Ενέργεια

Η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα 29/5 τη μεγαλύτερη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα 29/5 τη μεγαλύτερη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Η χώρα αναζητά προσφορές για σχεδόν 2 gigawatts καθαρού ηλεκτρισμού
Η Ρωσία προχωρά στη μεγαλύτερη δημοπρασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιδιώκοντας να αναθέσει συμβάσεις για την αγορά 1,9 gigawatts καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας   καθώς και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα στηρίξουν τις εγχώριες θέσεις εργασίας.
Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε τη Δευτέρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Fortum Oyj, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Φινλανδίας, η οποία θα συμμετάσχει στη δημοπρασία. Παράλληλα και η ιταλική Enel SpA εξατάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της σύμφωνα με το Bloomberg.
"Η Ρωσία έχει  μια μακρά ιστορία στον τομέα της ενέργειας και τώρα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει την ηγετική της θέση και στην ανανεώσιμη ενέργεια", δήλωσε ο Adnan Amin, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πόρων της χώρας, ανέφερε, "μπορεί να συμβάλει σημαντικά στους οικονομικούς στόχους της χώρας, όπως η ανάπτυξη και η απασχόληση".




Η ρωσική κυβέρνηση έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες από το 2012 και το 2014 σε μια προσπάθεια τόνωσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ενεργειακού εξοπλισμού εκτός εάν ένα ορισμένο ποσοστό κατασκευάζεται σε τοπικό επίπεδο και αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο. Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν κατασκευάζει ανεμογεννήτριες στη Ρωσία, αυτό έχει σταθεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας τη βιομηχανία. Για το 2017, το ποσοστό καθορίσθηκε  στο 40%.
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί από σήμερα  29 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου, σε δύο στάδια, σύμφωνα με την Victoria Cuming, επικεφαλής της ανάλυσης πολιτικής στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Bloomberg New Energy Finance.
Οι συμμετέχοντες θα αρχίσουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους σήμερα  Δευτέρα, με την απόφαση της κυβέρνησης να αναμένεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom Corp. ανακοίνωσε  πρόσφατα ότι θα ανακατασκευάσει τα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής στροβίλων, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην εγχώρια  βιομηχανία.
Παράλληλα επιδίωξε να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις με μερικούς από τους κορυφαίους ευρωπαίους κατασκευαστές.
Οι Siemens AG, General Electric Co. και Vestas Wind Systems A / S έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Rosatom ενώ συμφώνησε τον Φεβρουάριο με την Lagerwey Wind BV, μικρότερο ολλανδικό κατασκευαστή.

Οι παραγωγοί πετρελαίου

Άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιούν επίσης κινήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι δύο χώρες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Σαουδική Αραβία καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για φωτισμό  και κλιματιστικά.
Το περιβάλλον της Ρωσίας είναι ευνοϊκό για την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια απ’ότι η ηλιακή ενέργεια, αν και κατασκευάζονται σε μικρή κλίμακα έργα σε αγροτικές περιοχές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης