Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Το 2019 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο

Σταθάκης: Το 2019 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο
Αν και το ΔΣ της ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος είχε εγκρίνει την επέκταση, ο κ. Σατθάκης επισημαίνει, ότι βασική προϋπόθεση αποτελεί η χρηματοδότηση του έργου.
Το 2019 θα είναι εφικτή η έναρξη των έργων κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου για τις πόλεις της Κορίνθου και της Τριπόλεως και το α΄ εξάμηνο του 2020 για τους δήμους Άργους, Καλαμάτας και Σπάρτης, υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος ΑΕ», με απόφασή του (την 1η Απριλίου 2017), είχε εγκρίνει την ένταξη στο πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017 – 2021 της κατασκευής και λειτουργίας των δικτύων διανομής αερίου στους δήμους Κορίνθου, Άργους, Τριπόλεως, Καλαμάτας και Σπάρτης.
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα εκπονήσει έως τα τέλη του 2017 την απαραίτητη μελέτη βιωσιμότητας.
Μόλις ολοκληρωθεί, η μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να εξευρεθούν οι απαιτούμενες ενισχύσεις.
Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε επενδυτική τράπεζα για τη σχετική δανειοδότηση.
Μια πρόσθετη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό, η οποία αφορά στις περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται και δεν προβλέπεται η σύνδεσή τους με το δίκτυο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), δηλαδή το Άργος, η Καλαμάτα και η Σπάρτη, είναι ότι για τη λειτουργία των δικτύων διανομής απαιτείται η δέσμευση των εταιρειών προμήθειας αερίου, ότι θα μεταφέρουν αέριο (σε υγρή ή συμπιεσμένη μορφή) προς αυτές τις περιοχές.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας εκτιμά, ότι είναι εφικτή η έναρξη των έργων κατασκευής για Κόρινθο και Τρίπολη το 2019 και για Άργος, Καλαμάτα και Σπάρτη το 2020.
Στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης αναφέρει, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου από την Κόρινθο προς τη Μεγαλόπολη με τον οποίο τροφοδοτείται η Μονάδα V του ΑΗΣ Β΄ στη Μεγαλόπολη είχε συνολικό προϋπολογισμό περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο βουλευτής Αργολίδας «στόχος είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη να επωφεληθούν από την κατά 30%-40% μείωση του κόστους ενέργειας που προκύπτει από τη χρήση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου».
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε στην απάντησή του ο κ. Σταθάκης, αποτελεί στρατηγική επιλογή η δημιουργία συνθηκών που «θα επιτρέψουν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο και ειδικότερα η αύξηση της διασύνδεσης σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η ενέργεια είναι ένα πρωταρχικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό».

Αρχική δημοσίευση: 29/5/2017 11:05

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης