Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Είμαι κατά της θεωρίας του «Ελ Ντοράντο» για τους υδογονάνθρακες

Σταθάκης: Είμαι κατά της θεωρίας του «Ελ Ντοράντο» για τους υδογονάνθρακες
Επισημαίνει ότι χρειάζεται υπομονή, μέχρι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και από τα χερσαία και από τα θαλάσσια οικόπεδα.
Χαμηλούς τόνους σχετικά με την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα κρατάει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Liberal.
Όπως λέει χαρακτηριστικά «είμαι πολέμιος της θεωρίας του Ελντοράντο, πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες στην Ελλάδα για την ανακάλυψη και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι χρειάζεται υπομονή, μέχρι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και από τα χερσαία και από τα θαλάσσια οικόπεδα.
Όσο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobile και  Total, τονίζει ότι «είναι πολύ μεγάλης σημασίας, γιατί μας μεταφέρει σε άλλη κλίμακα, οικονομικά και γεωπολιτικά».
Αναφερόμενος δε στο ενδιαφέρον πολυεθνικών ενεργειακών εταιρειών για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι «ο ενεργειακός τομέας είναι κατ’ εξοχήν γεωπολιτικός τομέας» συμπληρώνοντας ότι «εμείς έχουμε εμφανώς πολυδιάστατη πολιτική και καλές σχέσεις με πολλές ισχυρές οικονομίες».
Σημειώνει ωστόσο ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όλους αυτούς τους διαλόγους, αλλά έχουμε μια συντεταγμένη πολιτική, η οποία εκπορεύεται από αυτό που θεωρούμε ως ισχυρό εθνικό συμφέρον».
Ειδικότερα για τις κινεζικές επενδύσεις τονίζει, ότι «εμείς οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ταυτόχρονα όμως θεωρούμε, ότι Κίνα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό στρατηγικό παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων και κυρίως δημιουργίας ιδιαίτερα επωφελών για τη χώρα αποτελεσμάτων, στο εμπόριο και στις υποδομές, όπως στην ενέργεια και ορισμένους άλλους τομείς».
Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων ξεκαθαρίζει, ότι «αυτή τη στιγμή η βασική ιδιωτικοποίηση είναι ο ΔΕΣΦΑ, για την οποία ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιούνιο» και συμπληρώνει ότι «όλες οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν τον χαρακτήρα, ότι βρίσκονται στη φάση των στρατηγικών μελετών, συνεπώς έχουν δρόμο ακόμη».                       
Ερωτηθείς σχετικά με την πώληση των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, που είναι στους στόχους εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2018, τα οποία έχουν εγκριθεί από τους δανειστές, ο κ. Σταθάκης απαντά, ότι «νομίζω πως είναι ανοιχτά αυτά τα θέματα».
Όσον αφορά στην απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και αν θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας σε μη τήρηση της συμφωνίας και από άλλες χώρες, απαντά ότι «εκτιμώ ότι δεν υπάρχει επιστροφή» και συμπληρώνει ότι «η συμφωνία του Παρισιού θα παραμείνει ο βασικός άξονας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» εκτιμώντας ότι «οι ΗΠΑ δύσκολα θα βρουν μεγάλες οικονομίες να τις ακολουθήσουν».
Κληθείς να σχολιάσει δε την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την οποία συμπλέει με την απόφαση Τράμπ, ο κ. Σταθάκης δηλώνει, ότι «τέτοιου είδους προβλήματα οφείλουμε όλοι να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, προσεγγίζοντάς τα όχι υπό το πρίσμα των συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων και δραστηριοτήτων αλλά αντιλαμβανόμενοι την ευρύτερη οικονομική και περιβαλλοντική τους διάσταση».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πάει σε συμφωνία ή σε ρήξη με τους δανειστές, τονίζει ότι «η συμφωνία είναι μονόδρομος» και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών και σε αυτή την φάση δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη, κατά την γνώμη μου, για να μπούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας ή να αλλάξουμε δρόμο».
Τέλος, κληθείς να απαντήσει αν θα ακολουθήσει κι άλλο μνημόνιο το 2018, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά, ότι «εγώ θεωρώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, ότι στα μέσα του 2018 θα τελειώσει και το 3ο πρόγραμμα και δεν θα υπάρξει επόμενο, γιατί η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει ως τότε στις αγορές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης