Ενέργεια

O αγωγός IGB και το LNG της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο των επαφών Σκουρλέτη σήμερα στη Σόφια

O αγωγός IGB και το LNG της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο των επαφών Σκουρλέτη σήμερα στη Σόφια
Λήγει στο τέλος Οκτωβρίου το οριστικό market test που θα κρίνει το μέλλον του IGB.
Η παρουσίαση του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να δεσμεύσουν μεταφορική ικανότητα του αγωγού είναι το αντικείμενο ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας και στην οποία θα παραστεί ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προσκεκλημένος της Βουλγάρας ομολόγου του, Temenuzka Petkova. 
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την ICGB, την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, εν όψει της ολοκλήρωσης στο τέλος Οκτωβρίου του οριστικού market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρίες Bulgargaz, ΔΕΠΑ, Edison, Socar, τις αμερικανικές Νοble και Cheniere, την Gaztrade του ομίλου Κοπελούζου η οποία προωθεί και το έργο της δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και από την ιταλικής Snam η οποία συνεργάζεται με την αζέρικη Socar στον TAP αλλά και πιθανώς στον ΔΕΣΦΑ, και τέλος από τη ρουμάνικη Rompetrol.
Το σύνολο των εταιριών αυτών εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στο ευρύτερο σχέδιο διασύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή στον αγωγό TAP που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, στον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) που θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, όπως επίσης και στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης που θεωρείται κομβικό έργο για την διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Για την προώθηση των συγκεκριμένων έργων έχει εκδηλωθεί έντονο αμερικανικό αλλά και ευρωπαικό ενδιαφέρον.   
 Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η διασύνδεση των δικτύων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου γεγονός που καθιστά εντονότερο το ενδιαφέρον και των δυο χωρών για την προώθηση της κατασκευής του IGB. 
Ο κ. Σκουρλέτης στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στη Σόφια θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του, Temenuzka Petkova, στο Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση για τους υποψήφιους επενδυτές.
Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης