Ενέργεια

Αυστραλία: Η κρίση τροφοδοσίας φυσικού αερίου μετατρέπει τον «χαμένο» εξαγωγέα σε νικητή

Αυστραλία: Η κρίση τροφοδοσίας φυσικού αερίου μετατρέπει τον «χαμένο» εξαγωγέα σε νικητή
Η Arrow Energy θα επωφεληθεί  τελικά από την περιορισμένη προσφορά στην ανατολική ακτή
Η …. έκρηξη του Αυστραλιανού φυσικού αερίου  που τελικά δε ήρθες μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη για την Arrow Energy Ltd.
Η απόφαση της κοινής επιχείρησης Royal Dutch Shell Plc και της  PetroChina Co. για την απόσυρση ενός έργου αξίας  $ 20 δισ. δολ. Αυστραλίας για την αποστολή του καυσίμου της Arrow στο εξωτερικό ως υγροποιημένο φυσικό αέριο μοιάζει ως… «ευλογία».
 Η παραγωγός με έδρα το Μπρίσμπεϊν σχεδιάζει τώρα να ενισχύσει την παραγωγή, επιτρέποντάς της να επωφεληθεί από τις αυστραλιανές τιμές που ενισχύονται από την «σφιχτή» εγχώρια  προσφορά.
Εν τω μεταξύ, ανταγωνιστές που επέλεξαν να εξαγάγουν αντιμετωπίζουν υπερβάσεις κόστους, χαμηλές διεθνείς τιμές και έντονη κριτική, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια επικείμενη έλλειψη φυσικού αερίου.
"Ευχαριστούν πιθανώς τα τυχερά αστέρια τους ότι δεν προχώρησαν με το Arrow LNG", δήλωσε ο Graeme Bethune, διευθύνων σύμβουλος της EnergyQuest, ερευνητικής εταιρείας στην Αδελαΐδα.



Ο αγώνας της Αυστραλίας να γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής LNG στον κόσμο - αέριο που υπερψύχεται σε υγρό και αποστέλλεται στο εξωτερικό στα δεξαμενόπλοια – δημιούργησε μια προβλήματα στην τροφοδοσία, λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη εγχώριας παραγωγής και απαγόρευσης γεώτρησης σε διάφορες πολιτείες.
Η επίλυση της εκκολαπτόμενης κρίσης κατέστη πρωταρχική προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Malcolm Turnbull, του οποίου η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές από το   Κουίνσλαντ, εκτός εάν οι παραγωγοί εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό για την εγχώρια αγορά.
Η Arrow, ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων μη συμβατικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Αυστραλία και προμηθευτής περίπου 20% του φυσικού αερίου του Queensland, έχει ξεκινήσει εργασίες μηχανικής και σχεδιασμού για την επέκταση του σχεδίου Tipton στο πεδίο Surat  που θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγή, ανακοίνωσε η εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα. Το αέριο, το οποίο εξάγεται από  άνθρακα , θα είναι τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και διαθέσιμο για χρήση σε εξαγωγικά έργα, ανέφερε.
"Έχουμε τώρα ένα όραμα να γίνουμε μια πολύ ανταγωνιστική από πλευράς κόστους επιχείρηση ανάντη άνθρακα στο Queensland", ανέφερε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Arrow, Ivan Tan.
Ο Tan επεσήμανε ότι η Arrow επωφελήθηκε από τα διδάγματα που έμαθαν οι άλλοι τρεις εξαγωγείς του Queensland και επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα του κόστους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης