Ενέργεια

FT: Κόντρα Tusk - Μόσχας για τον αγωγό Nord Stream 2 - Ο ρόλος του Βερολίνου και οι επιδιώξεις των Βρυξελλών

FT: Κόντρα Tusk - Μόσχας για τον αγωγό Nord Stream 2 - Ο ρόλος του Βερολίνου και οι επιδιώξεις των Βρυξελλών
Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να ασκήσουν επιρροή στο έργο, το οποίο υποστηρίζεται από τη Γερμανία
Την αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο αγωγό Nord Stream 2 εκφράζει ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς φοβάται ότι θα ενισχύσει τη Μόσχα.
Σε μια επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Tusk εξέφρασε την αρνητική του άποψη για τον προτεινόμενο αγωγό στη Βαλτική Θάλασσα λέγοντας ότι δεν θα εξυπηρετήσει το καλύτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και θα αφήσει την Ουκρανία "στο έλεος της Ρωσίας ".
Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να ασκήσουν επιρροή στο έργο, το οποίο υποστηρίζεται από τη Γερμανία αλλά υπάροχουν έντονες αντιθέσεις από την Πολωνία και άλλα κράτη που δεν επιθυμούν να επεκτείνουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο κ. Tusk επισημαίνει ότι η κατασκευή του αγωγού είναι "αντίθετη" προς την ΕΕ, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία το 2014.
"Θα επιτρέψει στη Ρωσία να κλείσει τη διαδρομή διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας, αφήνοντας τους εταίρους μας στο έλεος της Ρωσίας, ενώ η επίθεση της Μόσχας δεν έχει τελειώσει", γράφει.
"Θα μας κάνει πιο εξαρτημένους από τις ρωσικές προμήθειες και θα συγκεντρώσει την μεταφορά φυσικού αερίου κατά μήκος της υπάρχουσας διαδρομής. Επίσης, θα ενισχύσει τη θέση της Gazprom ως προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ.
Εν ολίγοις, δεν θα εξυπηρετήσει το καλύτερο ευρωπαϊκό συμφέρον".
Η ΕΕ θέλει να διατηρήσει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία και μετά τη λήξη της σύμβασης του Κιέβου με την Gazprom το 2019.
Η σύμβαση αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια τέλη διέλευσης για την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο αγωγός Nord Stream 2 αναφέρει ότι το έργο της, το οποίο θα διαρκέσει από την Αγία Πετρούπολη στη Γερμανία, είναι μια εμπορική επιχείρηση εκτός του ελέγχου του μπλοκ. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή των ενεργειακών νόμων της ΕΕ στον υπεράκτιο αγωγό απορρίφθηκαν από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δικτύου και τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής φέτος. Ειδικότερα, η Πολωνία υποπτεύεται τον κ. Juncker να αποκαταστήσει τη γερμανική πίεση για να αποφευχθεί η διατάραξη του σχεδίου.
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια νέα προσέγγιση, επιδιώκοντας να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με τη Ρωσία που θα ορίζει κανόνες για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.
Εννέα κράτη μέλη της ΕΕ - η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ρουμανία - εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Έγραψαν στον κ. Juncker πέρυσι, δηλώνοντας την ανησυχία τους ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 θα αυξήσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα δημιουργήσει γεωπολιτικούς κινδύνους.
Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία πρέπει να εγκρίνουν το Nord Stream 2 για περιβαλλοντικούς και τεχνικούς λόγους.
Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά απλό, καθώς το έργο ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον πρώτο αγωγό Nord Stream, ο οποίος λειτουργεί από το 2011.
Οι δανέζοι πολιτικοί συντάσσουν νομοθεσία για να ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας για να εκτιμηθεί εάν πρέπει να επιτραπούν έργα όπως το Nord Stream 2.
Η Κοπεγχάγη θα αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει τους νέους νόμους όταν θα γνωρίζει το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Επιτροπής να διαπραγματευτεί συμφωνία με τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο.
Ένας εκπρόσωπος της Nord Stream 2 εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο κ. θα έκανε πολιτικές δηλώσεις σχετικά με την επένδυση, αφού ο κ. Tusk "απέρριψε επανειλημμένα" την προσφορά της εταιρείας να τον συναντήσει για να του παρουσιάσει το έργο.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης