Ενέργεια

Σταθάκης: Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τους υδρονονάνθρακες - Και νέα οικόπεδα ζητούν Εxxon - ΕΛΠΕ

Σταθάκης: Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τους υδρονονάνθρακες - Και νέα οικόπεδα ζητούν Εxxon - ΕΛΠΕ
Ο ΥΠΕΝ είπε ακόμη ότι Total και ExxonMobil ενδιαφέρονται τόσο για οικόπεδα που έχουν προκηρυχθεί στο παρελθόν, όσο και για νέα οικόπεδα.
Παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων, που στόχο θα έχουν τη προσέλκυση επενδύσεων και θα μειώσουν το χρόνο από την κατακύρωση των διαγωνισμών έως την υπογραφή των συμβάσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σήμερα (8/6) κηρύσσοντας την έναρξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη, ότι θα προχωρήσει η θεσμική θωράκιση της ΕΔΕΥ, καθώς και η αναβάθμιση της λειτουργίας της παράλληλα με την ενίσχυση της με εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε, ότι το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων σε επιλεγμένες περιοχές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα υπάρξει σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Total και η ExxonMobil που σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένη περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενδιαφέρονται τόσο για οικόπεδα που έχουν προκηρυχθεί στο παρελθόν, όσο και για νέα οικόπεδα.
Υπογράμμισε δε, ότι δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με χώρες, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιταλία, λόγω της μεγάλης προόδου που έχει σημειωθεί στην προώθηση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε την ανάγκη διασφάλισης μακροχρόνιας βιωσιμότητας για τα ΕΛΠΕ, τα οποία χαρακτήρισε πρωταγωνιστή στον τομέα των ερευνών.
Σημείωσε επίσης, ότι η Ελλάδα «κάθεται πάνω σε ένα θησαυρό και από την άλλη πλευρά απλώνει το χέρι σαν επαίτης».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης σημείωσε, ότι είναι βέβαιο πλέον πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας.
Υπογράμμισε ακόμη, ότι η όποια αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Τέλος, ο κ. Μανιάτης σημείωσε, ότι με τις έρευνες και τις διασυνδέσεις δημιουργείται μια νέα οικονομία, μια νέα αγορά που μπορεί να στηρίξει την ελληνική βαριά βιομηχανία μετάλλου, καθώς και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.
Στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους γύρους των παραχωρήσεων που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, τις οποίες όπως είπε, πρέπει να διαφυλάξουμε ως εθνικό κεκτημένο.
«Με ικανοποίηση σημειώνουμε το ενδιαφέρον της Mobil και τις Total νοτιοδυτικά της Κρήτης», είπε ο κ. Χατζηδακης και σημείωσε ότι «μόνο με επενδύσεις θα βρουν οι άνεργοι δουλειά» συμπληρώνοντας ότι «θα στηρίξουμε με την πολιτική μας την προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων».
Τόνισε ακόμη, ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο σωστός νόμος για τις έρευνες, που ήδη υπάρχει.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του λαθρεμπορίου και σημείωσε, ότι οι έλεγχοι το 2016 ήταν επτά φορές λιγότεροι, από όσους είχαν γίνει το 2014.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης