Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σφοδρές αντιδράσεις από ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές για τη χρέωση υπέρ ΑΠΕ - Φόβοι για αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος

Σφοδρές αντιδράσεις από ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές για τη χρέωση υπέρ ΑΠΕ - Φόβοι για αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος
Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος τονίζουν ότι τα 6,5 ευρώ/MWh που εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ να τεθεί ως «ταβάνι» στη χρέωση υπέρ ΑΠΕ θα οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση των ισολογισμών τους και ότι ενδεχομένως δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την αύξηση των τιμολογίων τους, πλήττοντας το σύνολο των καταναλωτών.
«Νευρική κρίση» στη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί η ρύθμιση για τη χρέωση με την οποία θα επιβαρυνθούν ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, που δημοσιοποίησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το σύνολο των εταιρειών προμήθειας επισημαίνει ότι η πρόταση που υπέβαλε ο ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με την οποία το «πλαφόν» για τη συγκεκριμένη χρέωση μπαίνει στα 6,5 ευρώ/MWh, θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για όλους τους καταναλωτές.
Σε απόλυτα μεγέθη η συγκεκριμένη χρέωση θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ περίπου και θα επιβληθεί σταδιακά ως το 2018. Το ύψος της επιβάρυνσης θα εξαρτάται από το μερίδιο κάθε εταιρείας στη λιανική αγορά.
Καθώς η ΔΕΗ έχει τώρα μερίδιο λίγο κάτω από 90% στη λιανική, είναι αντιληπτό ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους ουσιαστικά θα κληθεί να το καταβάλει η ίδια. Για το 2016, ο λογαριασμός θα ανέλθει σε 34 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μέσω της μείωσης του ποσοστού της στην αγορά τα επόμενα χρόνια, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, τελικώς και οι ιδιώτες προμηθευτές θα πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό.

Προσπαθούν να αποφύγουν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών ΑΠΕ, στοχεύει με αυτή τη ρύθμιση να επιτύχει τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν δείχνουν να πείθονται από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και πιέζουν για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ως τον Ιούνιο του 2017.
Αν τελικά, ο κ. Σκουρλέτης αναγκαστεί να υποχωρήσει, τότε το επικρατέστερο σενάριο είναι να αυξηθεί το ειδικό τέλος στη Μέση Τάση (εμπορικές επιχειρήσεις) και στους αγρότες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό μέσο να μην προχωρήσει σε αλλαγές στα οικιακά τιμολόγια, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε αύξηση του κόστους των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για εκατομμύρια καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς των οικιακών τιμολογίων έχει εκτοξευθεί στα 31,30 ευρώ/MWh, έναντι 0,30 ευρώ το 2010.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης