίας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. 
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση και ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι καταναλωτές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η ομάδα αυτή προτίθεται να προτείνει το προσεχές διάστημα μια απλή και συνάμα καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα αναμόρφωση των λογαριασμών με τρόπο που το τελικό κόστος το οποίο θα καλούνται να καταβάλουν στη ΔΕΗ οι πελάτες της – αλλά και οι πελάτες των εναλλακτικών παρόχων προς αυτούς – να είναι μειωμένο κατά 15% και να ανταποκρίνεται κατά κύριο λόγο σ’ αυτή καθ’ αυτή την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.  
Η αρχική σκέψη είναι η μείωση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ να είναι τέτοια που να επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους και να περιοριστεί η συσσώρευση χρεών προς την επιχείρηση.   
Είναι γνωστό ότι η αξία του ρεύματος στον τελικό λογαριασμό διαμορφώνεται στο 55%, με το υπόλοιπο 45% να αφορά στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που πολλές φορές ανεβάζουν την αξία του λογαριασμού σε επίπεδα που είναι αδύνατο να καλυφθούν από τους καταναλωτές.
Το αποτέλεσμα είναι τα «φέσια» να πέφτουν βροχή στη ΔΕΗ και ολοένα και περισσότεροι να σπεύδουν για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.  
Η συζήτηση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, περιστρέφεται στην κατάργηση από το λογαριασμό δύο χρεώσεων που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε μείωση της τάξεως του 15% περίπου στο ύψος των λογαριασμών ρεύματος.  
Έτσι, ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός των 400 ευρώ θα είναι δυνατόν να μειωθεί κάτω από τα 350 ευρώ.
Τα 50 ευρώ λιγότερα στο τελικό ποσό υπολογίζεται πως θα αλλάξουν άρδην και τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς οι καταναλωτές θα είναι ευκολότερο να προβούν στην έγκαιρη εξόφληση του λογαριασμού τους.  

Εκτός λογαριασμών δημοτικά τέλη και ΕΡΤ

Ειδικότερα, το σχέδιο αναμόρφωσης των λογαριασμών προβλέπει την κατάργηση των χρεώσεων των Δήμων και της ΕΡΤ, δύο χρεώσεις που δεν έχουν άμεση σχέση με την ηλεκτρική ενέργειας και οι οποίες «φουσκώνουν» υπέρμετρα το λογαριασμό.  
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει πως τόσο οι Δήμοι όσο και η ΕΡΤ θα πρέπει να ανακτούν τα ποσά που θα «φύγουν» από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω άλλων μηχανισμών.  
Οι εμπνευστές του σχεδίου έχουν ως σκοπό τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και την αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ.  
Οι υπόλοιπες χρεώσεις όπως είναι αυτές για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτως ή άλλως, αφού πρόκειται για ποσά ποηυ σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση ρεύματος (μεταφορά και δίκτυο διανομής).
Το ίδιο και με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που είναι απόρροια της μη διασύνδεσης των νησιών, αλλά και με την οικονομική ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου.
Πάντως και για τις ΥΚΩ έχει ανακοινωθεί πως σταδιακά θα βαίνουν μειούμενες.
Το ΕΤΜΕΑΡ από την άλλη πλευρά είναι το κόστος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στις χρεώσεις περιλαμβάνονται επίσης ο συντελεστής ΦΠΑ και διάφορα έξοδα όπως ΕΦΚ/ειδικό τέλος 5% κ.α., όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.  
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ζήτημα της αναμόρφωσης των λογαριασμών ρεύματος θεωρούν ότι η πρότασή τους είναι μία λύση που θα περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ.  
Θετικό αντίκτυπο θα έχει και για τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας, καθώς θα υπάρξουν αντίστοιχες μειώσεις και για τους δικούς τους πελάτες.
Είναι φυσικά βέβαιο ότι οι άμεσα θιγόμενοι, οι Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΕΡΤ, θα αντιδράσουν έντονα διότι ο μηχανισμός είσπραξης δεν είναι εύκολο ούτε να «στηθεί» ούτε και να χρηματοδοτηθεί.   
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διερεύνηση όλων των δεδομένων, ωστόσο θεωρείται ότι έχει ωριμάσει η ιδέα της ουσιαστικής αναμόρφωσης των λογαριασμών και πως οι αλλαγές πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης