Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τσίπρας: Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος - hub

Τσίπρας: Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος - hub
Υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.
«Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα (24/5) στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κεντρικός στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας και υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και κόμβος ειρήνης και σταθερότητας.
Πρόσθεσε δε, πως συνιστά στρατηγικό στόχο να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας.
Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η χώρα μας ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, hub και στην ενέργεια, όχι μόνο στις μεταφορές.
Απαριθμώντας τα εν εξελίξει ενεργειακά έργα στην χώρα, τόνισε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.
Επίσης, σημείωσε ότι προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφέρθηκε ακόμη στις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και την ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι είναι κορυφαίας σημασίας και η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, επισημαίνοντας ότι «αύριο υπογράφουμε τρία συμβόλαια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».
Τόνισε ακόμη, ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στον τομέα αυτό.
Είπε ακόμη, ότι η διασύνδεση των νησιών και το νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Απέδωσε δε μέρος της επιβάρυνσης στην αύξηση κατά 9% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της βαρυχειμωνιάς και συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων και ότι γι’ αυτό γίνεται σχεδιασμός για την σταδιακή ελάφρυνση των νοικοκυριών.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι εκπονούνται περιφερειακά σχέδια και δημιουργείται εθνικό παρατηρητήριο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει καλύψει σημαντικό δρόμο για τους στόχους του 2020.
Προανήγγειλε δε την προώθηση στη Βουλή νέου νόμου για την ανακύκλωση.
Σημείωσε ακόμη, ότι σε περιοχές υποβαθμισμένες από τη ρύπανση, όπως ο Ασωπός, η κυβέρνηση προχωρά σε ειδικό σχεδιασμό.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια του υπουργείου αφορά τους δασικούς χάρτες, μια εκκρεμότητα όπως είπε, που διαρκεί περισσότερα από 40 χρόνια.
Όπως είπε, με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους–γεωργικής εκμετάλλευσης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι η κυβέρνηση προωθεί άλλη μια μεταρρύθμιση, αυτή του κτηματολογίου, που όπως επεσήμανε, δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί ενιαίος φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, που θα ενσωματώσει και τα υποθηκοφυλακεία.
Στόχος όπως είπε, είναι έως το 2020 να έχει η χώρα δασολόγιο, κτηματολόγιο, δασικό σχεδιασμό και χάρτες.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, επίσης, τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης