Ενέργεια

Αίτηση διεκδίκησης από Πελοπόννησο έως Γαύδο για έρευνες υδρογονανθράκων ετοιμάζουν ΕxxonMobil, ΕΛΠΕ – Η μυστική συνάντηση με Α. Τσίπρα

Αίτηση διεκδίκησης από Πελοπόννησο έως Γαύδο για έρευνες υδρογονανθράκων ετοιμάζουν ΕxxonMobil, ΕΛΠΕ  – Η μυστική συνάντηση με Α. Τσίπρα
Στόχος να καταθέσουν την αίτηση εντός του Ιουνίου με διαδικασίες fast track - Σχεδιάζουν να επενδύσουν περί τα 5 δισ. δολάρια η καθεμία από τις εταιρίες
Με την διεκδίκηση μιας τεράστιας θαλάσσιας περιοχής που εκτείνεται από την Νότια Πελοπόννησο μέχρι και τη Γαύδο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων συνδέεται η παρουσία κορυφαίων στελεχών της ΕxxonMobil και της Total την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.
Οι δύο πολυεθνικές από κοινού με τα ΕΛΠΕ έχουν κλείσει συμφωνία από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ελληνική ΑΟΖ και είναι έτοιμες να επενδύσουν περί τα 5 δισ. δολάρια εκάστη.
Αυτή την περίοδο, ΕΛΠΕ, ΕxxonMobil και Τοtal προετοιμάζουν το φάκελο για να καταθέσουν αίτηση διεκδίκησης της υποθαλλάσιας περιοχής από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι την Γαύδο με διαδικασίες fast track μέσα στον Ιούνιο.
Πρόκειται για δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και προβλέπει αίτηση από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή για συγκεκριμένη περιοχή προς το υπουργείο Ενέργειας.
Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο σε διάστημα ενός μήνα να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συγκεκριμένη περιοχή για να δώσει τη δυνατότητα και σε πιθανούς άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον η παραχώρηση κατοχυρώνεται στον επενδυτή που προκάλεσε τον διαγωνισμό.
Στόχος των δύο πολυεθνικών είναι να αρχίσουν σεισμικές έρευνες μέχρι τα τέλη του έτους.

Η «μυστική» συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Tα σχέδια των δύο πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες γνωστοποιήθηκαν από κορυφαία στελέχη τους που βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποία συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν, κάτι που δεν κοινοποιήθηκε.
Από κυβερνητικής πλευράς ανακοινώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με στελέχη της Exxon και της Total, όπως και η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Τotal όσο και η ExxonMobil είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα από την Νορβηγική PGS το 2014 στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 υποθαλλάσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Ο διαγωνισμός αυτός παρά το αρχικό ενδιαφέρον δεν κατάφερε τελικά να προσελκύσει τις ενθαρρυντικές αρχικά ενδείξεις δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών, με εξαίρεση τη γαλλική Total που συμμετείχε μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison στο οικόπεδο «2» του Ιουνίου.
Η έντονη πολιτική αβεβαιότητα της χώρας εκείνη την περίοδο και κυρίως η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου που υποχρέωσε τις μεγάλες πετρελαϊκές σε αποεπενδύσεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που έθεσαν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης