Ενέργεια

Αντιδράσεις ιδιωτών προμηθευτών για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ

Αντιδράσεις ιδιωτών προμηθευτών για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ
Kριτική στη νέα μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ
Αυστηρή κριτική στη νέα μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, ασκείται από τους συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε η ΡΑΕ εν όψει της δημοπρασίας της 18ης Νοεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με βάση του νέους όρους που επέβαλαν οι δανειστές για την απελευθέρωση της αγοράς και υλοποιούνται με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η κριτική επικεντρώνεται σε δυο από τους όρους της νέας μεθοδολογίας και συγκεκριμένα: 
Στη διαμόρφωση της οριστικής τιμής πώλησης του αερίου, με βάση την αναλογία των ποσοτήτων που η ΔΕΠΑ προβλέπει ότι θα παραλάβει μέσω των μακροχρόνιων συμβάσεων της με την Gazprom, την Sonatrach και την Botas, εντός του εκάστοτε τριμήνου που αφορά η δημοπρασία.
Η επιβάρυνση της τιμής με επιπλέον κόστος ευελιξίας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρήσης των υποδομών φυσικού αερίου. 

Τι λένε Μότορ Όιλ και Μ+Μ  

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Μοτορ Οιλ, η οποία στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ επισημαίνει ότι «η προσπάθεια διόρθωσης της οριστικής τιμής με βάση την ποσοστιαία αναλογία των ποσοτήτων που η ΔΕΠΑ προβλέπει  ότι θα παραλάβει από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της, αποτελεί μεγάλο ολίσθημα σε σχέση με την φύση των δημοπρασιών η οποίες από «όχημα» για την απελευθέρωση της αγοράς, μετατρέπονται σε εναλλακτικό κανάλι πώλησης του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ. 
Μάλιστα σε άλλο σημείο της επιστολής της η Μότορ Όιλ αναφέρει ότι «δοθεί η δυνατότητα πρόβλεψης των ποσοτήτων που απελευθερώνει κάθε τρίμηνο η ΔΕΠΑ είναι σα να της έχει δοθεί η δυνατότητα χειραγώγησης της τιμής του αερίου της δημοπρασίας. 
Για το ίδιο θέμα η Μ+Μ σημειώνει ότι εφόσον ακολουθεί η προσέγγιση που προτείνει η ΔΕΠΑ θα πρέπει να εισαχθεί μια επιπλέον διαδικασία μέσα από την οποία θα ελέγχεται και θα υλοποιείται διόρθωση της πρόβλεψης της ΔΕΠΑ, ώστε η τελική τιμή των δημοπρασιών να ανταποκρίνεται στο πραγματικό μίγμα προμήθειας αερίου

Κριτική από ΔΕΗ και ΕΒΙΚΕΝ  

Για το ίδιο θέμα η ΔΕΗ σημειώνει ότι εφόσον οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία δεν είναι δυνατόν να έχουν οποιονδήποτε έλεγχο επί των ποσοστιαίων αναλογιών φυσικού αερίου από τις διάφορες πηγές της ΔΕΠΑ, δεν είναι εμπορικά ορθό να αναλάβουν τον σχετικό κίνδυνο μεταβολής της τιμής του φυσικού αερίου εξαιτίας αυτού του λόγου. 
Από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές μέσω της ΕΒΙΚΕΝ ζητούν να τεθεί σε ισχύ ελεγκτικός μηχανισμός για τον εκ των υστέρων έλεγχο της ορθότητας της πρόβλεψης της ΔΕΠΑ. 

Η χρέωση της ευελιξίας 

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή την χρέωση της δυνατότητας ευελιξίας παραλαβής 0-125% σε όλους τους συμμετέχοντες στις δημοπρασίες, η Μότορ Όιλ σημειώνει ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της χρέωσης των υποδομών φυσικού αερίου κατά 25%.
Η Μοτορ Οιλ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε επιτυχόντα στη δημοπρασία να επιλέξει την ευελιξία που επιθυμεί να πληρώσει και εάν επιλέξει σταθερή παραλαβή να μην χρεώνεται με την προσαύξηση 125%. 
Σε ανάλογο μήκος κύματος η M+M σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος όσοι επιθυμούν να παραλάβουν ισοκατανεμημένες ποσότητες.
Την ίδια θέση παίρνει για το συγκεκριμένο θέμα και η ΕΠΑ Αττικής η οποία σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται όσοι παίκτες επιλέξουν να μην εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα ευελιξίας.
Η ΔΕΗ εξάλλου αμφισβητεί το κατά πόσον η παροχή της συγκεκριμένη ευελιξίας καταλήγει σε πραγματική επιβάρυνση για τη ΔΕΠΑ και ζητεί να μελετηθεί με βάση ιστορικά στοιχεία. 
Εξάλλου η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η αύξηση των ορίων συμμετοχής ανά υποψήφιο αγοραστή από 15% σε 20%, θα δημιουργήσει έντονες τάσεις συγκέντρωσης ποσοτήτων σε όλο και λιγότερους παίκτες με αντίστοιχη περιθωριοποίηση των μικρότερων. 
Τέλος η ΕΠΑ Αττικής ζητεί τυχόν ποσότητες φυσικού αερίου που δεν κατακυρωθούν μέσω των τριμηνιαίων δημοπρασιών να διετίθενται στις επόμενες τριμηνιαίες, ενώ προσθέτει ότι ο επιμερισμός της συνολικής ποσότητας των δημοπρασιών ανά τρίμηνο, πρέπει να πραγματοποιείται ανάλογα με το τριμηνιαίο  προφίλ καταναλώσεων της ΔΕΠΑ.
Επίσης ζητά την αντιστροφή των ποσοτήτων που διατίθενται χωρίς διάκριση στους συμμετέχοντες (6%) και αυτών που διατίθενται μόνο σε προμηθευτές (10%), προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο των προμηθευτών, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να επιταχυνθεί ο ρυθμός απελευθέρωσης της αγοράς.      

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης