Ενέργεια

Sefcovic: Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί σημαντική πηγή σταθερότητας για την ΕΕ

Sefcovic: Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί σημαντική πηγή σταθερότητας για την ΕΕ
Ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε, ότι η συνεργασία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετεί ήδη και τους τρεις στόχους της Ενεργειακής Ένωσης, την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα.
Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα αποτελέσει σημαντική πηγή σταθερότητας για την ΕΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς στο μήνυμα του προς τους συμμετέχοντες στην 24η Διεθνή Έκθεση Πετρελαίου και Αερίου της Κασπίας, η οποία ξεκίνησε σήμερα (31/5) στο Μπακού.
«Αγωνίζομαι για έναν κοινό ενεργειακό χώρο, ο οποίος είναι ασφαλής, ανταγωνιστικός, προσιτός και βιώσιμος», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ενεργειακή Ένωση βασίζεται σε δύο σημαντικούς πυλώνες: εσωτερικά τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εργάζονται μαζί και εξωτερικά συνεργάζονται με τους ενεργειακούς εταίρους μας σε όλο τον κόσμο».
Ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε, ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «είναι ο βασικός παράγοντας για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος είναι στρατηγικός για να βοηθήσει την ΕΕ να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις ενεργειακές της πηγές, να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να βελτιώσει τη γεωπολιτική ισορροπία και σταθερότητα στην Ευρώπη».
Ακόμη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και το 2020 θα φθάσει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
«Θα μας βοηθήσει στους στόχους μας και θα εξυπηρετήσει όλες τις συμμετέχουσες χώρες, τόσο εντός, όσο και εκτός της ΕΕ» δήλωσε ο Επίτροπος.
Τόνισε ακόμη, ότι «το αέριο αυτό θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων και σημαντική πηγή σταθερότητας και ασφάλειας, η οποία προκύπτει από μια σταθερή και αξιόπιστη εταιρική σχέση».
Πρόκειται πρόσθεσε «για ένα έργο με τεράστιες διαστάσεις και ως εκ τούτου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ατζέντα μας εδώ και καιρό».
Ακόμη, ο κ. Σέφκοβιτς είπε, ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά στο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν, στην επέκταση του αγωγού του Νότιου Καυκάσου και στην κατασκευή του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου Transanatolian (TANAP), προσθέτοντας ότι και ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) προχωράει.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε, ότι όλα αυτά τα έργα αγωγών έχουν λάβει το καθεστώς «Έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ» και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο κρίσιμων έργων της Ενεργειακής Ένωσης.
Ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε επίσης, ότι η συνεργασία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετεί ήδη και τους τρεις στόχους της Ενεργειακής Ένωσης, την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα.
Συμπλήρωσε δε, ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος και κλίματος» και συμπλήρωσε ότι «τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε πόσο σοβαρή είναι η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων».
Τόνισε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει μια πρόταση να αυξηθεί στο 30% ο στόχος για την ενεργειακή απόδοση και να καταστεί αυτή η πρόταση δεσμευτική.
Όπως είπε «η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης θα εξυπηρετήσουν καλά τόσο εμάς, όσο και τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετούν τους παρόχους μας, οι οποίοι θα μπορούν να εξάγουν την ενέργεια που παράγουν, αλλά δεν θα χρειάζεται να την χρησιμοποιούν».
Υπογράμμισε ακόμη, ότι «η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την τόνωση των επενδύσεων, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», προσθέτοντας ότι στον εν λόγω τομέα η δέσμευση της ΕΕ δεν μένει μόνο στην Ευρώπη.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την εμπειρία και τη βοήθεια μας σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο» είπε και συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη μετάβασή του σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Καταλήγοντας είπε ότι «επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος μας βοηθά με τη δική μας μετάβαση».

Αρχική δημοσίευση: 31/5/2017 11:13

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης