Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Μ. Παναγιωτάκης: Θα υπερασπισθούμε τα «νερά» μέχρι το τέλος

Γ. Σταθάκης: Θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Μ. Παναγιωτάκης: Θα υπερασπισθούμε τα «νερά» μέχρι το τέλος
Ο υπουργός Ενέργειαςσημείωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί  ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ πάση θυσία.
Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκης μιλώντας σήμερα 29/5/2017 το απόγευμα στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στη Πτολεμαϊδα.
Όπως είπε  χαρακτηριστικά οι πρώτες ενδείξεις μιλάνε  για πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και η ιστορία θα σταματήσει εκεί. Δεν θα δικαιωθούν αυτοί που θεωρούν ότι θα εμπλακούν τελικά και οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη διαδικασία πώλησης.
Μάλιστα ο υπουργός περιβάλλοντος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί  ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ πάση θυσία.
Ο κ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τα διλήμματα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που οδήγησε σε συμφωνία για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι έναντι της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ η κυβέρνηση υπερασπίσθηκε τη διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ.
Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για δημιουργία κοινοπραξιών της ΔΕΗ με ιδιώτες ο κ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά: “Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Η εμπλοκή της ΔΕΗ σήμερα σε κοινοπραξίες θα περιέπλεκε πολύ τα πράγματα. Πρέπει να κινηθούμε με καθαρή λύση και καθαρό όραμα».
Ο κ. Σταθάκης δεσμεύθηκε για τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων στις μονάδες που θα πουληθούν και μάλιστα τόνισε ότι θα προβλέπεται η απαγόρευση απολύσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση κατέληξε ο κ. Σταθάκης υπερασπίζεται τη συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης  δήλωσε ότι συμμετέχει στην προσπάθεια και στηρίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση αν και τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται τα νερά και αυτό όπως είπε θα το υπερασπισθούμε μέχρι τέλος.
Επίσης τόνισε ότι δεν αποτελεί επιτροπεία αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται προβλέψεις για τα ΥΚΩ τις ρευματοκλοπές και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας της ΔΕΗ.




Η ομιλία Σταθάκη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,στον χαιρετισμό του  κατά την έναρξη του 38ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ παρουσίασε αναλυτικά τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία υποστήριξε ότι «άλλαξε τα πάντα».
 Εκτίμησε ότι «θα υπάρξει ενδιαφέρον  για  λιγνιτικές μονάδες και θα είναι πολύ ισχυρό, διαψεύδοντας έτσι στην πράξη όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο και σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διαθέσει προς πώληση και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ».
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν:
·τη μείωση του ειδικού βάρους του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα
·μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας, με διαχωρισμό των δικτύων παραγωγής από την προμήθεια
·μία πλήρως απελευθερωμένη αγορά
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια στρατηγική με κεντρική επιδίωξη τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, με τρόπο συμβατό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Μέχρι το τέλος του έτους η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, όπου θα αποτυπώνεται η στρατηγική αυτή.
Δεύτερον, η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που ήδη κατάφερε να διασφαλίσει στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.
Τρίτον, απέναντι στη λογική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, η Κυβέρνηση κάνει βήματα με τρόπο συντεταγμένο, με στόχο, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα να επιτυγχάνει τη ρύθμιση και όχι την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Προσέθεσε, δε, ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας και ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η απαγόρευση απολύσεων για ένα συγκεκριμένο διάστημα αποτελούν βασική αρχή της.
Αναφερόμενος στην επιλογή των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ να αποχωρήσουν από την αίθουσα την ώρα της ομιλίας του Υπουργού, ο κ. Σταθάκης σχολίασε ότι «η ΔΑΚΕ αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, αλλά η Ν.Δ. προτείνει την ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα».
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κωνσταντίνο Σιάκο, και συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης