Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΗΚ (Κύπρος): Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Φωτοβολταϊκά σε όλα τα σχολεία

ΑΗΚ (Κύπρος): Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Φωτοβολταϊκά σε όλα τα σχολεία
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ αναφέρθηκε στην κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β Πάρκου στην Κύπρο, ισχύος 20MW και στην απόφαση για φωτοβολταικά σε όλα τα σχολεία
«Για ένα μέσο νοικοκυριό η εφαρμογή των νέων διατιμήσεων θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6% περίπου», σημειώνει ο Ανδρέας Μαραγκός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Ανδρέας Μαραγκός.
Ο κ.Μαραγκός έδωσε συνέντευξη στον "Φιλελεύθερο", με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να εγκρίνει τις νέες διατιμήσεις της Αρχής, με βάση τη μεθοδολογία της ΡΑΕΚ.
Αναφέρθηκε στα κρισιμότερα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα για τον ημικρατικό οργανισμό, ενώ αποκάλυψε τα σχέδια για ανάπτυξη νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, μεταξύ των οποίων του μεγαλύτερου Φ/Β Πάρκου στην Κύπρο, ισχύος 20MW στην περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.
Επίσης, σημείωσε την απόφαση για τοποθέτηση Φ/Β συστημάτων σε όλα τα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη:
 
Σε τι διαφέρουν οι νέες διατιμήσεις από τις υφιστάμενες;
 
Οι νέες διατιμήσεις βασίζονται στη νέα μεθοδολογία διατιμήσεων της ΡΑΕΚ, σύμφωνα με την οποία κάθε καταναλωτής χρεώνεται με το πραγματικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή που την καταναλώνει. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή και στην κατεύθυνση της διαφάνειας έχει σαν αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στο σύνολο των καταναλωτών. Να σημειωθεί πως οι νέες διατιμήσεις περιορίζονται από 30 σε 11 και δεν περιλαμβάνουν την κλιμακωτή χρέωση που εφαρμόζεται σήμερα.
 
Γιατί αλλάζουν οι διατιμήσεις;
 
Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διατιμήσεις αλλάζουν σε όλες τις χώρες μέλη, μέσα από την εφαρμογή νέας μεθοδολογίας προσδιορισμού τους, ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κάθε κατηγορίας πελατών και να είναι διαφανείς για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται.

Στην πράξη, πώς επηρεάζονται οι τιμές ρεύματος που θα πληρώνει ο καταναλωτής;
 
Με βάση τη μεθοδολογία των νέων διατιμήσεων οι περισσότερες κατηγορίες των καταναλωτών θα επωφεληθούν με μείωση της τάξης του 6% περίπου. Υπάρχουν όμως κατηγορίες, όπως των θερμοσυσσωρευτών, της άντλησης νερού, του οδικού φωτισμού και των πολύ μεγάλων βιομηχανικών πελατών, για τις οποίες η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού θα οδηγούσε σε αυξήσεις. Τον Νοέμβριο του 2016, η ΑΗΚ προχώρησε σε Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα και οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν σχόλια για τις νέες διατιμήσεις. Ανταποκρινόμενη στα σχόλια και στις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους επηρεαζόμενους από τις αυξήσεις καταναλωτές να προσαρμοστούν με βάση τα νέα δεδομένα, η ΑΗΚ θα αναλάβει να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει στις πιο πάνω διατιμήσεις. Η ΑΗΚ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος αυτό μέχρι τη λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρισμού ή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.
 
Δηλαδή ο λογαριασμός του μέσου οικιακού καταναλωτή θα παρουσιάσει μείωση με τις νέες διατιμήσεις;
 
Για ένα μέσο νοικοκυριό (με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία) η εφαρμογή των νέων διατιμήσεων ναι, θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% περίπου και φυσικά για μεγαλύτερες καταναλώσεις η μείωση αυξάνεται περαιτέρω.
 
Πώς αντιμετωπίζετε την πρόταση της Πολιτείας για εμπλοκή της ΑΗΚ στην έλευση φυσικού αερίου;
 
Πρώτη προτεραιότητα της ΑΗΚ είναι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ποσότητα φυσικού αερίου, που καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Η ΑΗΚ είναι έτοιμη να συμβάλει στην υποδομή του Φ.Α με ποσοστό συμμετοχής στην υποβολή της πρότασης στη διαδικασία BOOT καθώς και με αντίστοιχο ποσοστό ιδιοκτησίας μετά το πέρας της διαδικασίας ΒOΟΤ.
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της Ανάπτυξης του Δικτύου Φ.Α. και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της διάθεσης Φ.Α. στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας, αυτό θα αποτελέσει τον σημαντικότερο ίσως παράγοντα για τον καθορισμό του χώρου εγκατάστασης των επόμενων μονάδων παραγωγής από την ΑΗΚ. Το θέμα του χώρου και του χρόνου εγκατάστασης νέων μονάδων παραγωγής θα εξεταστεί στα πλαίσια της μελέτης για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Παραγωγής.                       
 
Φωτοβολταϊκά 20 μεγαβάτ στο Ακρωτήρι
 
Ποια η δραστηριότητα της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
 
Η ΑΗΚ υποστηρίζει τη διείσδυση των ΑΠΕ ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών στόχων. Εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε και τα δικά μας έργα ως ΑΗΚ αλλά και να υποστηρίξουμε Φορείς και Οργανισμούς στα δικά τους έργα. Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ προγραμματίζει την κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β Πάρκου στην Κύπρο, ισχύος 20MW στην περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τους αρμόδιους φορείς, αν και  παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοσή της. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα ενταχθεί στο ηλεκτρικό σύστημα, τόσο το έργο αυτό όσο και τα άλλα έργα των ΑΠΕ που αναπτύσσονται, είτε από την ΑΗΚ είτε από ιδιώτες. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο. Ένα ακόμη σημαντικό έργο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΑΗΚ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι η δημιουργία του Φ/Β Πάρκου Απόλλων, ισχύος 10MW. Η κοινή πρόταση της ΑΗΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου υποβλήθηκε στις αρμόδιες Αρχές για έγκριση και πέρα από τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να αναπτύξει το έργο με μια εύλογη οικονομική απόδοση, υποστηρίζει τον στόχο του για ικανοποίηση των ενεργειακών του αναγκών σχεδόν αποκλειστικά από ΑΠΕ. Ταυτόχρονα δημιουργείται το υπόβαθρο για σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
 
Περιμένουμε και κάποια απόφαση από την Κυβέρνηση για φωτοβολταικά σε όλα τα σχολεία;
 
Ναι, μία σημαντική ενέργεια είναι η τοποθέτηση Φ/Β συστημάτων σε όλα τα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει σχετική πρόταση. Η ΑΗΚ θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου.
Η διαχείριση αυτή θα περιλαμβάνει την ετοιμασία των σχετικών προδιαγραφών, τον προγραμματισμό για τις ανάγκες του κάθε σχολείου και την έκδοση και διαχείριση των διαγωνισμών για την εγκατάσταση των Φ/Β συστημάτων.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης