Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε «red alert» η βιομηχανία για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας από τις Βρυξέλλες

Σε «red alert» η βιομηχανία για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας από τις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την ένταξη του μέτρου στον μηχανισμό διασφάλισης της ευελιξίας, κάτι που απορρίπτουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας της χώρας
Ανοιχτά φαίνεται ότι είναι όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την παράταση της εφαρμογής του μέτρου της διακοψιμότητας, δηλαδή του μηχανισμού μέσω του οποίου η βιομηχανία εξασφαλίζει τη μείωση του ενεργειακού της κόστους.
Μια μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ότι η ισχύς του μέτρου θα παραταθεί για τρία χρόνια, πληροφορίες αναφέρουν νέες περιπλοκές προερχόμενες κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα αξιόπιστες πηγές, η Κομισιόν είναι αρνητική στην παράταση του μέτρου το οποίο λήγει τον Οκτώβριο του 2017.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ένταξη του συγκεκριμένου μέτρου στον μηχανισμό διασφάλισης της ευελιξίας, ο οποίος σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του συγκεκριμένου μηχανισμού, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ την εκπόνηση δύο μελετών, για την επάρκεια και την ευελιξία του συστήματος.
Η μελέτη επάρκειας έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει παραλάβει και την μελέτη ευελιξίας.
Ωστόσο φαίνεται ότι οι δυο μελέτες δεν απαντούν σε όλα τα ζητήματα που θα ήθελε η ΡΑΕ να έχει στη διάθεση της για να διαμορφώσει το σχέδιο της για τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας.

Συνολική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν επιδιώκει και επιθυμεί όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα όπως επίσης και αυτό της διακοψιμότητας να αντιμετωπιστούν συνολικά.
Αυτός ενδέχεται να είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει υποβάλει στην Κομισιόν το αίτημα για παράταση της διακοψιμότητας, παρά το γεγονός ότι το έχει εξαγγείλει και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης από τη γενική συνέλευση του ΣΒΑΠ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πάντως ότι διαφορετικές απόψεις φαίνεται ότι εκφράζονται και εντός των κόλπων της Κομισιόν, αφού παρά τη αρνητική στάση της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας, η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού δια της Επιτρόπου Μαργκερίτ Βεστάγκερ έχει δηλώσει ότι αναμένει το ελληνικό αίτημα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα στην όλη υπόθεση είναι το ζήτημα του χρόνου, καθώς η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα απαιτήσει δύο με τρεις μήνες, για να εκδώσει την απόφασή της επί του ελληνικού αιτήματος για τη διακοψιμότητα.
Εάν δε αποφασιστεί όλα τα ζητήματα να μπουν σε ένα καλάθι που λέγεται μόνιμος μηχανισμός επάρκειας ισχύος, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς όπως προαναφέρθηκε, το μνημόνιο προβλέπει ότι αυτός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα.
Οι εξελίξεις αυτές ανησυχούν το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση που εκπροσωπεί τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία του μέτρου της διακοψιμότητας, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι αυτοτελές και να εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της "ζήτησης" στην αγορά. Από την πλευρά τους και οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μοντέλου αγοράς που θα δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως θα επιλύει.  
Η πλευρά των βιομηχάνων εκφράζει την αισιοδοξία από τις επαφές που είχαν γίνει στις Βρυξέλλες ότι η Eπιτροπή θα αποδεχτεί τελικά το αίτημα για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, όπως αυτό ετοιμάζεται στο υπουργείο Ενέργειας.
Εξάλλου αντίστοιχο προηγούμενο έχει υπάρξει στην περίπτωση της γερμανικής βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής και για το λόγο αυτό η παραγωγικός κόσμος βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό».   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης