Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε δημόσια διαβούλευση έως 16 Ιουνίου ο νέος μηχανισμός επάρκειας ισχύος

Σε δημόσια διαβούλευση έως 16 Ιουνίου ο νέος μηχανισμός επάρκειας ισχύος
Βάση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, η ΡΑΕ θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας
Η κατάρτιση του νέου μηχανισμού επάρκειας στο πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη λήξη τον περασμένο Απρίλιο του προσωρινού μηχανισμού, αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει συμπεριληφθεί στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο, η ελληνική πλευρά καλείται να διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προαπαιτούμενη δράση,  τη νέα μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ και μέχρι τον Ιούνιο του 2017, να ενημερώσει εκ των προτέρων για ένα νέο μηχανισμό επάρκειας (βασικό παραδοτέο), αντικαθιστώντας τον προσωρινό που έληξε τον Απρίλιο του 2017.
Στο ίδιο σημείο του Μνημονίου αναφέρεται ότι ο μηχανισμός επάρκειας θα πρέπει να βασίζεται σε μια ανταγωνιστική διαδικασία κατανομής.
Πρέπει να σημειωθεί κατ’ αρχήν ότι μόλις προ δυο ημερών ο ΑΔΜΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα μελέτη επάρκειας όπως είχε υποχρέωση αν και δεν δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους μελέτες.
Μετά από αυτό και στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από το Μνημόνιο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου.
Η διαβούλευση σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ θα αφορά τη σκοπιμότητα αναμόρφωσης του πλαισίου που διέπει την παροχή των επικουρικών υπηρεσιών, ιδίως σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της υφιστάμενης Διοικητικά Οριζόμενης Μέγιστης Τιμής Προσφοράς για την παροχή υπηρεσίας εφεδρείας, καθώς και την πρόβλεψη αποζημίωσης για την Εφεδρεία Τριτεύουσας Ρύθμισης.

Επιδίωξη η αύξηση της ρευστότητας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ η επανεξέταση των όρων αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών αποσκοπεί στην αύξηση της ρευστότητας και του ανταγωνισμού στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνει επίσης ότι αυτό γίνεται υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας, καθώς και της μετάβασης στο Μοντέλο Στόχο (Target Model).
Σημειώνει ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, η διατήρηση σε ισχύ ανώτατων ορίων αποζημίωσης, εφόσον αυτά δεν εγγυώνται την κατάλληλη αμοιβή των συναφών υπηρεσιών και την παροχή των κατάλληλων επενδυτικών σημάτων και κινήτρων, ενδέχεται να θεωρείται ως «ρυθμιστική ατέλεια» ή και «αγοραία ανεπάρκεια».
Με βάση αυτά τα δεδομένα όπως επισημαίνει η ΡΑΕ οι όροι αποζημίωσης των υπηρεσιών εφεδρείας (Πρωτεύουσας Ρύθμισης και Εύρους Δευτερεύουσας Ρύθμισης καθώς και της Τριτεύουσας Ρύθμισης (στρεφόμενης ή μη στρεφόμενης) θα πρέπει να βασίζονται στους κανόνες της αγοράς και στις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ.
Η ΡΑΕ, στη βάση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη Δημόσια Διαβούλευση, θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση elecodes-system@rae.gr ή εγγράφως.

Αρχική δημοσίευση: 2/6/2017 06:45:00

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης