Ενέργεια

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία της ΔΕΗ με Μυτιληναίο - Και άλλες βιομηχανίες ζητούν ανάλογες ρυθμίσεις

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία της ΔΕΗ με Μυτιληναίο - Και άλλες βιομηχανίες ζητούν ανάλογες ρυθμίσεις
Σταθερές τιμές ρεύματος έως το τέλος του 2020 για την Αλουμίνιον της Ελλάδος και σημαντική ρευστότητα για τη ΔΕΗ, εξασφαλίζει η συμφωνία. Η ενεργοβόρος βιομηχανία επικροτεί την πρόταση του ΔΣ της ΔΕΗ και ζητεί να επεκταθεί αυτή η συμφωνία και σε άλλες επιχειρήσεις.
Tο σχέδιο συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς και τη νέα τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος για την περίοδο ως τα τέλη του 2020, καλείται να εγκρίνει σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
Η πρόταση προβλέπει εκπτώσεις που φθάνουν στο 48% σε σχέση με την τιμή του βασικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για την Υψηλή Τάση (ΥΤ-1) και η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ των δυο εταιρειών θα αφορά τους όρους τιμολόγησης για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2016 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Με βάση την πρόταση της ΔΕΗ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ως προς το ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή χωρίς τα τέλη χρήσης δικτύου και τα δικαιώματα εκπομπών CO2, διαμορφώνεται μετά τις εκπτώσεις στα 31,6 ευρώ ανά MWh, έναντι 57,57 ευρώ ανά MWh που είναι το ΥΤ-1.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή που είχε προσδιοριστεί από την διαιτησία της ΡΑΕ, στην οποία είχαν προσφύγει κατά το παρελθόν η δύο εταιρίες, ήταν 36,6 ευρώ ανά MWh, ενώ η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ έχει προσδιοριστεί στα 37,37 ευρώ MWh.

Σημαντικά κέρδη για τον Μυτιληναίο

Η χρηματιστηριακή αγορά υποδέχθηκε θετικά την προτεινόμενη συμφωνία, καθώς το τελευταίο διάστημα η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίος έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη και πλέον διαπραγματεύεται στα 4,43 ευρώ ή 20% υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα (3,68 ευρώ).
Ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μόνο στο διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου έχει αγοράσει 246.000 μετοχές, αξίας λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. 
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η συμφωνία με την ΔΕΗ θα ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη της θυγατρικής, Αλουμίνιον, τονώνοντας την κερδοφορία και σε ενοποιημένο επίπεδο. 

Μακροχρόνιες συμβάσεις ζητά η βιομηχανία

Η συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο Μυτιληναίο για την τιμολόγηση της ΑτΕ έχει προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στο σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής.
Ανάλογες συμφωνίες θα ήθελαν να υπογράψουν μεγάλες βιομηχανίες, όπως μεταξύ άλλων ο όμιλος Βιοχάλκο (Σωληνουργία Κορίνθου, Χαλκόρ, Σιδερόρ και ο κλάδος αλουμινίου - πρώην Ελβάλ), η Τιτάν, η Lafarge (πρώην ΑΓΕΤ Ηρακλής), η Energean Oil & Gas, η Χαλυβουργία Ελλάδος και η Χαλυβουργική, εταιρείες που καταναλώνουν το 6% περίπου της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας
Οι θετικές αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά κυρίως τη χρονική διάρκεια της σύμβασης.
Στελέχη μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων τονίζουν ότι στο πλαίσιο των business plans που υποβάλουν στις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους, ή τις πιστωτικές γραμμές για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης, απαραίτητο στοιχείο είναι και το σταθερό κόστος του ρεύματος για μία μεγάλη χρονική διάρκεια.
Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του μέτρου της διακοψιμότητας, τον Οκτώβριο του 2017, σε συνδυασμό με την πιθανή μετακύλιση στους καταναλωτές της χρέωσης που θα επιβληθεί σε ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, το ενεργειακό κόστος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 10-16 ευρώ/MWh.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, είναι αναγκαίο οι βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας να υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις με την ΔΕΗ, ώστε τουλάχιστον να μπορούν να διασφαλίσουν ένα χαμηλό σχετικά κόστος και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης