Ενέργεια

Ισπανία: Eπενδύσεις 4,3 δισ. δολ. για την καθαρή ενέργεια

Ισπανία: Eπενδύσεις 4,3 δισ. δολ. για την καθαρή ενέργεια
Δημοπρασία για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
Η Ισπανία επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 3,9 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη δημοπρασία της για τις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές καθαρής ενέργειας,  στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση έλαβε  την Τετάρτη προσφορές για την προμήθεια τουλάχιστον 2 gigawatts έως 3 gigawatts ενέργειας με το κόστος να εκτιμάται μεταξύ 2,4 δισ. ευρώ και  3,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τοBloomberg New Energy Finance.
Οι διαγωνιζόμενοι προσέφεραν αιολική, ηλιακή ή άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Gas Natural SDG SA, η Siemens Gamesa και η Endesa SA κέρδισαν όλες τις συμβάσεις στη δημοπρασία.
Η Iberdrola SA υπέβαλε προσφορά αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει συμβόλαια ενώ Forestalia Renovables SL επιβεβαίωσε ότι κέρδισε συμβόλαιο στη δημοπρασία.
Ο διαγωνισμός σηματοδοτεί την επανάληψη της «επιχείρησης» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία, η οποία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, έως ότου οι γενναιόδωρες επιχορηγήσεις που χορήγησε οδήγησαν σε μια απότομη έκρηξη των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο διαγωνισμός θα μειώσει την τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι έχει μεγάλη επιτυχία", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Alvaro Nadal στους δημοσιογράφους της Βαρκελώνης την Τετάρτη. "Έχει γίνει με μηδενικό ασφάλιστρο, δηλαδή ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να πληρώσει επιπλέον κόστος για αυτή την ανανεώσιμη ενέργεια".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης