Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης αλλάζει μετά την εκλογή του Donald Trump

Ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης αλλάζει μετά την εκλογή του Donald Trump
H μεγάλη επιστροφή του άνθρακα - Στο "καταφύγιο" μπαίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο άνθρακας επανακάμπτει δυναμικά , οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  μπαίνουν στον «πάγο» ενώ η αποχώρηση- όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά- από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι θέμα χρόνου,  μετά την εκλογή του Donald Trump .
Αν θέλουμε να δούμε την νέα εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά δεν χρειάζεται να πάμε πιο μακριά από το χρηματιστήριο.
Η τιμή της Glencore Plc, κορυφαίας εταρείας εμπορίας άνθρακα, αυξήθηκε περισσότερο από 7% την Τετάρτη.
Η μετοχή Vestas Wind Systems A / S, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο, βυθίστηκε κατά 13%.
Η ταλάντευση  αυτή προλέγει μια ιστορία  υψηλής ανάπτυξης του άνθρακα, ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής - και των επενδύσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια - μαραζώνει.
"Η πολιτική «απανθράκωσης», η οποία υπήρξε η οργανωτική αρχή της ενεργειακής πολιτικής του Ομπάμα, ήρθε σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο χθες το βράδυ", δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος του ομίλου Rapidan Ομίλου στην Ουάσιγκτον και πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ενέργειας στο Λευκό Οίκο υπό την προεδρία Bush.
Στη μόνη σημαντική ομιλία για την ενεργειακή πολιτική του πριν από τις εκλογές,ο Trump είπε ότι θέλει να καταργήσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς εντός 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του και να ακυρώσει τη συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφει τον περασμένο χρόνο στο Παρίσι.
"Μια διοίκηση Trump θα επικεντρωθεί σε πραγματικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, είπαν υποστηρικτές του νέου προέδρου τον Μάϊο στη Βόρεια Ντακότα, τη γενέτειρα του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

Τα σχέδια
Ο Trump έχει δώσει μερικές ενδείξεις για το πώς σχεδιάζει να υλοποιήσει τα σχέδιά του.
Ενέργεια και κλιματική πολιτική έρχονται μετά τη μετανάστευση, την οικονομία και τη συζήτηση για την ικανότητα του υποψηφίου για το αξίωμα. Και ορισμένες από τις προτάσεις του είναι αντιφατικές, όπως και τη δέσμευσή του για την ενίσχυση του φυσικού αερίου και του άνθρακα, δύο καύσιμα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
"Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα ένα πλήγμα για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε ο Matt Loffman, αναλυτής ενέργειας σύμβουλος της  Douglas-Westwood στο Χιούστον. «Το ιστορικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι ίσως ευπρόσδεκτη είδηση για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων που είναι στα σχοινιά για πάνω από δύο χρόνια."

 Τιμές
Οι τιμές του άνθρακα ενισχύονται μετά την απόφαση της Κίνας, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης στον κόσμο, να περικόψει την εγχώρια παραγωγή, αναγκάζοντας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν από το εξωτερικό.
Το κόστος του θερμικού  άνθρακα στό αυστραλιανό λιμάνι του Newcastle, σημείο αναφοράς για την Ασία, έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο σε ένα τετραετές υψηλό στα 114.75 δολάρια ο τόνος.
Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών άνθρακα , όπως η Anglo American Plc, η BHP Billiton Plc και Rio Tinto Plc αυξήθηκαν μεταξύ 2% και 4%, την Τετάρτη. Η Peabody Energy Corp., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες άνθρακα των ΗΠΑ, αναρριχήθηκε έως 67%.
Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών Gamesa Corp. Tecnologica SA και Nordex SE σημείωσαν πτώση ενώ και οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ βυθίστηκαν στη Νέα Υόρκη, με πρώτες τον SunPower Corp., η First Solar Inc. και Canadian Solar Inc.

Συμφωνία Παρισιού
Καθώς ο άνθρακας επιστρέφει , ο μεγαλύτερος χαμένος θα μπορούσε να είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι Η.Π.Α. στήριξαν την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την μείωση της ρύπανσης, και την δημιουργία μια συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος.
Μαζί με την Κίνα και περισσότερες από 190 άλλες χώρες, υπέγραψαν  την λεγόμενη συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο Δεκέμβριο που καθόρισε ένα πλαίσιο, για όλα τα έθνη ,να μειώσουν τις εκπομπές.
Θα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο για τον Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού. ΗΓερουσία δεν ψήφισε για τη συμφωνία, αυτό είναι μέρος της σύμβασης του 1992 των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, την οποία η ΗΠΑ επικύρωσε ο ο Πρόεδρος George H.W. Bush.
Τώρα ο Trump θα πρέπει να παραιτηθεί από τη συνθήκη του 1992.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει προειδοποιήσουν τρία χρόνια πριν για  την αποχωρήση από την συμφωνία του Παρισιού.
Αλλά Trump δεν χρειάζεται να ακυρώσει το Παρίσι για να εκτροχιασθεί η διαδικασία, μπορεί να παρεμποδίσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζουν αναλυτές και ακτιβιστές.
Ο Yukari Takamura, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας που παρακολούθησε τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή για περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνέβαλε "πάρα πολύ" στη συμφωνία του Παρισιού. «Η έλλειψη μιας τέτοιας ηγεσίας μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο" με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών εξελίξεις, είπε.
Όπως Trump διαμορφώνει την ενεργειακή ατζέντα του, η πρώτη ένδειξη για τις προτεραιότητες του θα μπορούσε να έρθει είναι η επιλογή του για τον γραμματέα ενέργειας. Ο Ομπάμα περιβαλλόταν με εμπειρογνώμονες πολιτικούς και ακαδημαϊκούς όπως ο Steven Chu και Ernest Moniz.
Ο Trump μέχρι στιγμής ακολουθεί τις συμβουλές του Harold Hamm, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλου της Continental Resources Inc.,της μεγαλύτερης  εταιρεία παραγωγού σχιστόλιθου της Αμερικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης